Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna udruga sindikata (ITUC) upozorava da bi FIFA morala ponoviti biranje zemlje domaćina Svjetskog prvenstva 2022. zbog kršenja radničkih prava i velikog broja poginulih radnika na gradilištima stadiona u Kataru.


"Namjera predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da ode u kurtoazni posjet Kataru neadekvatan je odgovor na izvještaje o desecima poginulih radnika u toj zemlji tijekom ljeta. FIFA ima moć utjecati na poštivanje prava radnika zahtijevajući da se ona poštuju kako bi Katar zadržao domaćinstvo SP-a. Još uvijek ima vremena za izbor novog domaćina koji bi poštovao radnike", objavila je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow u priopćenju.

Vezani članci Rad od kuće Građani žele pravo na rad od kuće, udruga poslodavaca se žestoko protivi Slika nije dostupna Stravično otkriće: Radnici umirali gradeći stadione

>> Tamna strana Svjetskog prvenstva: 'Katar je zatvor otvorenog tipa'

"Radnici iz Indije, Nepala, Šri Lanke, Filipina, te sve više njih iz afričkih zemalja prisiljeni su na rad bez prava na udruživanje u sindikat, žive u bijednim uvjetima i vrlo često ne dobijaju plaće koje su im obećane. Mnogi zdravi mladi ljudi umiru zahvaljujući umreženosti međunarodnih kompanija, katarske vlade i FIFA-e. Rješenje ovog globalnog problema ovisi o potezima FIFA-e i političkoj volji katarskih vlasti kojih još uvijek nema. FIFA-ina ponuda je uvredljiva za ožalošćene obitelji", dodala je Burrow.

Iz ITUC-a su naveli kako su upozorili FIFA-u na situaciju u Kataru još prije dvije godine, te procjenjuju kako bi oko 4,000 radnika moglo poginuti na izgradnji stadiona u Kataru.

ITUC sa sjedištem u Bruxellesu predstavlja 175 milijuna radnika iz 311 sindikalnih organizacija koje djeluju u 155 zemalja.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju