Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pučani izazivaju krizu u Janšinoj koaliciji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada mogla bi doći u krizu zbog kontroverzi i neslaganja oko moguće arbitraže o granici s Hrvatskom unutar vladajuće koalicije, javila je u utorak u središnjem dnevniku RTV Slovenija.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik je doduše zanijekao u razgovoru za RTV Slovenija mogućnost da njegova stranka, koja osigurava tanku većinu koaliciji desnog centra premijera Janeza Janše u parlamentu, istupi iz sadašnje koalicije, ali je potvrdio da će podržati inicijativu nacionalističkih zastupnika koje vodi Zmago Jelinčič da se o odnosima s Hrvatskom održi izvanredno zasjedanje parlamenta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Pučka stranka u ponedjeljak je uskratila potporu načelnom dogovoru Janše i hrvatskog premijera Sanadera da se sporna granična pitanja rješavaju pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu.

Marjan Podobnik, brat Janeza Podobnika i nekadašnji predsjednik Pučke stranke izjavio je da je neprihvatljivo da Slovenija na arbitraži izgubi cjelovitost Piranskog zaljeva.

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u razgovoru za RTV
Slovenija da su stajališta po kojima se unaprijed sumnja u povoljni ishod arbitraže, odnosno sudskog rješenja spora s Hrvatskom, pogrešna jer potiču mišljenja da se Slovenija arbitraže boji.

"Takva stajališta nas vode u pogrešan smjer. Slovenija za arbitražu ima brojne međunarodno-pravne i druge argumente", rekao je Janša.

Neovisno o ovom sporu, slovenski mediji navode da bi u odnosima u koaliciji moglo doći do teškoća i zbog najava Slovenske stranke umirovljenika (DESUS) da će se i po cijenu izlaska iz koalicije usprotiviti prijedlogu zakona o ratnim žrtvama o kojemu bi parlament trebao odlučivati idućeg mjeseca. 

Jedan članak zakona po nekim bi tumačenjima omogućio da odštetu za stradanja u ratu dobiju tzv. "kolaboracionisti", odnosno pripadnici oružanih snaga koji su surađivali s njemačkim i talijanskim okupatorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, čemu se lijeva oporba i DESUS protive.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene