Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan G20

'Iran mora odlučiti hoće li nastaviti putem sukoba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanku skupine G20 glavna je tema bila gospodarska kriza.

Skupina G20 industrijski najrazvijenijih i zemalja u razvoju ocijenila je uspješnima mjere protiv globalne gospodarske krize. Osim toga rastućim gospodarstvima poput Kine obećala veću ulogu u obnovi i vođenju globalne ekonomije. Čelnici su u završnom dokumentu dvodnevnoga sastanka u Pittsburgu najavili da će nastaviti s gospodarskim poticajima sve do potpunog oporavka gospodarstva, izraditi okvir za zajedničko djelovanje za postizanje gospodarskoga rasta i do 2012. primjeniti zajednička pravila o vođenju banaka. 'Ovdje u Pittsburgu vođe koje predstavljaju dvije trećine svjetskog stanovništva usuglasili su globalni plan za nova radna mjesta, gospodarski rast i održivi gospodarski oporavak', rekao je britanski premijer Gordon Brown.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon pet mjeseci Prikupili 10 terabajta materijala: Njemačka policija kreće u lov na prosvjednike iz Hamburga Slika nije dostupna Uoči G20 summita Merkel s Erdoganom - prvi susret nakon zahlađenja odnosa

Prvi veliki summit kojemu je domaćin bio američki predsjednik Barack Obama završio je u optimističnom tonu, nakon što su svjetski čelnici proglasili pobjedu nad globalnom recesijom. 'Uspjeli smo', naveli su u završnoj izjavi summita. 'Naš snažan odgovor pomogao je u zaustavljanju opasnog, naglog pada globalne aktivnosti i stabiliziranju financijskih tržišta'. 'Ne smijemo čekati krizu da bi međusobno surađivali. Zbog toga će naš novi okvir svakome od nas omogućiti uvid u politiku drugih, postizanje suglasja oko reformi i osigurati rast svih', istaknuo je Obama.

G 20 zamijenio G7 i G8

Sastanak u Pittsburgu bio je treći summit skupine G20 u godini dana i, kako su rekli čelnici, primjer je gospodarske suradnje koji je na zamijenio summite G7 i G8 koji su desetljećima bili glavni međunarodni forumi. Skup je pokazao i da brzorastuća gospodarstva poput Kine i Indije danas igraju puno veću ulogu u rastu svjetske ekonomije. Vijest o postojanju drugoga iranskog postrojenja za obogaćivanje urana dala je Obami te čelnicima Francuske i Velike Britanije priliku da zatraže zajedničku akciju protiv Teherana i njegova spornog nuklearnog programa.

Obama je rekao da je Iranu 'dano do znanja' da sam mora izabrati hoće li 'nastaviti putem koji vodi u sukob'. 'Međunarodna zajednica je svoje rekla. Na Iranu je da odgovori', rekao je Obama za završnoj konferenciji za novinare. Američki predsjednik je dodao da se zalaže za diplomatsko rješenje, ali je upozorio 'da ne isključuje nijedno rješenje'.

Skupina G20 u završnom je dokumentu istaknula da nema povratka u 'bezobrizno ponašanje' koje je izazvalo financisku krizu što je eksplodirala prije dvije godine nakon što su loši hipotekarni krediti u SAD-u izazvali katastrofalne gubitke financijskih institucija diljem svijeta. 'Osjećaj za mjeru ne bi trebao voditi u samozadovljstvo', stoji u završnoj izjavi. 'Želimo rast bez naglih uzleta i lomova te tržišta koja potiču odgovornost, a ne bezobzirnost'.

>> G20 preuzima brigu za svjetsko gospodarstvo

U dijelu koji se tiče regulatornih reformi, koje bi trebale biti razrađene do kraja 2010. i stupiti na snagu dvije godine poslije, G20 se okomila na goleme bankarske provizije. Čelnici su se složili oko odredbi koje će tvrtkama u određenim slučajevima omogućiti da povrate već isplaćene plaće i bonuse. Također su se suglasili oko prebacivanja 5 posto glasačkih prava u Međunarodnom monetarnom fondu s bogatih na dosad nezastupljene zemlje kao što je Kina, što je još jedan znak da zemlje u razvoju stječu sve veći značaj u ekonomskom odlučivanju. Istu formulu predložili su i za Svjetsku banku. Industrijski razvijene zemlje trenutno imaju oko 57 posto glasačkih prava u MMF-u.

G20= Smrt od kapitalizma

Oko 10.000 prosvjednika protiv kapitalizma i summita G20 u petak se u povorci uputilo prema mjestu održavanja summita a snage sigurnosti su ih zadržale na oko 800 metara od centra u kojem su se okupili čelnici najvećih svjetskih gospodarstava. Prosvjednici, među kojima su bili aktivisti za zaštitu okoliša, socijalisti, palestinci, Tibetanci, predstavnici sindikata i drugi, držali su natpise na kojima je stajalo "Ne korporacijskoj pohlepi", "G20 = smrt od kapitalizma" i druge poruke.

Prosvjedi su počeli u četvrtak na početku skupa čelnika 19 vodećih razvijenih gospodarstava i gospodarstava u razvoju, te Europske unije koji u četvrtak i petak raspravljaju o mjerama za izbjegavanje nove globalne gospodarske krize. Policija je rekla da je do sada uhitila 80 osoba. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene