Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raketiranje Haife, napadnuto 40 clijeva u Libanonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je i današnji dan započeo zračnim napadima na Libanon. Ofenziva traje već deseti dan, a Izrael i dalje inzistira na puštanju dvojice vojnika, koje je oteo Hezbollah, kako bi ju prekinuli. No Hezbollahovi gerilci tvrde kako će to napraviti samo u vidu razmjene zarobljenika.

U međuvremenu Hezbollah je kao odgovor na izraelske zračne napade raketirao Haifu. Deset ljudi je ozlijeđeno. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa"

Izraelska vojska je tijekom noći raketirala čak 40 ciljeva u Libanonu, pretežno na jugu zemlje pokraj granice, te na području Bejruta. 

Oko tisuću izraelskih vojnika poslano je na jug Libanona kako bi se pojačala kopnene borba ''prsa o ''prsa'' s pripadnicima Hezbollaha. Izrael preporuča civilima napuštanje tog dijela zemlje i odlazak prem sjeveru, kako bi se sklonili do kraja ofenzive.  

Libanon je spreman na obranu

Libanonski predsjednik Emile Lahoud izjavio je kako je libanonska vojska spremna na obranu teritorija zemlje započne li Libanon veliku ofenzivu. 

"Naravno, vojska će braniti zemlju, unutar Libanona. Tu možemo mnogo napraviti,'' izjavio je Lahoud za CNN. 

Prema izvješćima izraelske vojske njihovi zračni napadi uništili su polovicu Hezbollahovih snaga. Vođa Hezbollaha  Hassan Nasrallah izjavio je na televiziji Al-Jazeera kako takav podatak nije točan.

Libanonske snage sigurnosti objavile su kako je do sada ubijeno 258 civila, dok ih je 582 ranjeno. 

Prema izvješćima izraelske vojske poginulo je 39 njihovih vojnika, dok je u Izraelu ubijeno 15 civila. 

Humanitarna kriza

U razgovoru za CNN, libanonski Premijer Fouad Siniora, izjavio je kako je u njegovoj zemlji uništeno više od 55 mostova, te kako je izraelska vojska uništila ambulante i medicinske konvoje. ''Ovaj napad više nije napad na Hezbollah, već napad na Libanon i Libanonce'', izjavio je Siniora.

Uništene ceste i mostovi onemogućili su dolazak humanitarne pomoći, pa UN upozorava na sve veću opasnost od humanitarne krize.

Reporter BBC-a, Tim Frank, tvrdi koko izraelske vojne snage ulaze sve dublje na libanonski teritorij. 

Izraelski ministar obrane Amir Peretz, upozorio je kako je Izrael spreman pojačati vojne operacije ako to bude potrebno. ''Nemamo namjeru pokoriti Libanon, ali budemo li morali nećemo dvaput razmišljati,'' izjavio je Peretz.  

Masovna evakuacija stranaca iz okupiranog Libanona odvija se neometano. Za to vrijeme, Izraelci se i  dalje na južnoj granici s Libanonom, prsa o prsa bore s Hezbollahovim gerilcima. 

Sudar helikoptera

Dva izraelska helikoptera sudarila su se u blizini libanonske granice. Prema javljanju agencija jedna je osoba poginula, a pet je ozlijeđenih.

Nesreća se dogodila pokraj mjesta Ramat Naftali, udaljenog oko 10 kilometara od libanonsko-izraelske granice.

Televizija al Jazeera navodi kako su u nesreći poginula četiri
pripadnika izraelskih vojnih snaga. 

Izraelski mediji javljaju kako je za očekivati povećanje opsega ofenzive Izraela na Libanon u slijedćih nekoliko dana.

Ponovni napad na Gazu

Pet Palestinaca poginulo je rano ujutro nakon što je eksplozija raznijela jednu kuću u gradu Gazi. Palestinci tvrde da je kuću pogodio izraelski tenk.

Izraelska vojska nije komentirala incident. Lokalno stanovništvo novinarima je kazalo kako je kuća pripadala obitelji jednog Hamasovog aktivista. U eksploziji je teško ozlijeđeno troje ljudi.

Palestinske snage sigurnosti izvijestile su o premještaju izraelskih tenkova s područja Shajaiyeha, gdje se dogodila eksplozija. Shajaiyeh je smješten na granici Izraela i pojasa Gaze. Očevici tvrde kako su izraelci iz helikoptera pucali po tom području.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene