Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova klasa meteorita

Pronađen misteriozni 'metak' života na Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski znanstvenici otkrili su dosad neviđenu klasu meteorita koja bi mogla biti "karika koja nedostaje" između divovskog sudara u asteroidnom pojasu Sunčevog sustava prije 470 milijuna godina te naknadne eksplozije raznolikog života na Zemlji.

Iako se obično misli da udari meteorita imaju devastirajuće posljedice po život na Zemlji, postoji pregršt dokaza koji sugeriraju da ti događaji mogu pridonijeti ukupnoj bioraznolikosti planeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici izračunali Evo koliko Zemlja još može podržavati život kakav poznajemo! Slika nije dostupna Znanstvenici zabrinuti Evo koliko je asteroida prošlo pokraj Zemlje u samo tjedan dana!

Vjeruje se da je sudar dva asteroida (ili moguće asteroida i kometa) u svemiru uzrokovao kišu meteora koja je zasula Zemlju.

Najveći udarni krater na Zemlji otkriva tajnu staru 2 milijarde godina

Studija iz 2008. godine pokazala je da je Zemlja prošla kroz "veliku fazu biodiverzifikacije" tijekom Ordovicija, drugog od šest geoloških razdoblja Paleozoika i nedugo nakon "najvećeg dokumentiranog raspadanja asteroida tijekom posljednjih nekoliko milijardi godina".

Dokazi za taj sudar dolaze iz mnoštva fragmenata L-kondritnih meteora, koji su drugi najčešći tip meteorita, i čiji su se dijelovi na Zemlji prvi put počeli pojavljivati prije 470 milijuna godina. Ti novootkriveni fragmenti, vjeruju znanstvenici, mogli bi biti taj misteriozni "metak" života.

"To je vrlo, vrlo neobičan pronalazak. Mislim da to samo produbljuje razumjevanje da meteoriti koji padnu na Zemlju nisu u potpuno reprezentativni nasuprot onom što se nalazi tamo gore", kaže Birger Schmidtz, autor nove studije, a prenosi Independent.

Ipak, nije još uvijek točno jasno zašto je ordovicijska kiša meteora dovela do veće raznolikosti života na Zemlji. najizglednije objašnjenje jest da su krateri nastali nakon udara bili odličan poligon za razvoj novog života, jer su prikupljali vruće izvore minerala i nutrijenata koji su poslužili kao prirodni lijevak koji je sintetizirao nove kemikalije nužne za razvoj života.

Ako budući geokemijski testovi na novootkrivenim fragmentima potvrde njihovo porijeklo koja se zasad samo pretpostavlja, znanstvenici će uspjeti posložiti još jedan komadić mozaika bogate i uvelike neotkrivene povijesti Sunčevog sustava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene