Prosvjednici su noć proveli u zgradi sveučilišta. Palili su ulaze kako bi spriječili policiju da uđe. U ponedjeljak ujutro pokušavaju pobjeći iz zgrade, no policija ih je opkolila.

Galerija


Policija je u ponedjeljak okružila Politehničko sveučilište u Hong Kongu, u kojem su se stotine prosvjednika zabaraikadirale sinoć te palile vatru na ulazu u zgradu kako bi spriječile policiju da uđe. 

Vezani članci Nastavljeni prosvjedi protiv rasizma u Louisvilleu - 1 Druga noć prosvjeda protiv rasizma u Louisvilleu: 300 prosvjednika marširalo gradom, dio njih razbijao prozore tvrtki i bolnice Prosvjed u Louisvilleu Na prosvjedu za Breonnu Taylor ranjena dvojica policajaca, prosvjednici uhićeni u više gradova

Neki prosvjednici pokušavaju pobjeći iz zgrade, no policija na njih ispaljuje suzavce i gumene metke, piše Reuters

Nekoliko prosvjednika koji su izašli iz zgrade odmah je uhićeno. 

Sukobi su eskalirali u nedjelju. Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio prosvjednik, policija je izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke. To je prvo upozorenje tog tipa od početka prosvjeda. Stotine aktivista i prosvjednika od policije su pobjegle na Politehničko sveučilište u Hong Kongu koje su okružili zapaljenim barikadama. Time žele spriječiti policiju da zauzme sveučilište i uspjeti u naumu da zadrže blokadu Cross Harbour Tunnela, cestovnog tunela zatvorenog od utorka. Kampus u Kowloonu posljednjih sati postao je glavna baza prodemokratskih prosvjeda.

Proteklog su vikenda kineski vojnici nakratko izašli iz vojarne kako bi uveli reda na ulicama, podsjeća AFP.

Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune.

Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.

Kineski predsjednik Xi Jinping proteklog je tjedna oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sustav ''jedna zemlja, dva sustava'', na kojem se baziraju odnosi dviju strana od povrata Hong Konga u sastav Kine.

Nakon sukoba s prosvjednicima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili smrtonosno oružje.

Policijska oprema uključuje osobno naoružanje koje je do sada korišteno samo u izoliranim incidentima. U tim je uličnim okršajima ranjeno troje ljudi, ali nitko do sada nije poginuo, navodi AFP. U odvojenim incidentima povezanim s prosvjedima stradalo je dvoje ljudi, dodaje agencija.

Policijske su snage do sada rastjerivale prosvjednike suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima. Prosvjednici pak odgovaraju molotovljevim koktelima.

U ponedjeljak u zoru odjeknulo je nekoliko glasnih eksplozija, a potom je na ulazu u Politehničko sveučilište buknula vatra, javljaju novinari AFP-a, koji procjenjuju da su prosvjednici odbili pokušaj policije da uđe na kampus.

Policija je kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Procjenjuje se da se na kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina prosvjednika.

SAD je danas osudio "neutemeljenu primjenu sile" u Hong Kongu pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada. (Hina/A.T.)