Indonezijski ribar (Foto: Arhiva/AFP)
Indonezijski ribar (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Indonezijski tinejdžer koji je radio na ribarskoj splavi preživio je 49 dana na moru nakon što su ga snažni vjetrovi bacili na pučinu, javlja u ponedjeljak BBC.


Aldi Novel Adilang (19) bio je na ribarskoj splavi s nastambom 125 kilometara od indonezijske obale sredinom srpnja kada se zbog jakog vjetra prekinuo konop sidra.

Vezani članci Tinejdžer preživio 49 dana na splavi (Foto: screenshot/APTN) - 2 Priča o Bibliji i morskim psima: Cure detalji o mladiću koji je preživio 49 dana na splavi Nova Kaledonija (Foto: Arhiva/AFP) Jak potres pogodio Novu Kaledoniju i izazvao manji tsunami

Budući da splav nema motor niti vesla, tinejdžer je otplovio tisuće kilometara dalje nedaleko od Guama gdje ga je na kraju spasilo panamsko plovilo.

Mladić s indonezijslog otoka Sulawesija radio je na ribarskoj splavi na kojoj se hvataju ribe pomoću svjetiljki. Splav pluta nasred mora ali je usidrena.

Svaki tjedan tinejdžer bi dobio novu pošiljku hrane i vode od poslodavca koji bi došao po ribu.

Kada su ga snažni vjetrovi bacili daleko na more imao je samo ograničenu količinu hrane i vode. Rekao je da je bio uplašen i da je plakao. Pio je morsku vodu i jeo ribu koju bi ulovio i zatim skuhao zapalivši drvenu ogradu splavi.

"Svaki put kada je vidio veliki brod rekao je da se ponadao, ali je pored njega prošlo više od deset brodova. Nijedna se nije zaustavio ili ga nije primijetio", izjavio je indonezijski diplomat u Japanu Fajar Firdaus za Jakarta Post.

Spasilo ga je panamsko plovilo kod Guama 31. kolovoza i prebacilo u Japan.

Adilang je došao u Japan 6. rujna i dva dana kasnije vratio se u Indoneziju. (Hina)