Putin o rekordnim cijenama plina
Putin o rekordnim cijenama plina Foto: Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da je Rusija spremna isporučiti veću količinu plina ako Europa to zatraži, odbacivši tvrdnje da je Moskva smanjila svoju isporuku iz političkih razloga.


"Ako traže da povećamo količinu, mi smo to spremni učiniti. Povećat ćemo isporuku onoliko koliko nas naši partneri traže. Nema odbijanja, nikakvog“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na energetskoj konferenciji u Moskvi.

Cijene plina su ovaj mjesec dosegle rekordne razine u Europi i svijetu, a Kremlj odbacuje optužbe da Rusija namjerno ograničava svoj izvoz tog energenta kako bi stvorila pritisak za brzo odobrenje početka rada novog plinovoda Sjeverni tok 2 koji spaja Rusiju i Njemačku. Projektu se protive SAD i niz europskih zemalja.

Putin je tu optužbu proglasio "potpunom besmislicom“.

Putinov glasnogovornik ranije je rekao kako ruska energetska tvrtka Gazprom isporučuje Europi plin u maksimalnim količinama pod trenutnim ugovorima, a da se o bilo kakvom povećanju treba ponovno pregovarati.

"Ništa se ne može isporučiti bez ugovora“, rekao je Peskov. "Kako? Besplatno? To je predmet pregovora s Gazpromom“.

Putin o rekordnim cijenama plina Putin tvrdi da je Europa kriva za rekordni skok cijena plina: "Njihova se politika pokazala pogrešnom"

Veleprodajna cijena prirodnog plina dosegnula je rekordno visoke vrijednosti u nizu europskih država, a računi za kućanstva i poduzeća već su naglo porasli te bi s hladnijim vremenom mogli bi postati još veći.

Rast cijena energenata u Europi rezultat je kombinacije faktora – ekonomskog oporavka svjetske ekonomije nakon koronakrize i duge prošlogodišnje zime, manjeg opsega opskrbe u Europi i rekordno niskih zaliha plina na kontinentu te veće potražnje iz drugih dijelova svijeta poput istočne Azije koja plaća višu cijenu.

Plinska rafinerija Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem"

Europa je sve ovisnija o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška su, navodeći tehničke razloge, smanjile svoje pošiljke.

Krizi nisu pripomogli i prirodni faktori poput slabijeg vjetra na Sjevernom moru, otkud Velika Britanija dobavlja četvrtinu svoje energije, te suše u Brazilu koje su smanjile proizvodni kapacitet hidroelektrana, piše Wall Street Journal.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju