Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prodi više nije talijanski premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik talijanske vlade lijevog centra Romano Prodi izgubio je u četvrtak navečer glasovanje o povjerenju u Senatu i mora podnijeti ostavku, nakon 615 dana provedenih na dužnosti.

Za Prodijevu vladu glasovalo je 156, a protiv je bio 161 senator. Rezultat glasanje je bio očekivan nakon što je vladajuću koaliciju napustila demokršćanska stranka UDEUR bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastelle, čime je Prodijeva vlada izgubila većinu u gornjem domu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman''

Nakon ovakvog ishoda talijanski parlament će vjerojatno biti
raspušten, a prijevremeni izbori raspisani za travanj.

Prodi je u srijedu dobio povjerenje Zastupničkog doma, ali mu je unatoč tome zbog manjka glasova u Senatu predsjednik države Giorgio Napolitano sugerirao da podnese ostavku. Prodi je to odbio i zatražio glasovanje.

Sadašnja kriza vlade je nastala prošlog tjedna izlaskom Mastelline stranke iz koalicije. To Prodiju nije naštetilo u Zastupničkom domu, ali je s tri glasa manje UDEUR-a ostao bez većine u Senatu.

Protiv Mastelle i njegove supruge Sandre, predsjednice regionalnog vijeća Kampanije, tužiteljstvo u Caserti vodi istragu pod sumnjom da su ucjenjivali dužnosnike državnih ustanova da prijeđu u njihovu stranku.

Ankete sugeriraju da bi se na prijevremenim izborima na vlast mogao vratiti desni centar Silvija Berlusconija. No, predsjednik Napolitano mora prvo imenovati tehničku vladu koja će reformirati zbrkani talijanski izborni sustav.

Analitičari smatraju da pad 61. talijanske vlade nakon Drugog
svjetskog rata vjerojatno neće naštetiti talijanskoj ekonomiji jer Prodi, zauzet stalnim političkim preživljavanjem, nije niti počeo provoditi duboke reforme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene