Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi britanski premijer

Sunak se u prvom obraćanju obrušio na svoju prethodnicu: "Postavljen sam da bih popravio njezine pogreške, počinjem odmah!"

Rishi Sunak službeno je postao premijer Velike Britanije. Zbog toga se ispred Downing Streeta obratio naciji.

Rishi Sunak i službeno je postao premijer Velike Britanije nakon što se u Buckinghamskoj palači sastao s kraljem Charlesom III. Sunak je nakon sastanka krenuo prema Downing Streetu, gdje se obratio naciji.

Tijekom govora ispred Downing Streeta Sunak je rekao da se Britanija "suočava s dubokom ekonomskom krizom", da još osjeća posljedice koronakrize i da se istovremeno mora nositi s posljedicama rata u Ukrajini. Također se osvrnuo na svoju prethodnicu Liz Truss i njezine pogreške.

"Ja sam jednim dijelom postavljen na čelno mjesto svoje stranke i na mjesto vašeg premijera da bih ih popravio i taj proces počinje odmah", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu zadovoljni "Plan za ravnopravnost spolova je sramotan": Ženska mreža Hrvatske tvrdi da Vlada vodi politku ignoriranja

Također je obećao ekonomsku stabilnost jer ne želi, kako kaže, "budućim generacijama ostavljati dugove koje moraju plaćati". Dodao je da to znači donošenje teških odluka.

"Međutim, vidjeli ste što sam radio tijekom pandemije koronavirusa. Radio sam sve da zaštitim ljude, da zaštitim poslove. To ću suosjećanje pokazati i sada", dodao je britanski premijer.

Također je rekao da razumije koliko je ovaj trenutak težak.

"Nakon milijardi potrošenih funti, koliko nas je koštao COVID, usred rata koji se mora dovesti do svoga kraja, znam koliko je ovo teško. Sve što ja mogu reći jest da nisam uplašen, ali kada se pokaže prilika da se služi, ne smijete je dovoditi u pitanje", rekao je.

Pročitajte i ovo Krimska platforma - 2 VELIKI PLJESAK ZELENSKOM "Putin na Krimu dovršava sotonistički plan Staljina": Sa samita u Zagrebu odaslane snažne poruke potpore Ukrajini

Sunak, bivši ministar financija, multimilijunaš, bivši predsjednik investicijskog fonda i analitičar Goldman Sachsa, prvi je britanski premijer indijskog podrijetla. Njegova supruga Akshata Murthy kći je indijskog milijardera N. R. Narayana Murthyja, osnivača tehnološkog diva Infosys.

On je u utrci za mjesto premijera pobijedio nakon što je njegova protukandidatkinja Penny Mourdant povukla svoju kandidaturu za mjesto predsjednice Konzervativne stranke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene