Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet Vladimira Putina Sloveniji izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.


Slovenski predsjednik Borut Pahor i ruski predsjednik Vladimir Putin poklonili su se u subotu na memorijalnoj svečanosti uz tzv. rusku kapelicu, na prijevoju Vršič u Julijskim Alpama, uspomeni na poginule ruske i sovjetske vojnike na slovenskom tlu u I. i II. svjetskom ratu, a u svojim govorima na komemoraciji referirali su se i na aktualna pitanja sigurnosti u Europi i svijetu.

Memorijalnoj svečanosti kod drvene kapelice, koju su ruski ratni zarobljenici 1916. podigli u spomen na više stotina drugova poginulih u snježnoj lavini, prisustvovao je uz goleme mjere sigurnosti skoro cijeli slovenski politički vrh, uzvanici iz gospodarskih i političkih krugova, predstavnici Ruske i Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa zagrebačko-ljubljanskim metropolitom Porfirijem Perićem, te najviši predstavnici mjesne slovenske Katoličke crkve.

Među više od 2500 okupljenih bili su slovenski premijer Miro Cerar, predsjednik parlamenta Milan Brglez, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i više drugih ministara u vladi, više članova parlamenta, bivši predsjednici Milan Kučan i Danilo Tuerk, jedan od kandidata za novog glavnog tajnika UN-a koji navodno ima i potporu Rusije.

Zabilježen je i dolazak bivše slovenske premijerske Alenke Bratušek, dok se nekadašnji premijer i čelnik oporbe Janez Janša nije odazvao pozivu da dođe na skup s ruskim predsjednikom.

Svečanost je započela ruskom i slovenskom himnom, uz nazočnost počasnih straža slovenske i ruske vojske uz nadgrobni spomenik poginulim ruskim vojnicima, a nakon komemoracije održan je kratki prigodni kulturni program, te molitva za poginule u svjetskim ratovima.

Dijalogom prevladati nepovjerenje

Slovenski predsjednik Pahor je, spominjući strašne posljedice dvaju svjetskih ratova, izrazio bojazan da bi svijetu nakon dvaju ratova i velikih žrtava mogao zaprijetiti "treći svjetski rat" ili neka druga slična vrsta ugroze, posebno apostrofirajući terorističke prijetnje kojih više nije pošteđena ni Europa.

Svijet se mijenja i danas je teško klasično razlikovati rat i druge oblike ugroze poput terorizma i drugih oblika nasilja, ali protiv njih treba ujediniti sve sile i naći inovativne načine kako im se suprotstaviti, naglasio je Pahor, dodavši da suvremeni terorizam danas prijeti i Francuskoj i Njemačkoj, koje su važile kao sigurne zemlje, ali i Rusiji i Bliskom istoku te cijelom svijetu. Protiv njega trebaju se udružiti sve slobodoljubive snage i države, bez obzira na razlike koje među njima postoje.

"To nije niti će biti lako, ali je potreban stalni dijalog kako bi se prevladalo nepovjerenje", istaknuo je slovenski predsjednik, dodavši da "ludo nasilje" suvremenog terorizma opravdano izaziva ogorčenje među ljudima, ali i "tjeskobu" u vezi budućnosti.

U svom govoru na komemoraciji Putin je najprije kazao da zahvaljuje "prijateljskoj Sloveniji" koja, kako je rekao, uvijek gostoljubivo prima goste iz Rusije te održava prijateljstvo dvaju naroda i povijesne tradicije koje ih povezuju.

"Velika hvala Sloveniji i Slovencima za sve što ste učinili da se čuva uspomena na ruske žrtve ratova i na sve što su oni dali", kazao je Putin, te dodao da ruska kapelica na Vršiču ostaje simbolom prijateljstva Rusije i Slovenije i njihovih naroda te njihove "zajedničke težnje za mirom, blagostanjem i prosperitetom".

Pahor i Putin popodne su na ljubljanskom groblju Žale otkrili i spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima poginulim na slovenskom tlu, za koji je Putin kazao da će podsjećati na odlučujuću ulogu Rusije u oslobođenju Europe od nacifašizma.

Putin je kazao da Slovenija i Rusija dijele dio zajedničke prošlosti te da mlade ljude treba odgajati i podsjećati na povijesne istine tijekom njihova obrazovanja kako među njima ne bi prevladale povijesne "krivotvorine", ali i da ih treba učiti o potrebi suradnje i jačanja povjerenje u Europi i svijetu. "Iskrena hvala Sloveniji za skrban odnos prema našoj zajedničkoj povijesti", kazao je Putin koji je prilikom svog govora više puta dobio aplauz prisutnih.

Nakon komemoracije na ljubljanskom groblju Žale Putin se uputio prema rezidencijalnom kompleksu Brdo kod Kranja, gdje će imati susret "u četiri oka" sa slovenskim kolegom Pahorom, te se susresti s novinarima. Na Brdu kod Kranja su prema ruskim izvorima predviđeni i razgovori državnih izaslanstava o bilateralnim i gospodarskim pitanjima, no prema navodima slovenskog protokola današnji Putinov posjet je privatne i "pijetetne" naravi, pa se neće šire govoriti o političkim temama, a neće biti potpisan nijedan međudržavni sporazum.

Putinov posjet od ranog jutra izazvao je velike zastoje u prometu u Sloveniji, ali i okolnim zemljama, zbog jakih sigurnosnih mjera.

Odlazak Putina iz Slovenije očekuje se u večernjim satima, nakon svečane večere koju u njegovu čast priređuje domaćin, slovenski predsjednik Pahor.

'Od srca u ime Rusije i u svoje ime zahvaljujem Sloveniji'

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u subotu rano popodne u kraći posjet Sloveniji na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora, čiji je formalni povod obilježavanje 100. obljetnice smrti ruskih ratnih zarobljenika na planini Vršič kod Kranjske Gore, gdje ih je u ožujku 1916. godine zasula jaka snježna lavina.

Posjet Vladimira Putina u Sloveniji prati reporterka Dnevnika Nove TV, Katarina Alvir koja će u informativnim emisijama Nove TV donositi najnovije informacije.

Budući da posjet formalno ima komemorativni i neslužbeni karakter, Putin na ljubljanskom aerodromu Brnik nije dočekan vojnim počastima nego su ga pozdravili visoki članovi ruskog veleposlanstva, uključujući veleposlanika, te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol.

Odmah nakon dolaska Putin se u koloni službenih vozila uputio autocestom prema Vršiču, gdje je uz odavanje počasti žrtvama I. svjetskog rata zajedno s Pahorom održao kraći govor. 'Od srca u ime Rusije i u svoje ime zahvaljujem Sloveniji i Slovencima za sve što ste učinili kako bi se obilježilo sjećanje na vojne žrtve i na sve što nas povezuje, na sve što smo dali kao žrtvu u prvome i drugom svjetskom ratu', poručio je Putin.Komemoraciji kod tzv. ruske kapelice, drvene crkvice koja je podignuta u spomen poginulih ruskih vojnih zarobljenika, a posvećena je Svetom Vladimiru, prisustvovat će, uz stroge mjere sigurnosti, više od 2500 ljudi s pozivnicama, među njima i slovenski političari i gospodarstvenici koji su orijentirani na poslove u Ruskoj Federaciji.

Odmah nakon komemoracije, vozila s Putinom i Pahorom vraćaju se prema Ljubljani, gdje će u popodnevnim satima na središnjem groblju Žale Putin i Pahor prisustvovati komemoraciji u spomen na ruske i sovjetske vojnike pale u Sloveniji u dva svjetska rata.

Nedavno postavljenu kolonadu od mramornih stupova, s imenima svih palih, financirala je Ruska Federacija.

Pahor i Putin predvečer će razgovarati na Brdu kod Kranja "u četiri oka", prije svečane večere koju slovenski predsjednik priređuje za visokog ruskog gosta.

Putin i Pahor sastat će se nakon toga i s brojim akreditiranim novinarima koji prate posjet.

Slovenija, koja je članica NATO saveza i EU-a, u vrijeme njihovih zategnutih odnosa s Rusijom zbog ukrajinske krize i međusobnih gospodarskih sankcija, inzistira na da je riječ o neslužbenom, odnosno privatnom posjetu ruskog predsjednika manjoj članici tih saveza, ali je Pahor zadnjih dana u više navrata naveo da je to ujedno i dobra prilika za dijalog i traženje rješenja koji bi odnose zapada i Rusije popravili.

Moskva očekuje da će se razgovarati i o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, među ostalim i o sankcijama koji su Rusiji, ali i Sloveniji, koja misli da one nisu efikasne, nanijele štetu i pad trgovinske razmjene.

Planirano je da će Putin iz Slovenije otputovati kasno navečer. Ovo je njegov treći posjet Sloveniji, gdje se već 2001. godine susreo s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom, a 2011. godine vodio kao tadašnji premijer rusku gospodarsku delegaciju.

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet Vladimira Putina Sloveniji izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

13:00 - Devetkilometarska kolona vozila prema slovenskoj agenciji za ceste DARS jutros je stvorena kod mjesta Draženci, u smjeru juga, prema graničnom prijelazu s Hrvatskom Macelj, budući da na tom dijelu teku radovi na gradnji punog profila autoceste sve do Macelja, a nedostaje oko 13 kilometara autoceste.

Slovenski centar za prometne informacije objavio je da je jutros zbog gužvi putovanje prema jugu od graničnog prijelaza s Austrijom Šentilj do granice potrebno oko jedan sat više nego u uobičajene dane vikenda, dok se na Gruškovju za ulazak u Hrvatsku preko Macelja čeka oko pola sata.

Duže se čeka na ulazak u Hrvatsku i na graničnim prijelazima u Istri, te na Bregani, gdje je za izlazak iz Slovenije potrebno čekati skoro pola sata.

Prema slovenskim prometnim servisima, gužve su i na graničnim prijelazima s Mađarskom zbog mnogo turista koji su umjesto pravca kroz središnju Sloveniju za odlazak prema jugu koristili mađarske prometnice, a o zastojima i kolonama pred Slovenijom javljaju i iz Italije i Austrije.

Zbog Putinova posjeta koji na ljubljanski aerodrom po očekivanju dolazi oko 13 sati zatvoren je granični prijelaz s Austrijom kroz tunel Karavanke pred kojim je po podacima austrijskih službi kolona vozila duga desetak kilometara, zbog čega su austrijske autoceste zatvorile za promet potez od Vilacha do tunela Karavanke.

Za put prema Hrvatskoj vozačima se savjetuje trasa preko Graza i Maribora, a s talijanske strane preko Trsta, gdje je promet također veoma gust budući da Talijanima počinje sezona godišnjih odmora, Ferragosto.

Zanimljivo je da je prema navodima slovenskih medija posjet Vladimira Putina Sloveniji sve do nedavno bio upitan, upravo zbog sigurnosnih zahtjeva i uvjeta koje su slovenskim obavještajnim službama postavili ruski kolege.

Tradicionalna komemorativna svečanost palim ruskim vojnicima na Vršiču koja je središnji događaj Putinova posjeta upravo je zbog ruskog predsjednika prebačena na subotu iako se svih proteklih godina tradicionalno održavala nedjeljom.