Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici umiru na gradilištima

'Oduzmite Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna udruga sindikata (ITUC) upozorava da bi FIFA morala ponoviti biranje zemlje domaćina Svjetskog prvenstva 2022. zbog kršenja radničkih prava i velikog broja poginulih radnika na gradilištima stadiona u Kataru.

"Namjera predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da ode u kurtoazni posjet Kataru neadekvatan je odgovor na izvještaje o desecima poginulih radnika u toj zemlji tijekom ljeta. FIFA ima moć utjecati na poštivanje prava radnika zahtijevajući da se ona poštuju kako bi Katar zadržao domaćinstvo SP-a. Još uvijek ima vremena za izbor novog domaćina koji bi poštovao radnike", objavila je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow u priopćenju.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni"

>> Tamna strana Svjetskog prvenstva: 'Katar je zatvor otvorenog tipa'

"Radnici iz Indije, Nepala, Šri Lanke, Filipina, te sve više njih iz afričkih zemalja prisiljeni su na rad bez prava na udruživanje u sindikat, žive u bijednim uvjetima i vrlo često ne dobijaju plaće koje su im obećane. Mnogi zdravi mladi ljudi umiru zahvaljujući umreženosti međunarodnih kompanija, katarske vlade i FIFA-e. Rješenje ovog globalnog problema ovisi o potezima FIFA-e i političkoj volji katarskih vlasti kojih još uvijek nema. FIFA-ina ponuda je uvredljiva za ožalošćene obitelji", dodala je Burrow.

Iz ITUC-a su naveli kako su upozorili FIFA-u na situaciju u Kataru još prije dvije godine, te procjenjuju kako bi oko 4,000 radnika moglo poginuti na izgradnji stadiona u Kataru.

ITUC sa sjedištem u Bruxellesu predstavlja 175 milijuna radnika iz 311 sindikalnih organizacija koje djeluju u 155 zemalja.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene