Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusko Središnje izborno povjerenstvo odbacilo je poziv na referendum koji bi omogućio predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti nakon 2008., kada mu istječe drugi predsjednički mandat koliko ih ukupno prema Ustavu može uzastopce odslužiti.


Mogućnost da Putin ostane na vlasti nakon isteka drugog mandata tema je širokih rasprava u Rusiji, iako je sam predsjednik u nekoliko navrata izjavio da će se pridržavati Ustava i otići s vlasti 2008.

Vezani članci Aleksej Navaljni - 2 SAD i EU traže od Rusije da Navaljnog puste na slobodu, on kaže: "Ovo je najviši stupanj bezakonja" Cijepljenje pacijenta Sljedeći tjedan u Rusiji kreće masovno cijepljenje protiv COVID-a, bit će besplatno i dobrovoljno

Izborno povjerenstvo odbacilo je inicijativu nevladine organizacije iz Sjeverne Osetije koja je pozvala na referendum kako bi se ukinula ustavna zabrana biranja za predsjednika Rusije iste osobe na dulje od dva uzastopna mandata.

Organizacija "Suglasnost,sloga i stabilnost" sastavila je 7. rujna
skupinu za lobiranje za provedbu referenduma o ukidanju te ustavne odredbe.

Odbacujući taj poziv, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Aleksandar Vešnjakov je rekao da svi članovi Povjerenstva i stručnjaci za ustavno pravo smatraju da se pitanje u takvom obliku ne može postaviti na referendumu.

Formulacija pitanja "slažete li se s tim da ista osoba ne može
obnašati dužnost predsjednika Ruske Federacije više od dva mandata zaredom" nije u skladu sa zakonom, ustvrdio je Vešnjakov.