Obavijesti Video Pretražite Navigacija
G20 u Pittsburgu

VIDEO: Prosvjednike rastjerali suzavcem i gumenim mecima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okupljanje čelnika G20 u Pittsburgu obilježili su neredi. Policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerala prosvjednike.

Svjetski lideri 20 najrazvijenijih zemalja svijeta, koji su se jučer navečer po lokalnom vremenu okupili u Pittsburghu, trebali bi, kako se očekuje, potvrditi veću ulogu azijskih zemalja u svjetskoj ekonomiji, a od čelnika europskih zemalja očekuje se da postignu dogovor o jednom od njihovih prioriteta - ograničavanju bonusa za bankare. Vođe najrazvijenijih zemalja započeli su summit posvećen intenziviranju globalnog oporavka a povijesnom prekretnicom ocjenjuje se to da će se potvrditi rastući utjecaj novih azijskih ekonomskih velesila - Kine, Južne Koreje i Indije. Američki ministar financija Timothy Geithner istaknuo je napredak na nekoliko polja a prije svega na pitanju primanja bankara, uz snažnu potporu Francuske i Njemačke. On je kazao kako su članice G-20 postigle konsenzus oko nacrta prijedloga da se do konca godine ograniče bankarski bonusi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održan G20 'Iran mora odlučiti hoće li nastaviti putem sukoba' Slika nije dostupna Summit G20 Joe Biden apelirao na prosvjednike: Dajte nam priliku

Skupina 20 najrazvijenijih zemlja će postati glavni svjetski gospodarski forum, najavila je jučer navečer Bijela Kuća. Čelnici G20, okupljeni u Pittsburghu, prihvatili su da ta skupina postane 'glavni forum za njihovu međunarodnu gospodarsku suradnju', navela je Bijela Kuća u priopćenju. 

Upozorili na nesmrtonosnu silu

Američka policija je u četvrtak u Pittsburghu uporabila suzavac kako bi rastjerala oko 2000 prosvjednika koji su se okupili uoči summita skupine G20 unatoč upozorenjima da će se za razbijanje prosvjeda uporabiti sila.

'Morate napustiti područje bez obzira na vaše namjere', rekla je policija prosvjednicima sat vremena nakon početka prosvjeda a potom je upozorila da će uporabiti suzavac i drugu 'nesmrtonosnu silu'. Nakon što ih je potisnula niz ulice policija se s prosvjednicima sukobila oko 1,6 kilometara dalje od mjesta gdje će biti održan summit skupine G20. Prosvjednici su počeli bacati boce a policija je odgovorila ispalivši suzavac koji je rastjerao gomilu.

Čelnici 19 najvećih razvijenih i gospodarstva u razvoju te Europske unije sastat će se u četvrtak i petak na summitu G20 gdje će razmotriti reforme financijskog sustava kako bi se izbjegla nova globalna gospodarska kriza. Predsjednik SAD-a Barack Obama koji je domaćin summita doputovao je u četvrtak popodne iz New Yorka u Pittsburgh. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene