Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorenje Ukrajinskog doma

Plenković uoči Krimske platforme: "Ako itko razumije Ukrajinu, to je Hrvatska"

"Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana u okolnostima rata u Ukrajini i svojim će djelima čvrsto biti na njezinoj strani", kazao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Zagrebu na svečanosti otvaranja Ukrajinskog doma u Tomićevoj ulici.

Premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk danas su svečano otvorili Ukrajinski dom u Zagrebu.

Samit Krimske platforme u Zagrebu je "simboličan znak svesrdne podrške Hrvatske Ukrajini, žrtvi ruske agresije", rekao je tom prigodom Plenković.

Ako itko razumije Ukrajinu, to je Hrvatska, rekao je Plenković.

Hrvatska "nije ni neutralna ni nesvrstana" u okolnostima rata u Ukrajini te će svojim djelima biti "na pravoj strani povijesti i morala, a to znači čvrsto i dugo uz Ukrajinu" kazao je premijer dan prije nego što će hrvatski glavni grad organizirati prvi parlamentarni samit Krimske platforme.

"Hrvatska vlada ima informacija i ima zdrav razum", naglasio je premijer.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan grada Makarske Milanović se neće sastati s Nancy Pelosi: "Ona ionako za dva tjedna više neće biti na toj poziciji"

Pročitajte i ovo Međunarodna krimska platforma Krimska platforma Najveći međunarodni događaj u povijesti Sabora: Stižu 42 delegacije, Zelenski putem ekrana, Srbija se nije odazvala

Grad Zagreb je ukrajinskoj zajednici ustupio prostor u Tomićevoj 2 na Dan ukrajinske neovisnosti, 24. kolovoza.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da su "građani Zagreba otvorenog srca prihvatili Ukrajince i Ukrajinke" i izrazio želju za novim susretom, ali "u okolnostima mira".

Stefančuk je zahvalio Hrvatskoj na svim dosadašnjim oblicima pomoći i na suorganizaciji "posebnog samita".

Predsjednik Verhovne Rade poklonio je Ukrajinskom domu u Zagrebu vazu na kojoj je oslikan ukrajinski parlament, a on i Plenković dobili su umanjenu repliku spomenika koji je ukrajinskom pjesniku Tarasu Ševčenku podignut u Ukrajinskoj ulici u Zagrebu 2015. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene