Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je kako Bosna i Hercegovina pa tako ni Hrvati u njoj ne trebaju nikakve dopune postojećih nepovoljnih ustavnih rješenja nego potpuno novi ustav.


"Potrebno je donijeti potpuno nov ustav u kojem će se zajamčiti jednakost svakog građanina i jednakopravnost svih građana. Ne stvara se ustav na ratnom profiterstvu nego na temeljima ljudskih i građanskih prava", kazao je kardinal Puljić u intervjuu kojega je u srijedu objavio "Dnevni avaz".

Vezani članci Slika nije dostupna BiH biskupi solidarizirali se s kardinalom Puljićem Slika nije dostupna HDZ BiH, SDA i SNSD zajednički će inicirati promjenu Ustava BiH

Kardinal Puljić drži kako bi izmjene postojećeg ustava BiH značile samo ozakonjenje prava jačega i ratnog profiterstva što ni u kom slučaju ne može biti jamstvo stabilnog mira.

Vrhbosanski je nadbiskup potvrdio kako je proteklih dana o ovim pitanjima razgovarao s predsjednicima HDZ 1990. Božom Ljubićem i Stranke za BiH (SBiH) Harisom Silajdžićem koji su se i ranije protivili djelomičnim ustavnim reformama.

Na pitanje zašto nije sudjelovao na inauguraciji novog sastava Predsjedništva BiH, kardinal Puljić je kazao kako je ranije preuzeo obvezu predvoditi svetu misu u Đakovu, gdje se slavilo 200 godina sjemeništa i visokoškolstva i gdje su se školovali i brojni svećenici Vrhbosanske nadbiskupije.

Inauguraciji je stoga nazočio glavni tajnik Biskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević, pojasnio je Puljić te dodao kako su "sve druge konstrukcije proizvoljne".