Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 12.000 turskih nacionalista prosvjedovalo je u subotu u Ankari braneći sekularni režim od islamizacije i tražeći da se ne rade ustupci u osjetljivim pitanjima, uključujući prava manjina, zbog članstva u Europskoj uniji.


Članovi više od stotinu udruga, koje zagovaraju sekularizam, s turskim zastavama u rukama prošli su mauzolejom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske, kako bi pokazali svoju odanost sekularizmu.

Vezani članci Američko veleposlanstvo u SAD-u (Foto: AFP) Iz jurećeg automobila pucano na američko veleposlanstvo u Ankari Poplave u Turskoj (Foto: AFP) Poplave u Ankari izazvale velike štete, a meteorolozi najavljuju još jednu jaku oluju

"Turska je sekularna i ostat će sekularna", uzvikivali su
prosvjednici.

Umirovljeni general Sener Eruygur, predsjednik udruge sljedbenika Ataturkove misli i bivši zapovjednik turskih paravojnih snaga, upozorio je da bi navodni plan turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da se kandidira za predsjednika u svibnju iduće godine bio udarac sekularnom društvu Turske.

Eruygar je pozvao prosvjednike da se usprotive ustupcima glede pitanja manjina koje zahtijeva EU, a posebice što se tiče davanja većih kulturnih prava Kurdima kao i drugim vjerskim i etničkim manjinama.