Obavijesti Video Pretražite Navigacija
54. DAN RATA

Druga faza rata je počela: "Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas"

U tijeku je 54. dan ruske agresije na Ukrajinu. Raketiran je i Lavov čiji je gradonačelnik optužio je Kremlj za genocid. Ukrajinske snage i dalje pružaju otpor u opkoljenom Mariupolju. Zelenski je objavio kako je počela velika ruska ofenziva na istoku.

 

  • Zelenski je u utorak navečer objavio kako je počela bitka za Donbas
  • Ukrajinski proruski političar Viktor Medvedčuk zatražio je od ruskog i ukrajinskog predsjednika da ga iskoriste u razmjeni s ukrajinskim braniteljima i stanovnicima opkoljenog južnog grada Mariupolja.
  • Sedam ljudi je poginulo, a 11 ozlijeđeno nakon što je Rusija izvela četiri raketna udara na grad Lavov. Među ozlijeđenima je i dijete.
  • Ruske snage bombardirale su čeličanu Azovstal.
  • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kritizirao je pristup Ukrajine mirovnim pregovorima.
  • Guverner ukrajinske regije Lugansk rekao je da su četiri civila ubijena dok su pokušavali pobjeći iz grada Kreminna.
  • Ukrajina i Rusija se drugi dan nisu uspjele dogovoriti oko humanitarnih konvoja za evakuaciju civila.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:22 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da su ruske snage započele "bitku za Donbas" nakon što su visoki ukrajinski dužnosnici objavili da je počela nova ofenziva Moskve na istoku Ukrajine.

"Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale", rekao je Zelenskij u video obraćanju.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je u ponedjeljak da je "počela druga faza rata", misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu te ponovio tvrdnju visokog ukrajinskog sigurnosnog dužnosnika koji je rekao da je Rusija započela svoju novu ofenzivu u ponedjeljak ujutro.

"Vjerujte u našu vojsku, vrlo je snažna", napisao je šef kabineta Andrij Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, uvjeravajući Ukrajince da se ukrajinske snage mogu oduprijeti ruskoj ofenzivi.

Obnova Ukrajine iz zamrznute ruske imovine?

22:15 U ruskoj invaziji uništeno je ili oštećeno do 30 posto ukrajinske infrastrukture, u vrijednosti od 100 milijardi američkih dolara, rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov.

Ukrajina do sada nije iznosila procjenu konkretnih posljedica rata po infrastrukturu, poput cesta i mostova, iako dužnosnici kažu da bi ukupna šteta, od infrastrukture do kuća i drugih zgrada, do sada mogla biti oko 500 milijardi dolara.

Kubrakov je rekao kako očekuje da će zapadne zemlje pomoći u obnovi Ukrajine iz više izvora.

"Postoji nekoliko izvora koji se razmatraju. Prvi je imovina Ruske Federacije, koja je sada zamrznuta u gotovo svim većim zemljama", rekao je.

Europska unija nastoji stvoriti međunarodni fond za obnovu, a neki političari u EU-u su pozvali na korištenje ruske imovine koju je Zapad zamrznuo, uključujući 300 milijardi dolara u rezervama ruske središnje banke.

Kubrakov je rekao da ukrajinsko ministarstvo pravosuđa i neki od saveznika Ukrajine razmatraju kako iskoristiti zamrznutu rusku imovinu. Rekao je da bi jedna od opcija bila prikupljanje gotovine prodajom zaplijenjene imovine putem, kako je rekao, "transparentnog mehanizma".

“Vjerujem da je to pošteno, takav mehanizam nikada nije korišten.. Bit će to prvi put”, rekao je i dodao da bi za uspostavu takvog mehanizma bio potreban pionirski rad: “Još nije bilo presedana. No je li postojao presedan da jedna država u Europi napadne drugu u 21. stoljeću?", upitao je.

"Rat je promijenio smjer"

21:47  Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da je zastao njegov dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što su otkrivene masovne grobnice u Ukrajini.

"Od otkrivenih pokolja u Buči i drugim gradovima, rat je promijenio smjer pa s njime otada nisam više izravno razgovarao, ali ne isključujem to u budućnosti", rekao je Macron za televiziju France 5.

Rusija je optužbe da su njezine snage ubile civile u Buči nazvala "monstruoznom krivotvorinom" osmišljenom da se ocrni ruska vojska.

21:21 Humanitarni prekidi vatre između ukrajinskih i ruskih snaga u Ukrajini zasad nisu na vidiku, ali bi mogli biti za nekoliko tjedana, rekao je šef humanitarne pomoći UN-a u ponedjeljak.

Martin Griffiths govorio je na brifingu za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku o svojim naporima da se uspostavi lokalno primirje u Ukrajini kako bi se civili mogli evakuirati iz zona sukoba i kako bi im se pružila prijeko potrebna pomoć.

Griffiths se susreo s visokim dužnosnicima u Moskvi i Kijevu u travnju kako bi razgovarali o "težnjama" UN-a za humanitarnim prekidom vatre i načinima poboljšanja sustava za obavještavanje strana o evakuaciji i humanitarnoj opskrbi.

21:08 Andrej Plenković razgovarao je danas sa Volodimirom Zelenskim. O čemu su pričali čitajte OVDJE.

21:02 Prve pošiljke nove tranše američke vojne pomoći za Ukrajinu već su na granicama zemlje te će biti predane ukrajinskoj vojsci, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona.

"Iz SAD-a su jučer u regiju stigla četiri zrakoplova s raznom opremom", rekao je neimenovani dužnosnik, najavivši u sljedeća 24 sata dolazak i petog zrakoplova, od kada je predsjednik Joe Biden u srijedu najavio novu vojnu pomoć u vrijednosti 800 milijuna dolara.

20:30 Europska unija u ponedjeljak je osudila nesmiljeno i protuzakonito rusko bombardiranje civila u Ukrajini i ratne zločine.

"EU osuđuje nesmiljeno i protuzakonito bombardiranje civila i infrastrukture koje provodi ruska vojska (...) ratni zločini ne smiju proći nekažnjeno", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell nakon napada na Lavov, na zapadu Ukrajine.

"Napadi na Lavov i ostale gradove na zapadu Ukrajine pokazuju da niti jedan dio zemlje nije pošteđen bezumnog napada Kremlja", rekao je Borrell.

"Veliki gradovi, uključujući i Harkiv, i dalje su mete žestokih napada, uzrokujući nove civilne žrtve i nanoseći velike štete infrastrukturi", dodao je Borrell.

Pohvalio je hrabrost i otpor ukrajinskog naroda i izrazio solidarnost i potporu, uključujući slanje vojne pomoći.

"Rusija mora smjesta i bezuvjetno obustaviti neprijateljstva i povući svoje snage i svu vojnu opremu iz Ukrajine", poručio je.

20:20 Ruske zračne snage izvele su zračne napade na logistički centar ukrajinske vojske u blizini grada Lavova i uništile velike količine stranog oružja koje je tamo uskladišteno, reklo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak, izvijestila je ruska novinska agencija TASS

Ruske snage su također uništile centar za popravak balističkih projektila Točka U u gradu Dnjepru, priopćilo je ministarstvo, prenosi TASS.

Oko 40.000 civila iz Mariupolja evakuiranu u Rusiju?

20:15 Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je u ponedjeljak da je oko 40.000 civila iz tog grada prisilno deportirano u Rusiju ili u ukrajinske regije pod ruskom kontrolom.

"Nažalost, moram objaviti da od danas prisilno deportiraju" stanovnike, rekao je Vadim Bojčenko na ukrajinskoj televiziji. "Provjerili smo preko administrativnog registra da su već deportirali više od 40.000 ljudi."

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju.

20:00 Jedan od trenutačno najvažnijih ciljeva ruske invazije je ukrajinski lučki grad Mariupolj. Ukrajinski vojnici odbijaju se predati unatoč isteku ruskog ultimatuma. Ukrajinske vlasti stanje opisuju kao krajnje teško, a ministar vanjskih poslova izjavio je kako je Mariupolj izbrisan s karte.

Branitelji su ukopani u kompleksu čeličane Azovstal. Posljednji je to dio Mariupolja koji još nije pod ruskim nadzorom. Moskva tvrdi da je od jučer dio grada zapadno od čeličane također u njezinim rukama. Padom Mariupolja Rusija bi ostvarila kopnenu vezu svog teritorija s anektiranim Krimom i oslobodila dodatne postrojbe za očekivanu veliku ofenzivu u području Donbasa, izvještava Dnevnik Nove TV.

19:37 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je izaslaniku Europske unije službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU-u i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi k tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim tjednima.

Upitnik, koji služi kao početna točka EU-u za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta Kijevu, 8. travnja.

Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače.

Proces pristupanja Europskoj uniji složen je i traje dugo, pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora.

Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da "to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje tjedana".

"I žene i djeca zatočeni u čeličani"

19:33 Bojnik Serhij Volina, zapovjednik 36. marinske brigade koja se još uvijek bori u Mariupolju, pisao je i papi Franji moleći za pomoć, navodeći da su žene i djeca zatočena zajedno s borcima u gradskoj čeličani.

"Ovako izgleda pakao na zemlji... Vrijeme je za pomoć ne samo molitvama. Spasite naše živote iz sotonskih ruku", navodi se u dijelovima pisma koje je tvitao ukrajinski veleposlanik u Vatikanu.

19:15 Lučki grad Mariupolj u istočnoj Ukrajini i dalje odolijeva, dok Rusi, kako se čini, posljednjih dana šalju pojačanja u Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak američki vojni dužnosnik.

"Naša procjena je da se za Mariupolj i dalje vode borbe. Grad je i dalje pod prijetnjom zračnih napada, na udaru raketnih projektila i bombi te topništva", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovani.

Prema njegovim riječima, trenutno se u jugoistočnoj i istočnoj Ukrajini nalazi 76 ruskih taktičkih skupina, 11 više nego prije.

Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad tim južnim lučkim gradom nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

18:53 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je vladu da poveća mirovine, socijalne naknade te plaće državnih službenika kako bi se ograničile ekonomske posljedice rata u Ukrajini.

Iznosi bi se trebali prilagoditi stopi inflacije, koja trenutno iznosi 17,5 posto, rekao je Putin na sjednici vlade održanoj videovezom.

Putin je naložio vladi da ubrizga svježi novac u gospodarstvo kako bi se povećala potrošnja. "Sada je iznimno važno podržati domaću potražnju, spriječiti pretjerano smanjenje", rekao je.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, zapadne zemlje nametnule su Moskvi neviđene ekonomske sankcije. Prema procjenama Svjetske banke, ruski BDP smanjit će se ove godine za 11,2 posto, najviše od 1994. godine.

Ekonomski stručnjaci smatraju da će nezaposlenost i inflacija značajno rasti u 2022. Stopa inflacije mogla bi dosegnuti oko 20 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREUSMJERAVAJU IZVOZ Dok EU odlučuje hoće li uvesti sankcije na ruski plin i naftu, Putin poručio: "Mi se okrećemo na Istok"

18:30 Ukrajinske vlasti tvrde da je moguće da najavljivana ruska ofenziva na istoku države upravo počinje. Kako javlja Reuters, glavni stožer ukrajinske vojske priopćio je da Rusi intenziviraju svoja djelovanja na područjima Harkova i Donjecka.

18:00 Borci is bojne Azov objavili su danas snimku iz Mariupolja.

"Obrana Mariupolja se nastavlja. Unatoč nadmoćnim snagama neprijatelja, borci pukovnije Azov provode protunapad", napisali su iz Azova na svojem Telegram kanalu.

Više o skupini Azov čitajte OVDJE

Putin odlikovao brigadu koju Ukrajina optužuje za zločine u Buči

17:57 Ruski predsjednik je u ponedjeljak 64. motoriziranoj pješadijskoj brigadi dodijelio počasnu titulu za "herojstvo", javlja AFP i dodaje da je Ukrajina tu vojnu jedinicu optužila za zločine počinjene u Buči.

Putin je potpisao uredbu o odlikovanju pripadnika brigade zbog njihovog "herojstva i ustrajnosti te odlučnosti i hrabrosti", priopćio je Kremlj. Više o tome čitajte OVDJE

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna užasno lice Putinove vojske VIDEO Šok na licu predsjednice EK: "Ovdje je razorena naša čovječnost i čitav svijet tuguje"

17:23 Projektili su u Harkivu ubili najmanje dvoje ljudi. Eksplozije su se čule i u glavnom gradu Kijevu. Rusija je objavila kako je tijekom noći u raketnim i topničkim napadima pogodila stotine ciljeva.

17:22 Predsjednik Zelenski traži vojnu pomoć iz inozemstva.

"Ruske postrojbe pripremaju se za ofenzivnu operaciju na istoku Ukrajine u bliskoj budućnosti. Žele doslovno dokrajčiti i uništiti Donbas, razarajući sve što je proslavilo tu industrijsku regiju. Ruske postrojbe uništavaju Mariupolj, žele izbrisati s lica zemlje druga mjesta i gradove u regijama Donecka i Luhanska. Radimo sve što možemo kako bismo osigurali obranu", rekao je. 

17:20 UN je objavio kako je dosad gotovo 5 milijuna Ukrajinaca pred ratom pobjeglo iz domovine. Još više od 7 milijuna u progonstvu je u Ukrajini. Ukupno je domove napustilo više od četvrtine stanovništva.

17:18 Iz kompleksa čeličane Azovstal čuju se detonacije. Ukrajinski vojnici nastavljaju pružati otpor unatoč isteku ultimatuma da se predaju. Ruska vojska pokušava ovladati cijelim područjem Donbasa. Guverner Luhanska stanovništvo je pozvao na hitnu evakuaciju.

Ruske snage bombardirale su čeličanu Azovstal u Mariupolju, rekao je ranije Petro Andriuščenko, gradonačelnikov savjetnik, koji je optužio Rusiju da pokušava uhvatiti u zamku one koji brane grad.

Ukrajinske snage nastavljaju se odupirati ruskim napadima u gradu nakon što su odbili rok za predaju.

"Okupatori nastavljaju pucati i bombardirati Azovstal svim oružjem. Shvaćajući da branitelji neće odustati, planovi okupatora su jasni", rekao je Andriuščenko.

16:37 Ukrajina ponovno poziva Moskvu da dopusti otvaranje humanitarnog koridora iz Mariupolja kako bi ljudi mogli sigurno napustiti grad.

Potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk također je zatražila drugi koridor iz područja čeličane Azovstal. To bi omogućilo siguran izlaz za žene, djecu i druge civile, javlja BBC.

16:12 Rusija izbacuje članove bugarskog veleposlanstva kao odgovor na odluku Bugarske koja je u ožujku 10 zaposlenika ruskog veleposlanstva proglasila "personama non grata", prenosi CNN.

16:05 Prenijeli smo pogrešnu vijest da su ukrajinske oružane snage objavile na Twitteru da je Google Maps otvorio prikaz ruskih vojnih i strateških objekata koji su prije bili zamračeni.

Brojni portali u regiji objavili su članke u kojima se tvrdilo da je platforma Google Maps uklonila zamućenje s objekata vojne infrastrukture u Rusiji. Ipak, platforma je demantirala te navode, a ruski vojni objekti nisu jedini koji su vidljivi na mapama.

Nema službene potvrde ni informacije o tome da je Google Maps “otvorio pristup” lokacijama vojne infrastrukture u Rusiji. S druge strane, sama platforma Google Maps je na Twitteru u više navrata demantirala ove navode, upozorio je portal raskrinkavanje.ba.

16:01 Regionalni vojni guverner Maksim Kozitskij kazao je kako je među ozlijeđenima u današnjema napadu na Lavov i dijete, a ruske rakete pogodile su tri vojna objekta i auto-mehaničarsku radionicu, javlja The Guardian.

15:56  Ukrajinsko ministarstvo obrane je pozvalo Ruse da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje tvornice Azovstal.

Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad tim južnim lučkim gradom nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

Nakon što nije uspjela svladati ukrajinski otpor na sjeveru, ruska vojska je preusmjerila kopnenu ofenzivu na Donbas, istodobno pokrenuvši napade s velike udaljenosti na druge ciljeve, uključujući glavni grad Kijev.

Rusija je u subotu priopćila da ima kontrolu u urbanim područjima, a neki ukrajinski borci ostali su u čeličani Azovstal.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.

15:54 Ruska vojska u ponedjeljak je ušla u istočni grad Kreminu, a pod ukrajinskom paljbom je u obližnjem gradu Rubižneu, prenosi agencija France Presse, a ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo da je situacija u Mariupolju, luci na Azovskom moru koja je pod opsadom ruskih snaga, ekstremno teško, no da se grad još brani.

"Tijekom noći se dogodio velik napad", objavio je guverner Luhanska Sergej Hajdaj na svojoj Facebook stranici, dodavši kako je ruska vojska ušla u Kreminu s velikom količinom teškog naoružanja, a da su se Ukrajinci povukli na nove položaje.

Kremina je grad s oko 18 tisuća ljudi smješten na pola puta između Luhanska i Kramatorska, ukrajinske prijestolnice Donbasa i jedne od glavnih ruskih meta u regiji.

Grad je u blizini Rubižnea koji je u ponedjeljak pod intenzivnom ukrajinskom paljbom.

Čelnik proruskih separatista je 13. travnja objavio da Ukrajinci i dalje drže dio tog grada.

15:36 Ukrajina je ispunila pristupni obrazac koji označava početnu točku razgovora s Europskom unijom oko njenog pristupanja. Predsjednica europske komisije Ursula von der Leyen dostavila je obrazac Volodimiru Zelenskom prilikom svoje posjete Ukrajini 8. travnja, kako portal Euractiv. "Danas mogu reći da je Ukrajina ispunila dokument", izjavila je sinoć.

15:00 Sergej Markov, politički komentator iz Moskve i bivši bliski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je za BBC da je ruska krstarica Moskva potonula nakon što ju je pogodio projektil koji je NATO u siječnju dostavio Ukrajini.

Tijekom intervjua na programu BBC Radija 4 'World at One' priznao je da je gubitak broda bio neuspjeh ruske vojske, ali da je to bilo zato što se Rusija borila ne samo protiv Ukrajine nego i protiv "koalicije" velikih država uključujući SAD.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je malo informacija o tome kako je brod potonuo, tvrdeći da je šteta na brodu nastala tijekom nesreće.

Ukrajinska vlada, zajedno sa zapadnim obavještajnim dužnosnicima, kaže da je brod pogodilo nekoliko ukrajinskih projektila.

14:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski redovno se obraća naciji, ali i čitavom svijetu. No, tko piše njegove govore? Više o tome doznajte OVDJE

14:49 Rusi su objavili da su zauzeli grad Kremina u Luhanskoj oblasti, a oko kojeg su se jutros vodile žestoke, ulične borbe.

Serhij Hajdaj, vojni čelnik Luhanske oblasti, napisao je na Telegramu kako se "u ovom trenutku čini da je izgubljena kontrola nad Kreminom".

14:33 Teroristička skupina Islamska država pozvala je svoje borce na osvetu za ubojstvo svojih čelnika te da iskoriste rusku invaziju na Ukrajinu za napad na Europu. Više o tome čitajte OVDJE

14:32 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da Rusija želi "doslovno dokrajčiti i uništiti Donbas".

14:31 I ukrajinski dužnosnici i rusko Ministarstvo obrane izvijestili su o raširenoj vojnoj akciji i pojačanju borbi na istoku u posljednja 24 sata. Ukrajinski dužnosnici kažu da su snage koristile minobacače, topništvo i višecevne bacače raketa, dok je Rusija rekla da su njezine snage koristile precizne rakete iz zraka, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKCIJA UKRAJINACA VIDEO Moskva pogođena s tri projektila: Pojavile se prve fotografije uništenog ruskog broda?

14:30 Sedam ljudi je ubijeno, a 11 ozlijeđeno nakon što je Rusija lansirala najmanje četiri rakete na Lavov, rekao je regionalni vojni guverner Maksim Kozitskij. Najmanje jedna raketa pogodila je radionicu za popravak guma, prisiljavajući civile da napuste svoje domove.

13:58 Gradonačelnik Lavova optužio je Kremlj za genocid nakon što su u ponedjeljak četiri ruska projektila pala na grad na zapadu Ukrajine, usmrtivši sedam osoba, a ranivši najmanje 11.

Andrij Sadovji rekao je da u Ukrajini više nema "sigurnih" ili "nesigurnih" područja. "Ono što danas vidimo je genocid. To je namjerna akcija agresora da ubije mirne civile. Svi naši gradovi i sela su u istoj situaciji", rekao je.

13:55 Brodovima pod ruskom zastavom sada je zabranjen ulazak u luke u Belgiji, Bugarskoj i Italiji pod sankcijama EU-a, ali postoje mnoge iznimke, javlja BBC.

13:50 Ukrajinski proruski političar Viktor Medvedčuk, koji je uhićen prošlog tjedna, zatražio je od ruskog i ukrajinskog predsjednika da ga iskoriste u razmjeni s ukrajinskim braniteljima i stanovnicima opkoljenog južnog grada Mariupolja.

Takav je apel uputio u kratkom videoobraćanju koje je objavila ukrajinska služba državne sigurnosti SBU. Međutim, nejasno je je li Medvedčuk govorio pod prisilom. Više o tome čitajte OVDJE

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene