Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rastu napetosti između Indije i Pakistana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski vojni dužnosnici upozorili su u subotu da su odnosi s Indijom sve napetiji zbog terorističkih napada u Mumbaiju te da su predstojeći dani ključni za regiju, dok je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mamhood Qureshi izrazio nadu da će kriza uskoro biti prevladana.

Televizijski kanal Geo na urdu jeziku objavio je, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, da situacija eskalira zbog optužbi indijske vlade za je Pakistan upleten u pokolj u Mumbaiju u kojem je ubijeno 183 ljudi, a više od 300 je ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Policija u Mitrovici, arhiva (Foto: AFP) napetosti zbog povećanja carina Rafali i sirene na Kosovu, uhićena četvorica Srba, Vučić sazvao izvanredne sastanke Izgorjeli restoran u Mumbaiju (Foto: AFP) Strašna tragedija Mumbai: Uhićeni voditelji restorana u kojemu je u požaru poginulo 14 osoba

Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee upozorio je pakistanske čelnike u telefonskom razgovoru da će snositi ozbiljne posljedice, kazali su neimenovani dužnosnici skupini novinara u Islamabadu.

Prema DawnNews TV-u, pakistanski dužnosnici upozorili su da Pakistan neće više moći sudjelovati u borbi protiv terorizma, odnosno da će se povući s granice s Afganistanom, ne bude li situacija s Indijom pod kontrolom. Pakistan u tom području ima više od 120.000 vojnika.

Pakistanski ministar vanjskih poslova, koji se nalazio u posjetu Indiji kada se dogodio napad u Mumbaiju, opovrgnuo je da je njegov indijski kolega uputio bilo kakve prijetnje Pakistanu.

Novinarima u Islamabadu kazao je da ga je Mukherjee nazvao kada je bio u Indiji, no "njegov ton nije bio prijeteći" i "samo je tražio suradnju".

Qureshi je priznao da postoje stanovite napetosti između dvije zemlje zbog tog događaja, ali i izrazio nadu da će kriza biti prevladana.

Indija sumnjiči neke elemente iz Pakistana da su upleteni u napade u Mumbaiju. Neki dužnosnici izravno optužuju Islamističku skupinu Lashkar-e-Toibu (Let).

Ministar unutarnjih poslova države Maharashtra, čiji je Mumbai glavni grad, RR Patil, rekao je za indijsku agenciju PTI da su teroristi stigli iz Karachija.

Pakistanski ministar vanjskih poslova obećao je punu potporu New Delhiju u istrazi tragedije.

Upozorio je ipak: "Trebali bismo se nadati najboljem ali i planirati za najgore." Upitan što misli pod najgorim, Qureshi je odgovorio: "Znate što je najgore".

Pakistan i Indija vodili su tri rata od proglašenja neovisnosti prije 61 godinu, a 2002. bili su na pragu četvrtog.

Napetosti između dvije nuklearne sile popustile su od pokretanja mirovnih pregovora 2004. oko niza problema, uključujući Kashmir na koji obje polažu pravo.

Islamistički militanti protive se pomirenju Islamabada i New Delhija.

Pakistanski premijer Yousaf Raza Gilani obećao je u petak, na zahtjev indijskog kolege Manmohana Singha, da će u Indiju poslati šefa pakistanske obavještajne službe ISI Ahmeda Shuju Pashu, ali je od toga ubrzo odustao. U New Delhi će biti poslan predstavnik ISI-a, rekao je Gilanijev glasnogovornik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene