Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki potpredsjednik Joe Biden uputio je u subotu poziv prosvjednicima protiv G-20 diljem Europe i zatražio da daju priliku vodećima da na londonskom summitu donesu konkretne mjere za sljedeće desetljeće.


Biden je tijekom zaključenja summita čelnika u čileanskom odmaralištu Vina del Mar rekao da 'status quo nije opcija te da će se stvari promijeniti, željeli to ili ne'. Na summitu je sudjelovalo nekoliko šefova država i vlada lijevog centra među kojima britanski premijer Gordon Brown koji će biti domaćin summita G-20 od četvrtka u Londonu. Biden je rekao da se nada da će im prosvjednici dati priliku i saslušati ih kada im govore da će nakon ovog G20 iznijeti konkretne prijedloge i mjere za bolji život diljem svijeta tijekom sljedećeg desetljeća.

Prosvjedi već počeli

Nekoliko desetaka tisuća ljudi okupilo se u subotu na ulicama gradova Velike Britanije, Francuske i Njemačke izražavajući prosvjed zbog globalne ekonomske krize prije summita zemalja članica skupine G20. Najmanje 6.500 ljudi, prema podacima policije, mirno je prosvjedovalo u subotu u Beču protiv summita G20. Udruženju protivnika globalizacije Attac, koje je suorganizator skupa drži da se okupilo 20.000 ljudi. Prosvjednici su skandirali 'Nećemo plaćati vašu krizu'. Skup se razišao bez incidenta početkom večeri, navela je policija.

Vezani članci Slika nije dostupna MMF i Svjetska banka pozdravili suglasnost čelnika najvećih svjetskih gospodarstava Slika nije dostupna 'Ne podižite trgovinske barijere'

U Berlinu se okupilo 15.000 prosvjednika, a 10.000 u Frankfurtu, navela je policija, dok organizatori drže da se u glavnom gradu okupilo 30.000 i 25.000 u Frankfurtu. U Berlinu je izbilo nekoliko incidenata kada su prosvjednici bacali predmete na policiju, koja je snimala događaje. Policija je privela nekoliko osoba, ali glasnogovornik policije to nije mogao potvrditi.