Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Radioaktivne ovce pronađene u Australiji potkrepljuju tvrdnje da je Izrael prije četiri desetljeća provodio ilegalno testiranje nuklearnog oružja preko Indijskog oceana.


Kako piše britanski portal Daily Mail, radioaktivni izotopi pronađeni u australskim ovcama dolili su ulje na vatru teoriji da je Izrael prije 39 godina proveo ilegalni nuklearni test iznad Indijskog oceana.

Vezani članci Policija u SAD-u, ilustracija Strava u SAD-u: Učenica šestog razreda pucala po školi i ranila tri osobe. Razoružala je nastavnica Mislav Bago Rezultati istraživanja: U Dnevniku Nove TV doznajte kako stoje kandidati za čelo Rijeke i Osijeka

Nalazi objavljeni u novoj studiji za znanost i globalnu sigurnost bacili su novo svjetlo o tajanstvenom ''Vela incidentu".

''Vela incident“ naziv je za ''dvostruku bljeskalicu" koja se, kako je poznato, dogodila u rujnu 1979. godine, a odnosi se na nuklearnu eksploziju na južnom Indijskom oceanu, na pola puta između Afrike i Antarktika.

Tadašnji predsjednik SAD-a Jimmy Carter u svojim je memoarima naveo kako je taj događaj izazvalo izraelsko nuklearno ispitivanje koje su proveli u suradnji s apartheideom Južne Afrike. Međutim, odbor američke vlade, koji je bio sastavljen isključivo zbog ''Vela incidenta“, umanjio je vjerodostojnost nuklearne eksplozije.

Nova studija Christophera Wrighta s australske Akademije obrambenih snaga i nuklearnog fizičara Larsa-Erika De Geera, umirovljenog švedskog istražitelja za obrambenu znanost nudi nove tragove.

Oni su otkrili jod 131 u štitnjači nekih australskih ovaca u listopadu i studenom 1979. godine. Štitnjače su u to vrijeme poslane u SAD radi analize, no rezultati nikada nisu javno objavljeni.

Prekršili zabranu nuklearnog testiranja

Nova studija ''uklanja gotovo sve sumnje da je 'bljesak' bio nuklearna eksplozija“, napisao je Leonard Weiss za Bulletin of Atomic Scientists.

''Ovo jača prethodne analize da je Izrael vjerojatno provodio nuklearni test u suprotnosti s američkim zakonom i zabranom testiranja", napisao je stručnjak za sprečavanje širenja nuklearnog oružja i dodao kako je Izrael bio jedina zemlja koja je imala motivaciju i sposobnost izvesti takav ilegalni eksperiment.

Na snagu je 1963. godine stupio globalni sporazum o zabrani nuklearnih testova koji zabranjuje nuklearnu eksploziju u atmosferi, u svemiru i pod vodom, čime se legalno provodi samo ona nuklearna ispitivanja pod zemljom. Taj je sporazum iste godine potpisao i Izrael.

Izrael odbija potvrditi, ali i odbaciti tvrdnje da razvija nuklearni program. Na pitanje je li Izrael odgovaran za incident, izraelski veleposlanik na Novom Zelandu Itzhak Gerber rekao je kako je to ''jednostavno smiješna pretpostavka koja ne drži vodu''.