Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbi nezadovoljni uplitanjem SAD-a

'Na Balkan stigao najveći kriminalac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Sjedinjenih Država Joseph Biden i visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana sastali su se jučer navečer u Sarajevu s čelnicima osam vladajućih i oporbenih stranaka u Bosni i Hercegovini kako bi ih potaknuli na provedbu reformi te na dogovor o nužnim ustavnim promjenama.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost, Solana je novinarima rekao da su bosanskohercegovačkim političarima prenesene 'jasne poruke' o tome što bi valjalo poduzeti. 'Mislim da će uslijediti više anagažiranja poličkih lidera (iz BiH) te da ćemo vidjeti bolje odnose BiH i međunarodne zajednice', kazao je Solana. Potvrdio je da se raspravljalo i o mogućim ustavnim promjenama u BiH pri čemu se istaknulo da bi se one morale provesti prije općih izbora što će se u toj zemlji održati 2010. godine.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi

>> Biden se sastao s članovima predsjedništva BiH

Bosanskohercegovački političari različito su komentirali razgovore s Bidenom i Solanom.Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je kako je sada potpuno jasno kakve zakone valja usvojiti da bi se nastavio proces reformi u zemlji. 'Ako ih ne usvojimo, treba sasvim jasno reći tko ih ne usvaja i zbog koga nismo bliže Europi', izjavio je Silajdžić dodajući kako je iznio osobno stajalište da bi tražene zakonske reforme morale biti provedene do kraja godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik novinarima je kazao da ga 'raduje (Bidenova) potpora Daytonskom sporazumu'. 'A to znači i Republici Srpskoj, kako je on (Biden) i rekao, i njegova potpora europskom putu BiH', bio je kratak Dodik nakon sastanka.

'Ne možemo ratovati sa SAD-om, ali možemo demokratski pokazati nezadovoljstvo'

Jučer su u Sarajevu protiv Joe Bidena i SAD-a prosvjedovali Srbi ispred spomenika poginulim srpskim vojicima. Prosvjednici su držali slike Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji je još uvijek u bijegu. Nikola Paradžina, čelnik Udruge srpskih ratnih veterana je rekao da ne mogu ratovati sa SAD-om jer su najsnažnija ekonomska i vojna sila na svijetu, ali da im mogu na demokratski i civilizirani način pokazati da su iznimno nezadovoljni njihovom politikom u regiji.

'Danas je na Balkan stigao najveći kriminalac, Joe Biden je bio mozak iza vojnih napada na Srbiju', rekao je Bogdan Subotić, bivši časnik srpske vojske. Osim prosvjeda Srbi su i palili svijeće, čime su željeli pokazati duboko nezadovoljstvo planom SAD-a da se više uključi u olitiku BiH.

Mediji: Poruke Bidena su od povijesnog značenja

Istup i poruke koje je tijekom boravka u Sarajevu prenio potpredsjednik SAD-a Joseph Biden su od povijesnog značenja, a prije svega su znak ohrabrenja i potpore Bosni i Hercegovini i njenim građanima, ocjena je koju danas donosi većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova analizirajući dosege posjeta visokog američkog dužnosnika.

'Amerika ostaje uz BiH', temeljna je Bidenova poruka koju na naslovnici donosi 'Oslobođenje' proglašavajući povijesnim njegov govor u Parlamentu BiH, održan u utorak. Ovaj list ističe kako je američki potpredsjednik jasno istaknuo da će BiH ostati jedinstvenom državom čije institucije moraju ojačati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene