Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pušteni na slobodu zbog prenatrpanih zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruandske vlasti pustiti će na slobodu više od osam tisuća osuđenika i onih koji još čekaju suđenje za genocid koji se u toj zemlji dogodio 1994., najavio je tamošnji ministar pravosuđa.

Od 2003. vlast je u u nekoliko navrata po nalogu predsjednika Paula Kagame puštala zatvorenike, nastojeći smanjiti gužve u prenatrpanim zatvorima i promicati pomirenje.

Pročitajte i ovo Napad na hutiste Veliki udar VIDEO SAD i Velika Britanija napali hutiste u Jemenu, objavljeni detalji Slika nije dostupna Doživotni zatvor Bivši ruandski čelnici dobili doživotnu kaznu zbog genocida

Ministar pravosuđa Tharcisse Karugarama kazao je da će nova oslobođenja zatvorenika, od kojih su mnogi stari i bolesni, početi u veljači.

U Ruandi je zatvoreno oko 63 tisuće osoba osumnjičenih za genocid, a pravosudne vlasti smatraju da bi najmanje 760 tisuća ljudi trebalo izaći pred sudove zbog svoje uloge u pokolju više od pola milijuna pripadnika manjinskog naroda Tutsija koje su poubijali ekstremisti većinskog naroda Hutua. Riječ je o 9,2 posto stanovništva zemlje koja broji 8,2 milijuna stanovnika.

Tribunal UN-a u Tanzaniji pokušava optužiti pokretače i organizatore genocida.

Ruanda ima smrtnu kaznu za zločine kao što je ubojstvo, no mnogi od osuđenih za sudjelovanje u genocidu dobili su manje kazne jer su dokazali da su bili prisiljeni na zločine.

Genocid u Ruandi počeo je nakon što se pri dolasku u glavni grad Kigali, u travnju 1994., pod nerazjašnjenim okolnostima srušio zrakoplov s predsjednikom Juvenal Habyarimanom.

Pokolj je završio nakon što su pobunjenici, predvođeni sadašnjim predsjednikom Kagameom, svrgnuli vladu ekstremnih Hutua koji su poticali i organizirali ubijanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene