Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin upozorio Zapad da ne dijeli lekcije Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin, domaćin summita G8 ovog vikenda, ne želi da se sastanak na vrhu osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta pretvori u forum na kojem će se kritizirati Moskva.

Zato je Putin odlučio upozoriti zapadne sile u nizu intervjua da ne dijele lekcije Rusiji, javile su svjetske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna G8 traži da obje strane prekinu s napadima Slika nije dostupna Putin 'popljuvao' demokraciju u Iraku

Putin, koji će prvi put ugostiti u Sankt Petersburgu ovaj ekskluzivni klub u kojem su američki predsjednik George W. Busha i čelnici Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade, Japana i Italije, rekao je da je Rusija spremna saslušati dobronamjerne kritike. 

Putin je rekao da Rusija želi ojačati civilno društvo, ali da neće dopustiti strano financiranje ruskih nevladinih organizacija u domaćoj politici. 

-Ne želimo nikoga optuživati... Međutim, nećemo pozdraviti i pomoći stranim vladama da šalju novac Ruskoj Federaciji na netransparentni način, putem tajnih službi, dok te organizacije vode političke aktivnosti u Rusiji, rekao je Putin u intervjuu za njemačku televiziju CDF.

Prije summita, koji počinje u subotu, Putin će se sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

I Washington i Moskva izrazili su nadu da će do tada biti postignut bilateralni sporazum o uvjetima ulaska Rusije u članstvo Svjetske trgovinske organizacije. 

Dužnosnici Kremlja su u nekoliko navrata poručili da neće tolerirati raspravu o tome kako Rusija nazaduje u pitanju demokratskih vrijednosti - bilo kod kuće, bilo u inozemstvu Za Moskvu je glavna tema summita energetska sigurnost, a uz nju borba protiv zaraznih bolesti, obrazovanje i borba protiv terorizma.

Svjetska energetska sigurnost, koju je Rusija stavila među prioritete svog predsjedanja G8, posebice je dobila na važnosti nakon što je Europa osjetila nedovoljnu opskrbu ruskim prirodnim plinom tijekom ukrajinsko-ruskog spora oko cijene plina.

Na Zapadu je takvo ponašanje izazvalo zabrinutost u pogledu
ozbiljnosti ruske energetske politike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene