Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglave cijene nekretnina

Prosječan Hrvat ne može kupiti kvadrat stana u Parizu niti za godišnju plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene stanova u francuskoj prijestolnici obaraju rekorde. Kvadratni metar stana u Parizu košta 62.655 kuna!

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u starim građevinama u Parizu dostigla je 8.410 eura (62.655 kuna) u srpnju, ali bi i taj rekord mogao biti srušen u narednim mjesecima, novom cijenom od 8.580 eura, odnosno 63.921.

Pročitajte i ovo Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret?

>> Sreća 'na kvadrat': Vlasnici svog doma nisu sretniji od podstanara

Nakon tih rekordnih cijena, očekuje stabilizacija na tržištu, prenosi francuska agencija AFP. Međutim, potencijalni kupci uskoro očekuju pad cijena zbog ekonomskog rasta u Francuskoj, koji je ravan nuli, povećanja nezaposlenosti i poštenih uvjeta kreditiranja.

Povećanje cijena nekretnina u Parizu od 2,1 posto praćeno je paradoksalno smanjenom prodajom i to od 20 posto u odnosu na srpanj prošle godine.

Ipak, Pariz će prema ocjeni stručnjaka za nekretnine i dalje ostati ekskluzivna lokacija, jer najbogatiji, zbog nesigurnosti na financijskim tržištima i dalje najradije ulažu u kupovinu luksuznih nekretnina.

Broj odobrenih stambenih kredita stagnira s tendencijom pada u rujnu, te se približio rekordno lošoj razini iz studenog 2010. godine.

Socijalistička vlada aktualnog francuskog predsjednika Françoisa Hollanda zabrinuta je zbog trenutne situacije na tržištu nekretnina i pokušava popraviti postojeće stanje podržavanjem programa izgradnje socijalnih stanova i nudeći po niskim cijenama državno zemljište za izgradnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene