Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD zabrinut:

Rat u Libiji mogao bi inspirirati Al Kaidu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Al Kaida do sada nije iskoristila nemire na Bliskom istoku, no ta bi teroristička mreža mogla to učiniti ako se kampanja koju SAD predvodi u Libiji brzo ne okonča.

Javni komentari o ustancima u regiji od čelnika Al Kaide, poput onih drugog čovjeka skupine Ajmana al Zavahirija, imali su malo odjeka u islamskom svijetu, kazali su američki obavještajni i sigurnosni dužnosnici za Reuters. Postoji malo dokaza da su pristaše Al Kaide igrale izravnu ili neizravnu ulogu u prosvjedima koji su izbili u Tunisu, Egiptu, Bahreinu, Jemenu i Libiji, kazali su oni.

Prije početka operacije pod okriljem UN-a u Libiji, američke obavještajne agencije savjetovale su predsjedniku Baracku Obami da još jedan napad SAD-a na muslimansku zemlju može potaknuti militante da se umiješaju u prosvjede i ohrabre nove urote protiv SAD-a. No četiri dana od početka savezničkih napada na Gadafijeve snage, malo je znakova da su militanti uspjeli iskoristiti antiameričko raspoloženje za svoju propagandu ili za poticanje prosvjeda i urota.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

>> VIDEO Gadafi: Fašisti će završiti na smetlištu povijesti

General Carter Ham, američki zapovjednik koji vodi operaciju, kazao je u ponedjeljak u Washingtonu da prati hoće li Al Kaida iskoristiti stanje u Libiji kako bi uspostavila uporište za obuku ili napade. 'Al Kaida je oportunistička prije svega. Postoji zabrinutost da će, što dulje to bude trajalo, biti načinjene greške. To će biti prikazano od Al Kaide na način da SAD vodi rat s islamom', rekao je Roger Cressey, savjetnik za protuterorizam u timovima za nacionalnu sigurnost bivših predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha.

Jedan dužnosnik je kazao za Reuters kako američke agencije koje prate prijetnju Al Kaide, 'sa strepnjom' gledaju hoće li odnosi s njihovim kolegama u drugim arapskim zemljama biti poremećeni širenjem nemira u regiji. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene