Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik talijanske vlade lijevog centra Romano Prodi izgubio je u četvrtak navečer glasovanje o povjerenju u Senatu i mora podnijeti ostavku, nakon 615 dana provedenih na dužnosti.


Za Prodijevu vladu glasovalo je 156, a protiv je bio 161 senator. Rezultat glasanje je bio očekivan nakon što je vladajuću koaliciju napustila demokršćanska stranka UDEUR bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastelle, čime je Prodijeva vlada izgubila većinu u gornjem domu.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš o građanima koji se ne žele cijepiti AstraZenecom: "Njih je između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem" Slika nije dostupna Prodi pred ostavkom?

Nakon ovakvog ishoda talijanski parlament će vjerojatno biti
raspušten, a prijevremeni izbori raspisani za travanj.

Prodi je u srijedu dobio povjerenje Zastupničkog doma, ali mu je unatoč tome zbog manjka glasova u Senatu predsjednik države Giorgio Napolitano sugerirao da podnese ostavku. Prodi je to odbio i zatražio glasovanje.

Sadašnja kriza vlade je nastala prošlog tjedna izlaskom Mastelline stranke iz koalicije. To Prodiju nije naštetilo u Zastupničkom domu, ali je s tri glasa manje UDEUR-a ostao bez većine u Senatu.

Protiv Mastelle i njegove supruge Sandre, predsjednice regionalnog vijeća Kampanije, tužiteljstvo u Caserti vodi istragu pod sumnjom da su ucjenjivali dužnosnike državnih ustanova da prijeđu u njihovu stranku.

Ankete sugeriraju da bi se na prijevremenim izborima na vlast mogao vratiti desni centar Silvija Berlusconija. No, predsjednik Napolitano mora prvo imenovati tehničku vladu koja će reformirati zbrkani talijanski izborni sustav.

Analitičari smatraju da pad 61. talijanske vlade nakon Drugog
svjetskog rata vjerojatno neće naštetiti talijanskoj ekonomiji jer Prodi, zauzet stalnim političkim preživljavanjem, nije niti počeo provoditi duboke reforme.