Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oklopna vozila na ulicama

VIDEO Kaos na Kosovu - Vučić Srbima: "Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas".

Kosovska policija upala je jutros u više poslovnih prostora i stanova na području Sjeverne Mitrovice i Zvečana. Građani su potom izašli na ulice, a sve se pretvorilo u kaos, u kojem je ranjen i jedan muškarac. Više je ozlijeđenih i uhićenih. Europska komisija pozvala je na mir. Napadnuti su i novinari.

* nemiri na Kosovu počeli su akcijom kosovske policije

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

* više je ozlijeđenih i uhićenih, jedan Srbin teško je ranjen

* kosovski mediji pišu kako su njihovu policiju dočekale barikade, na Kosovo stigao Vučić

* EK je pozvala na mir

Tijek događaja pratite u nastavku.

20:00 Novinari koji prate situaciju na sjeveru Kosova ponovno su napadnuti od strane lokalnih Srba i na njih su bačene eksplozivne naprave, javlja koha.net.

Novinari su, prema navodima crnogorskih Vijesti, napadnuti i ranije tijekom dana.

Kako izvještavaju, napad se dogodio u Bošnjačkoj mahali u sjevernom dijelu Mitrovice, a novinari su napadnuti i molotovljevim koktelima u Leposaviću.

Asocijacija novinara Kosova (ANK) izrazila je zabrinutost "zbog teškog i nesigurnog radnog okruženja za novinare danas u sjevernim općinama Kosova".

Njemački veleposlanik u Prištini Joern Rohde osudio je nasilje nad predstavnicima medija. 

 

 

16:35 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu Srbima okupljenim u Raškoj, nakon incidenta na sjeveru Kosova, da će država što god da se dogodi, biti uz svoj narod na Kosovu i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle kolika je cijena koju će svi morati platiti.

"Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu kolika je cijena koju ćemo svi morati platiti i zato je moja molba da to pokušamo izbjeći", navodi agencija Tanjug.

Postoje tri razloga zašto ovo rade, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Raškoj okupljenim građanima.

„Prvo, zato što ih požuruju. Ima želje da se sve uruši i destabilizira. Njima je cilj slabljenje Srbije. Plašim se da imamo nekoga tko je potpuno iracionalan u Prištini. Imamo i neke zlonamjerne u međunarodnoj zajednici, koji žele sukobe ovdje. Volio bih da sačuvamo mir, i mislim da je to od presudnog značaja. Ali ću vam također reći – nemamo mi izbora. Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak. Ja vas ne mogu pozivati da ulazite u sukobe s bilo kim. Razumio sam vašu odluku. Nisam glup da ne vidim da je to vaš dogovor. Šta god da se desi i kako god – Srbija će biti uz vas“, rekao je Vučić te dodao kako moli NATO da obavlja svoj posao, a Albance da ne pokušavaju nasiljem Srbe dovesti u red.

„Ako to učine, moj odgovor je – u toj borbi u kojoj moramo da štitimo našu djecu na KiM, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, nego ćemo i pobijediti“, rekao je Vučić.

"Ja sam taj koji je kriv i koji je rekao da ne napadate ROSU. Sve njih sam molio. Zato danas živ nisam bio dok nisam vidio da će Sofronijević biti dobro. Rekao sam Lajčaku „Zauzdajte ih, ili ćemo mi“. On je rekao radimo na tome i onda su se povukli. Imali su podršku makar jedne države. I to nije zemlja EU“, nastavio je Vučić u svom obraćanju u Raškoj.

„Mi moramo sami da se branimo, ako vi nećete“, rekao je jedan od građana.

Kako navode mediji, na početku sastanka Vučić je rekao da će saslušati svakog tko ima što reći, pa će, ako treba, ostati i cijelu noć. Okupljeni Srbi smatraju, kako su i izjavili, da nema sljedećeg puta i da ROSU danas nisu pucali nasumično, nego direktno u Srbe, navodi Nova.rs.

15:57 Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je kako međunarodna zajednica mora donijeti glavnu odluku o tome što želi na Kosovu: rat ili mir.

"Ovo što se sada događa nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja s krajnjim ciljem vojnog osvajanja sjevera Kosova i Metohije, gdje žive Srbi i s dodatnim ciljem njihova protjerivanja s Kosova i Metohije", rekao je Dačić za Tanjug.

15:48 Portal Kosovo Online navodno je meta napada hakera, portal nije u funkciji. Tijekom dana blokirano je više stranica i grupa na društvenim mrežama koje su direktno prenosile vijesti s Kosova, navodi se na Facebook stranici "Direktno s Kosmeta", piše b92.

15:43 "Branit ćemo se svim i svačim raspoloživim", poručio je u Raški na početku sastanka s Vučićem Goran Rakić, predsjednik Srpske liste. On je rekao da sljedeći put, ako se ovako nešto dogodi, neće ostati na ovome nego će se Srbi braniti.

15:34 Vučić je po dolasku u Rašku izjavio da je kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

"Čekam susret sa Srbima s Kosova. Kontaktirao sam Lajčaka, rekao mu što mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji", kazao je Vučić, prenosi RTS.

15:10 Ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović stigli su u Rašku, javlja Kosovo Online.

Radi se o općini na granici s Kosovom u koju je stigao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić kako bi se sastao sa Srbima s Kosova.

14:59 Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je kako su se Srbi s Kosova uputili prema Raški, gdje će se sastati s Vučićem. Rakić navodi da je ovo za njih najvažniji sastanak te da su današnja događanja prelila čašu.

Navodi da je ovo za sve Srbe pitanje života i smrti i da je ovo "Kristalna noć". Optužio je lokalne vlasti da su im zabranili cjepivo, pokušali oduzeti lijekove i da je ostalo još samo da im oduzmu i zrak.

14:47 Kosovski premijer Albin Kurti objavio je na Facebooku da su obavljenoj policijskoj akciji prethodile intenzivne istrage te da je tom prilikom zaplijenjena roba.

"Zločin i kriminalne grupe neće biti tolerirani i protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se protiv krijumčarenja koje ćemo spriječiti. Današnja akcija policije je završena. Pozivam građane u sjevernoj Mitrovici da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i žele ih ispolitizirati", napisao je Kurti.

14:20 Ozlijeđeno je 10 osoba, piše N1 Srbija. Ozljede su od šok-bombi, gumenih metaka i suzavca. 

14:08 Aleksandar Vučić stigao je u Rašku, javlja b92.

14:01 Ranjenom Srbinu stanje je stabilno, javljaju tamošnji mediji.

13:58 Kosovski Indeks online objavio je snimku akcije policije. Pišu kako je akcija bila usmjerena protiv krijumčarenja, na 28 lokacija. 

"Dok je u svim drugim regijama policijska operacija protekla glatko, u Mitrovici su se okupile organizirane kriminalne skupine", napisali su.

Dodaju kako je policija naišla na prepreke na cestama. Putevi su blokirani raznim prijevoznim sredstvima, a navodno su upotrijebljene plinske boce, vatreno oružje...

13:47 Oglasio se potpredsjednik Europske komisije Josep Borrel. Poručio je kako se nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju hitno zaustaviti.

"Jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive", poručio je i dodao da su u kontaktu i s Beogradom i Prištinom.

 

 

13:45 Srpski mediji dijele snimku s društvenih mreža. Na njoj je, navodno, snimljen trenutak kad je upucan Srbin. Čuje se pucnjava i vidi se kako ljudi bježe.

13:44 Aleksandar Vučić oko 14 sati trebao bi stići na Kosovo.

12:45 Albanski mediji pišu kako je osmero uhićenih.

12:41 Ozlijeđeno je šest policajaca, pet albanske i jedan srpske nacionalnosti.

12:38 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je kako su "deseci Srba ozlijeđeni".

12:15 Kosovska policija u međuvremenu se povukla iz Zvečana. Za njima su ostale čahure municije.

12:10 Zbog eskalacije sukoba u Rašku se uputio i Aleksandar Vučić na hitan sastanak s predstavnicima Srba. 

12:05  Blic piše kako je u Zvečanu upucan muškarac. Navodno se radi o Srbinu. Teško je ozlijeđen.

"Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, upucan je je u predjelu grudnog koša. Ima ozljede lopatice i rebra, spremamo se za operacijsku salu kako bi mu izvadili metak. Nalazi se na intenzivnoj njezi i u teškom je stanju", rekao je za Kosovo online kirurg Zlatan Elek, direktor KBC-a Kosovska Mitrovica.

Portal piše kako je upucan s leđa, ali da ima još ozlijeđenih. Navodno je šest osoba primljeno u bolnicu.

Sjevernom Mitrovicom i Zvečanom cijelo jutro odjekuju sirene. Bačeni su i suzavci, no nisu otjerali mnoštvo. Na društvenim mrežama objavljene su snimke na kojima se vidi kako na oklopna vozila specijalne kosovske policije ROSU bacaju kamenje. Oštećeni su i brojni automobili, a jedan je i zapaljen. 

 

 

11:36 Srpska premijerka Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu da reagira.

10:00 O akciji se oglasila i kosovska policija. Kažu kako su u ranim jutarnjim satima počele policijske operacije u cilju realizacije "strateških ciljeva na sprječavanju kaznenih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe". Kako se navodi u priopćenju, "akcija se provodi na području Prištine, Peći, Južne i Sjeverne Mitrovice". 

Pretresaju se razne lokacije: kuće, stambeni i poslovni prostori, skladišta robe.

"Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, dosad je zaplijenjena raznovrsna roba, koja služi kao materijalni dokaz", stoji u priopćenju koje prenosi b92.
 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene