Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

VIDEO Rusija zauzela Soledar? Njemačka obećala oružje: ''Građani Ukrajine trebaju znati da se mogu osloniti na našu solidarnost i pomoć''

Ukrajina tvrdi da je u 24 sata ubila 710 neprijateljskih vojnika. U Ukrajini su nestala dva Britanca. Suradnici predsjednika Rusije Vladimira Putina zaprijetili su Francuskoj, a Švedska najavljuje slanje oružja Ukrajini.

 

  • U Ukrajini nestala dva Britanca
  • Ruska vojska izvela vojne vježbe u Norveškom moru
  • Avion američke vojske letio ukrug iznad Poljske, u blizini granice s Bjelorusijom.
  • Objavljeni novi ruski gubici: Ukrajina tvrdi da su ubili 710 vojnika u 24 sata
  • Saveznici ruskog predsjednika na zaprijetili Francuskoj
  • Rusija nastavlja razvijati nuklearno naoružanje

Tijek događanja pratite u nastavku:

22:22 Ukrajinska vojska priprema se za mogući novi napad ruske kopnene vojske iz Bjelorusije na Kijev.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

20:00 Velika Britanija objavila je u utorak da je Rusija vjerojatno zauzela Soledar, rudarski grad na istoku Ukrajine. Ako to bude potvrđeno, bit će to najvažniji ruski uspjeh od kolovoza, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine. Ruske snage bore se mjesecima za obližnji Bahmut, nekoliko kilometara jugozapadno. Obje strane imaju goleme gubitke.

Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiriju pokrajina koje je anektirala prije dva mjeseca. No, rusko ministarstvo obrane nije spomenulo Soledar ni Bahmut na brifingu za novinare u ponedjeljak.

19:06 Švedska obavještajna agencija Säpo u utorak je objavila da očekuje porast ruskih obavještajnih aktivnosti u zemlji. Agencija upozorava da Rusija više no prije pokušava prikupljati informacije u Švedskoj, uz pomoć ruskih građana, institucija i tvrtki, kao i kibernetičkih napada. Säpo vjeruje da bi se ruski obavještajci mogli koristiti sabotažama i dezinformacijama te putem nasilnih ekstremista pokušati destabilizirati švedsko društvo.

Špijunaža i sabotaža posebno bi mogle biti prisutne u poljima poput opskrbe energijom, telekomunikacija i prijevoza kritične robe, naglašava agencija, dodajući kako bi napadi na te sektore mogli naštetiti i ostatku Europe. "Djelovanje ruskog režima je nepredvidivo, a Rusija predstavlja i ozbiljnu prijetnju unutarnjoj sigurnosti Švedske", rekla je šefica Säpoa Charlotte von Essen.

18:10 Na dražbi organiziranoj u Francuskoj, na kojoj su se nudili predmeti od kozmetičkog kovčežića Catherine Deneuve do kape člana Daft Punka, prikupljeno je 250.000 eura za Ukrajinu, priopćila je u utorak zaklada Olene Zelenske, supruge ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Dio novca prikupljenog na dražbi održanoj 1. prosinca namijenjen je bolnici u gradu Izjumu, na istoku Ukrajine, razorenom u ruskoj agresiji.

17:20 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock stigla je u iznenadni posjet Harkivu i zajamčila je Ukrajini daljnju pomoć Njemačke u borbi s ruskim agresorom na tu zemlju. Ona je prva iz njemačke vlade koja je otputovala na istok Ukrajine od početka ruskog napada.

''Građani Ukrajine trebaju znati da se mogu osloniti na solidarnost i pomoć Njemačke'', poručila je Baerbock, čiji posjet je iz sigurnosnih razloga do posljednjeg trenutka držan u tajnosti. I oružje spada u zimsku pomoć koju Njemačka šalje Ukrajini, osim generatora, ogrjeva i pokrivača, kazala je ministrica: ''U pomoć Ukrajini spada i oružje potrebno kako bi se građane oslobodilo od terora ruske opsade''.

15:20 Ukrajinski parlament na Twitteru je objavio fotografije posljedica današnjeg raketiranja Hersona, vjerojatno s raketama S-300, navode. "Ovo je krater od eksplozije u blizini stambenih zgrada. Nije bilo vojske u blizini. Teroristi", napisali su.

15:06 Ruske vlasti imenovale su general pukovnika Aleksandra Lapina za načelnika stožera kopnene vojske, usprkos žestokim kritikama koje su upućivali najistaknutiji jastrebovi zbog njegovih poteza u ratu protiv Ukrajine, izvijestila je u utorak državna novinska agencija TASS, prenosi Reuters. 

Lapina, prethodno zapovjednika ruskog središnjeg vojnog distrikta, prošlog su listopada kritizirali jastrebovi unutar ruskih vlasti nakon što su ukrajinske snage izbacile rusku vojsku iz grada Limana u istočnoj Ukrajini koji je ključno logističko čvorište.

Njegovo promaknuće - o kojemu naveliko pišu ruski mediji, dok se Kremlj još nije oglasio - izazvalo je različite reakcije utjecajnih ruskih blogera koji često kritiziraju način vođenja rata i neuspjehe ruske vojske. Igor Strelkov, bivši vođa proruskih snaga u ukrajinskoj regiji Donjeck, doveo je u objavi na Telegramu u pitanje Lapinove kvalifikacije za novu funkciju.

14:37 Ukrajinske trupe zauzele su nešto što izgleda kao kaciga s uređajem za lasersku detekciju koju su koristili Wagnerovi plaćenici u Ukrajini. Snimke podijeljene na društvenim mrežama prikazuju tehnologiju detekcije, nazvanu Spider.

Snimku je podijelio ukrajinski vojni stručnjak Sergej Flash koji je rekao da je s uređajem također snimljen priručnik s uputama na ruskom jeziku - koji može upozoriti korisnike na nadolazeće prijetnje pomoću svog lasera.

Prošlog tjedna Jevgenij Prigožin, osnivač najmoćnije ruske plaćeničke skupine Wagner, oprostio se od bivših robijaša koji su odslužili svoje ugovore u Ukrajini i pozvao ih da izbjegnu iskušenje i nastave ubijati kad se vrate u civilni život.

Glavni tajnik NATO-a vjeruje da će Švedska i Finska postati članice

14:11 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg vjeruje da će se Finska i Švedska pridružiti Savezu. "Uvjeren sam da će proces pristupanja biti dovršen i da će svi NATO saveznici ratificirati pristupne protokole u svojim parlamentima. To vrijedi i za Tursku", rekao je Stoltenberg.

Uzbunjene zbog ruske invazije na Ukrajinu, Švedska i Finska odustale su od svoje dugogodišnje politike vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju.

Svih 30 zemalja članica mora pristati primiti dva nordijska susjeda ako se žele pridružiti, ali Turska je odbila ratificirati njihove zahtjeve. Mađarska također tek treba odobriti njihovo članstvo.

13:32 Ruska povjerenica za ljudska prava Tatiana Moskalkova trebala bi se sastati s ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom u Turskoj. Velika konferencija održat će se od 12. do 14. siječnja. "Planiram održati ovaj sastanak. Bit će veliki forum na teritoriju Turske koji organizira turski povjerenik", rekla je Moskalkova.

Tema razgovora bit će povratak zarobljenih vojnika njihovim domovima. Lubinec navodi kako će pokrenuti i pitanje povratka civilnih talaca koje je, kako je naveo, Ruska Federacija masovno zatočila.

"Planovi su ambiciozni, ne znamo kako će se ruska strana ponašati", kazao je i dodao: "Međutim, unaprijed dobivamo pozitivne signale da su spremni razmotriti ovo pitanje".

Ministar Banožić razgovarao s ukrajinskim kolegom

12:50 "Putem videopoziva s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim ministar obrane Mario Banožić razgovarao je o političkoj, financijskoj, tehničkoj i humanitarnoj pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini. I dalje ćemo činiti sve što se može u cilju pomoći prijateljskoj Ukrajini na njezinu europskom putu", navodi se u tvitu Ministarstva obrane.

12:47 Ruska naftna kompanija Lukoil postigla je dogovor o prodaji rafinerije ISAB na Siciliji skupini kompanija koje su udružile snage sa međunarodnom trgovačkom kućom Trafigura.

Transakcija bi trebala biti dovršena do kraja ožujka, nakon što se ispune određeni preduvjeti, uključujući pribavljanje potrebnih dozvola nadležnih tijela, posebice talijanske vlade, priopćio je u ponedjeljak Lukoil.

Rafineriju je kupila skupina kompanija na čelu sa ciparskom investicijskom tvrtkom G.O.I. Energy, uz potporu Trafigure registrirane u Ženevi. Vrijednost transakcije nije navedena, a u razgovorima s drugim kupcima spominjala se cijena od nekih 1,5 milijardi eura, napominje Reuters. 

Izvršni je direktor G.O.I. Energyja Michael Bobov koji istu dužnost obnaša i u izraelskoj tvrtki Green Oil, vlasniku značajnog udjela u najvećoj izraelskoj tvrtki za preradu nafte Bazan Group, navodi agencija.

EU uvodi nove sankcije Bjelorusiji

12:41 "EU će uvesti nove sankcije Bjelorusiji dok proširuje mjere na zemlje koje podržavaju Rusiju", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Održavat ćemo pritisak na Kremlj koliko god bude potrebno s oštrim režimom sankcija, proširit ćemo sankcije na one koji vojno podržavaju ruski rat, poput Bjelorusije ili Irana", rekla je. "Istupit ćemo s novim sankcijama protiv Bjelorusije kao odgovor na njihovu ulogu u ovom ruskom ratu u Ukrajini", dodala je.

12:24 Ukrajinske trupe "časno" brane grad Soledar na istoku zemlje, rekao je čelnik ruske privatne vojne tvrtke Wagner Jevgenij Prigožin. Dodao je da se za grad koji se nalazi nekoliko milja od Bahmuta u Donbasu vode "najteže, najkrvavije bitke". Osnivač Wagnera i saveznik predsjednika Vladimira Putina, istaknuo je da su Wagnerove snage radile isključivo na zauzimanju Soledara.

Soledar je ključna meta za ruske snage i poprište je trenutačno najžešćih borbi u ratu, a Prigožin mjesecima pokušava zauzeti i grad Bahmut. Ukrajinske trupe uspjele su odbiti raniji pokušaj zauzimanja Soledara, ali se veliki broj proruskih Wagnerovih vojnika brzo vratio ovaj tjedan.

11:56 Švedska je spremna prebaciti topnički sustav Archer u Ukrajinu, rekao je ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom i dodao da je Ukrajini potrebno više ofenzivnog oružja sa Zapada i da Švedska mora dati svoj doprinos.

"Nije pitanje trebamo li to poslati, nego kada", rekao je. Upitan postoji li rizik od eskalacije rata ovim potezom, Billstrom je rekao da je upravo suprotno. "Predugo smo se suzdržavali u tom pogledu. Nismo shvatili da, ako Ukrajina ne dobije vojnu opremu potrebnu da može pobijediti na bojnom polju, ovaj će se rat odužiti, što će samo koristiti Vladimiru Putinu", kazao je Billstrom.

Artiljerijski sustav Archer samohodni je top koji imaju Švedska i Norveška. Namjenski je napravljen da drži korak s brzim kopnenim snagama i pruža vrhunsku mobilnost.

Rusija nastavlja razvijati svoje nuklearno naoružanje

11:20 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će njegova zemlja nastaviti razvijati svoje nuklearno naoružanje, podmornice i strateške bombardere jer je takvo oružje glavno jamstvo njezina suvereniteta, piše The Guardian.

"Nastavit ćemo razvijati nuklearnu trijadu i održavati njezinu borbenu spremnost jer je nuklearni štit bio i ostao glavni jamac suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države", rekao je.

"Također ćemo povećati borbene sposobnosti zračno-kozmičkih snaga - i u pogledu rada lovaca i bombardera u područjima na kojima djeluju moderni sustavi protuzračne obrane, i u smislu poboljšanja bespilotnih letjelica", dodao je.

11:13 Rusija neće objaviti imena ruskih vojnika poginulih u novogodišnjem napadu na Makijivku, rekao je dužnosnik Kremlja Aleksej Vdovdin. Dodao je kako je apsolutno zabranjeno navođenje imena poginulih i dodao da se radi o osobnim podacima, piše Sky News.

"Sve raspoložive informacije priopćavaju se osobno članovima obitelji vojnika. Popisi se ne mogu objavljivati. Prvo, to su osobni podaci, a drugo, ovo je, naravno, i nešto čime bi se bavile strane obavještajne službe - identificiranjem rođaka vojnika. Apsolutno je zabranjeno", kazao je.

Objavljena snimka vojne vježbe

10:54 Objavljena je snimka u kojoj ruska fregata naoružana "nezaustavljivim" hipersoničnim projektilima Cirkon izvodi ratnu vježbu dok plovi prema Britaniji. Snimka prikazuje ratni brod Admiral Gorškov, brod koji može nositi jedno od najsmrtonosnijih oružja na svijetu, kako odbija simulirane neprijateljske zračne napade u olujnim uvjetima u Norveškom moru.

Plovilo je naoružano novim projektilima Cirkon s nuklearnim kapacitetom od 9 maha, koji putuju brzinom od gotovo 7000 km/h, kao i projektilima Kalibr. Ratni brod na snimci plovi prema Britaniji. Na videosnimci nije zabilježeno ispaljivanje projektila.

10:31 Ruske snage proširuju svoje rovove u okupiranom gradu Polohi u regiji Zaporižja, tvitnuo je Brady Africk iz Američkog instituta za istraživanje javnih politika. Oko 75 % šireg područja regije Zaporižje pod kontrolom je ruskih snaga, ali grad Zaporižja pod ukrajinskom je kontrolom.

U rujnu prošle godine Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se otvorio put pripajanja okupiranog područja u toj regiji Rusiji.

10:13 Ukrajinski ured za hitne situacije objavio je fotografije eksplozija u raketiranju Hersona u ponedjeljak navečer.

10:08 Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je u utorak da se Rusija bori protiv NATO-a u Ukrajini i da Zapad pokušava raskomadati Rusiju i konačno je izbrisati s političke karte svijeta.

"Događaji u Ukrajini nisu sukob između Moskve i Kijeva - ovo je vojni sukob između Rusije i NATO-a, a prije svega (Rusije) i Sjedinjenih Država i Britanije", rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev. "Planovi zapadnjaka su nastaviti komadati Rusiju i na kraju je samo izbrisati s političke karte svijeta", kazao je Patrušev za ruske medije.

Bivši sovjetski špijun koji poznaje Putina od 1970-ih njegov je tvrdokorni saveznik i smatra se jednim od rijetkih ljudi koji mogu utjecati na ruskog predsjednika.

10:01 Dvojica britanskih državljana nestala su u istočnoj regiji Donecka u Ukrajini, priopćila je ukrajinska policija. Andrew Bagshaw (48) i Christopher Parry (28) radili su volonterski, navodi policija, i posljednji su put viđeni u petak kako idu prema gradu Soledaru, gdje su bile intenzivne borbe.

Ured za strance priopćio je da pomaže obiteljima. Bagshawovi roditelji rekli su da su "neizmjerno ponosni na sav posao koji je radio". S dvojicom muškaraca kontakt je prekinut u petak, piše BBC.

Putinovi saveznici zaprijetili Francuskoj

9:20 Putinovi suradnici Vladimir Solovjov i Andrej Guruljov zaprijetili su Francuskoj. U videosnimci koju je na Twitteru podijelio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko Solovjov poziva na preventivni udar, i to na Francusku. "Macron ih opskrbljuje tenkovima i trebamo im zadati preventivni napad jer sudjeluju u sukobu", rekao je Solovjov.

Guruljov je rekao da ako Francuska počne otvoreno nanositi štetu, ne bojeći se ničega, onda i ona postaje jedna od strana u sukobu. "Ne bi trebalo biti Francuske. Postojala je Francuska, a onda je više nema. Bi li se itko zbog toga ljutio?" pitao je Guruljov.

9:09 Vojni liječnici uspjeli su jučer izvaditi neeksplodiranu granatu iz tijela jednog vojnika. Operaciju je izveo vojni kirurg Andrij Verba. Ranjeni vojnik poslan je na daljnju rehabilitaciju i oporavak, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar.

Ubijeno 710 ruskih vojnika u 24 sata

8:58 Ukrajinci su objavili nove ruske gubitke. Navode da je od početka rata ubijeno 112.470 ruskih vojnika, odnosno 710 vojnika u posljednja 24 sata.

Osim toga, uništena su 3084 tenka, 285 aviona, 275 helikoptera i 6154 oklopna vozila.

Većina grada Soledar pod kontrolom Rusa i grupe Wagner

8:45 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi da Rusija i grupa Wagner "vjerojatno kontroliraju većinu" grada Soledara, oko kojeg traju žestoke borbe u Donbasu.

Rusija i zloglasna grupa Wagner napravili su taktički napredak u posljednja četiri dana, navodi ministarstvo, u onome što je opisalo kao "vrlo vjerojatan pokušaj da se okruži Bahmut sa sjevera i prekinu linije komunikacije".

Dodaje se da je, međutim, "malo vjerojatno kako će Rusija odmah okružiti grad jer ukrajinske snage imaju stabilne obrambene linije u pozadini i kontrolu nad opskrbnim rutama".

8:41 Avion američkih zračnih snaga JAKE11 u zraku je iznad Poljske. Kruži u blizini bjeloruske granice.

Pretpostavlja se da je u tijeku osmatranje ruskih vojnih snaga u Bjelorusiji za koje se čini da se drastično povećalo u posljednjih nekoliko tjedana.

Eksplozije u Hersonu JAKE11 (Foto: Screenshot/Radarbox)

8:10 Ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim oružjem održao je vježbe u Norveškom moru, izvijestilo je ministarstvo obrane. "Posada fregate 'Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov' izvela je vježbu protuzračne obrane u Norveškom moru", navode.

Pročitajte i ovo Vučić, Anonymous Kibernetički rat "Hej, Putinova lutko, gdje si? Još sa psima?" Vučić dobio novu poruku Anonymousa

Vladimir Putin poslao je fregatu u Atlantski ocean prošli tjedan, što je protumačeno kao signal zapadu da Rusija neće odstupiti zbog rata u Ukrajini.

7:45 Dužnosnici škole u istočnoj Ukrajini odbacili su tvrdnje Rusije da je 600 ukrajinskih vojnika ubijeno u raketnom napadu u subotu. Tijekom vikenda Rusija je imenovala strukovnu školu u Kramatorsku kao metu napada. Navode da je to odmazda za ukrajinski napad na Novu godinu.

Pročitajte i ovo Odlikovanje za Vladimira Putina Republika Srpska Ukrajinski veleposlanik o Putinovu odlikovanju: "Teroristi nagrađuju teroriste"

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove rakete pogodile dvije privremene baze u kojima je smješteno 1300 ukrajinskih vojnika u gradu. Dužnosnici u školi rekli su da je raketa samo raznijela prozore i oštetila učionice. Jana Pristupa, zamjenica ravnatelja škole, rekla je: "Nitko nigdje nije vidio nijednu mrlju krvi. Svi su jučer vidjeli da nitko nije iznosio nikakva tijela. Ljudi samo čiste."

Što se u Ukrajini događalo tijekom ponedjeljka, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene