Policija Hong Konga je upozorila da namjerava koristiti prave metke suočena sa smrtonosnim oružjem korištenim protiv nje tijekom sukoba oko kampusa

Galerija


Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio prosvjednik, policija je izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke. To je prvo upozorenje tog tipa od početka prosvjeda.

Vezani članci Brexit Zbogom, Europo: Nakon tri i pol godine rasprava koje su duboko podijelile zemlju, Velika Britanija u petak odlazi iz EU-a Virus Koronavirus se nezaustavljivo širi: Dosad umrla 81 osoba, Hrvati još uvijek "zarobljeni" u Wuhanu

Stotine aktivista i prosvjednika su od policije pobjegli na Politehničko sveučilište u Hong Kongu koji su okružili zapaljenim barikadama. Time žele spriječiti policiju da zauzme sveučilište i uspjeti u naumu da zadrže blokadu Cross Harbour Tunnela, cestovnog tunela zatvorenog od utorka. Kampus u Kowloonu je tako posljednjih sati postao glavna baza prodemokratskih prosvjeda.

Hong Kong, bivša britanska kolonija sa 7,5 milijuna stanovnika još od lipnja se nosi sa najtežom političkom krizom nakon predaje te bivše britanske kolonije Kini 1997.

Službeni mediji nekoliko su puta upozorili da bi kineska vojska koja je stacionirana u polu-autonomnoj regiji, mogla intervenirati i zaustaviti prosvjede.

Predsjednik Kine Xi Jinping izdao je do sada najjasnije upozorenje prosvjednicima i potvrdio da prosvjedi ugrožavaju načelo „jedne zemlje, dva sustava“ koji je i doveo do povrata Hong Konga.