Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski i ruski predsjednik su u utorak o posjetu razgovarali telefonom, a u dugom i otvorenom razgovoru posvetili su se prvenstveno pojedinostima programa posjeta.


Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u utorak u telefonskom razgovoru sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom da će na njegov poziv 31. srpnja posjetiti Sloveniju, objavile su u utorak Slovenska televizija i Slovenska tiskovna agencija STA.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere Slika nije dostupna Putin u Sloveniji: Ostaje pitanje je li Ljubljana u ovome sama ili možda ima potporu EU

 

 

 

 

Slovenski i ruski predsjednik su u utorak o tome razgovarali telefonom, a u "dugom i otvorenom razgovoru posvetili su se prvenstveno pojedinostima programa posjeta" 31. srpnja kada će ruski predsjednik posjetiti gorski prijelaz Vršič, potvrdili su u Pahorovu kabinetu.

Na Vršiču će se, kod tzv. ruske kapelice, krajem srpnja održati komemoracija povodom stogodišnjice tragičnog događaja, kad je velik broj ruskih ratnih zarobljenika u zimu 1916. poginuo u snježnoj lavini prilikom gradnje planinske ceste.

Na tom je mjestu podignuta pravoslavna kapelica koja je postala simbolično mjesto komemoracija ali i izražavanja slovensko-ruskog prijateljstva.

Lani je na komemoraciji govorio ruski premijer Dmitrij Medvedev
, u prisutnosti Pahora i bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana.

Sredinom ožujka Pahor je uputio pismo Putinu kojim ga je pozvao da ove godine kad se obilježava okrugla obljetnica tragičnog događaja bude nazočan na Vršiču, te izrazio mišljenje da bi to bilo dobro za europsko-ruski dijalog bez obzira na razlike u gledanjima na međunarodna pitanja koja postoje između Slovenije koja je članica EU-a i NATO-a i Ruske