Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA

Nelagoda, suzdržanost i formalnost na Pantovčaku! Tvrda kohabitacija se nastavlja: "Sumnjam da će Milanović odustati od borbe"

Andrej Plenković sastao se s Zoranom Milanovićem na Pantovčaku kako bi priložio 78 prikupljenih potpisa za sastavljanje Vlade. Atmosfera je bila napeta, a cijelu situaciju u studiju Dnevnika Nove TV analizirao je Hrvoje Krešić.

U petak je Andrej Plenković predao potpise za sastavljanje nove Vlade. Prikupio je 78 zastupnika s kojim planira formirati novu većinu, na kojoj će po treći put biti na čelu.

Situacija na Pantovčaku, u uredu predsjednika Zorana Milanovića, bila je napeta.

"Ne kaže se bez veze da slika govori tisuću riječi. Vidjeli smo danas na izrazima lica prilično napetu situaciju, nelagodnu, šutru, suzdržanu i formalnu scenu. Kasnije je Andrej Plenković rekao da je bilo rukovanja, no mi to nismo mogli vidjeti.Sinoć nije bilo jasno hoćemo li uopće išta moći vidjeti.

Pročitajte i ovo Opća skupština UN-a glasa o priznanju Palestine 25 država suzdržano Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo: Pogledajte kako je glasala Hrvatska

Prva verzija je bila da neće biti nikakvih kamera i novinara pa je kasnije to ispravljeno. Što se tiće potpisa s kojima je Plenković došao, uz potpise HDZ-a, njihovih koalicijskih partnera i DP-a, među potpisima Domovinskog pokreta nisu bili potpisi Mislava Kolakušića i Josipa Jurčevića. Zato su ondje bili potpisi manjinaca, osim predstavnika srpske nacionalne manjine i Furija Radina. Tu je bio i potpis Vesne Vučemilović", rekao je Hrvoje Krešić, gost Dnevnika Nove TV.

Ne očekuje se dolazak Milanovića

Nitko od današnjih najvećih aktera nije davao izjave.

"Mislim da je to bio njihov prešutni dogovor. Nisam siguran da bi imali što lijepo za reći jedan od drugome nakon toga. Prošli put, 2020. godine, je bila konferencija za medije i to je trajalo. Tamo se obradilo nekoliko tema, čak su si međusobno i čestitali. Uvažavali su se, relativno srdačno se pozdravili na odlasku, no mislim da u ovakvoj situaciji preduvjeti za tako nešto ne postoje", kazao je Krešić.

Pročitajte i ovo Ilustracija komentar ivana odrčića Plaće rastu, a osobna potrošnja tek će eksplodirati! Ovo su detaljna gospodarska predviđanja za ostatak godine

Krešić je odgovorio na pitanje možemo li Milanovića očekivati u Saboru u četvrtak.

"Nismo ga vidjeli 2020. godine tako da mislim da ga ne treba niti očekivati sada. S druge strane, on jest nepredvidiv i kod njega se nikad ne zna što se može očekivati. Izglednije je da ga nećemo vidjeti u Saboru, kao što ga nismo vidjeli niti 2020.", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić-Radman Iz minute u minutu Odlazi Grlić Radman? Poznato tko bi ga mogao zamijeniti. Ovako bi mogla izgledati kadrovska križaljka DP-a

Tvrda kohabitacija se nastavlja

Tvrda kohabitacija između Plenkovića i Milanovića nastavit će se, smatra Krešić. Smatra i kako je suradnja s Domovinskim pokretom, kojega je Milanović u prošlosti isticao, sada završena.

"Nisam siguran koliko će Milanović biti oduševljen ovakvim raspletom priče i da će i dalje Domovinski pokret doživljavati kao svoje suradnike i saveznike s kojima može nešto napraviti protiv Plenkovića. Prilično je izvjesno kako je ta priča završila. Možemo očekivati nastavak ovog sukoba.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Reporterka Dnevnika Nove TV iz Malmöa Novi detalji o skandalu s Eurosonga: "Nizozemska do daljnjega neće biti na probama, kruže glasine..."

Sigurno se Milanović sada neće u potpunosti povući i mislim da će novi okršaji krenuti najkasnije na jesen, a možda i već tijekom ljeta. Iako, ljeto obično donosi kratkotrajno zatišje vezano uz političke teme. Možda će i Milanović htjeti povući se u drugi plan da se neke druge stvari zaborave kako bi dobio novi simbolički kapital s kojim će moći nastupati u političkoj areni. Sumnjam da će u potpunosti odustati od svoje borbe, prije sve protiv Plenkovića", zaključio je Krešić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene