Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranka novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ima veliko vodstvo u prvom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazuju projekcije rezultata.


Projekcije koje su objavljene nakon zatvaranja birališta pokazuju da je Macronova stranka "La Republique en Marche" (LREM) osvojila više od 400 mjesta u parlamentu od 577 zastupnika, prenosi BBC.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Kraj jedne ere: Potvrđena nova vlast - Netanyahu odlazi u oporbu, naslijedit će ga bivši ministar obrane Slika nije dostupna Najmlađi francuski čelnik od Napoleona: "Prava pobjeda slijedi za pet godina"

Ako ti rezultati budu potvrđeni, to će biti još jedan udarac francuskim mainstream strankama nakon predsjedničkih izbora na kojima je Emmanuel Macron, pokretač stranke stare samo godinu dana, pobijedio kandidate koji pripadaju tradicionalnim francuskim strankama poput socijalista ili konzervativaca.

Macron tvrdi da ne pripada ni ljevici ni desnici, a u stranku i u novoformiranu vladu, okupio je ljude različitog političkog spektra. Članovi En Marchea su između ostalih i bivši borac s bikovima, borbeni pilot i zapovjednik policije.

"To je osvježavanje političke klase", ističe Jose Jeffrey, dužnosnik ministarstva zdravlja i Macronov glasač.

Agencija Elabe procjenjuje da Macronova stranka i saveznička stranka desnog centra Modem imaju 32,6 posto glasova u prvom krugu. Iza njih se nalaze konzervativni republikanci s 20,9 posto, krajnje desna Nacionalna fronta s 13,1 posto, te socijalisti i partneri s 9 posto.

Ako rezultati ostanu takvi i nakon prebrojavanja glasova, Macronu će se otvoriti put za provedbu obećanih gospodarskih reformi. (Hina)