Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbjegla smrt

U dnevnoj sobi dočekali su je naoružani hamasovci, a ova žena učinila je nešto nevjerojatno

Rachel Edri
Rachel Edri Foto: Afp
Kada su naoružani militanti Hamasa upali u njezinu dnevnu sobu, Izraelka Rachel Edri ponudila ih je čajem i marokanskim kolačićima. Tako su se gostili dok nije stigla policija i ubila ih.

Rachel Edri preko noći je postala heroj Izraela, a njezina priča o preživljavanju i snalažljivosti postala je simbol preživljavanja mnogih Izraelaca koji su prepušteni sami sebi.

Tog 7. listopada nakon ranojutarnje sirene za zračnu uzbunu Edri se vratila iz skloništa u svom rodnom gradu Ofakimu i zatekla grupu militanata Hamasa u svojoj dnevnoj sobi.

"Jedan od terorista rekao mi je: 'Podsjećaš me na moju majku.' Rekla sam mu da stvarno jesam poput njegove majke. Pomoći ću mu i brinuti se za njega. Pitala sam ga što mu treba", ispričala je Edri.

Drugi militant udario ju je po licu kundakom pištolja. No ona im je ipak odlučila poslužiti ananas iz konzerve, čaj i marokanske kekse. Pjevala im je arapske pjesme, dok su oni odgovarali hebrejskim. Ponudila im je Colu Zero, a kad su rekli da više vole običnu Coca-Colu, poslušala ih je.

"Nakon što su popili i pojeli, postali su puno mirniji. Počela sam razgovarati s njima, a u jednom sam trenutku na sekundu čak zaboravila da su teroristi", rekla je Edri.

Pročitajte i ovo Ljudi pretražuju ruševine uništene zgrade nakon izraelskog bombardiranja u Rafi na jugu pojasa Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Izrael sravnio cijelu gradsku četvrt, očaj u Gazi sve veći: "Sve o čemu sam ikada sanjao i mislio da sam postigao je nestalo"

Nakon dugih 17 sati spasilački tim stigao je uz pomoć njezina sina Eviatara, koji je lokalni policajac, a Edri i suprug su bili spašeni. Eviatar je timu dao skicu kuće, čime im je pomogao da iznenade militante. Budući da je u sukobu kuća teško oštećena, Edri su premjestili u hotel u središnjem Izraelu.

Zato što je militante poslužila hranom, izraelski mediji opisuju je kao savršenu židovsku majku, zbog stereotipa žene koja pretjerano uslužuje goste hranom.

U Ofakimu je ubijeno najmanje 48 stanovnika, dok je skupina civila s pištoljima uzvratila napadima na Hamasove militante.

"Ovdje su se borili kao lavovi. Ni policija ni vojska ništa nisu učinili. Jedini razlog što smo živi su drugi građani, koji su došli da nas zaštite", opisao je hrabrost svojih susjeda Yoni Shalem, koji živi u istoj ulici kao i Edri.

Shimon Koram rekao je da nije bio iznenađen kad je čuo kako je njegova sestra Edri uspjela izbjeći gotovo sigurnu smrt. Objasnio je da je već prije rata bila poznata po svojoj gostoljubivosti i velikodušnosti, radila je u obližnjoj vojnoj bazi i kuhala obroke za vojnike. Odrasli su uz 12-ero braće i sestara, što ih je već od djetinjstva naučilo preživljavanju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dubravka Tomašković - 4 nalazi otkrili zloćudnu bolest Tjednima je ležala oduzeta od struka naniže, hitna je nije željela odvesti u bolnicu: Nakon dolaska ekipe Provjerenog sve se riješilo

"Naučili smo preživjeti i stekli životnu mudrost - poput uličnih mačaka. To se vidi po tome kako se ona ponašala", zaključio je Koram.

Zbog njezine priče o preživljavanju odvažna 65-godišnjakinja bila je jedna od nekolicine Izraelaca pozvanih na sastanak s američkim predsjednikom Joe Bidenom tijekom njegova posjeta Izraelu. Zagrlila ga je, a on je njoj zahvalio što je branila svoju zemlju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene