Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MRTVA TRKA

Joe Biden pred novinare došao radostan pa uzviknuo: "Bio je to dobar dan za demokraciju"

Republikanci bi mogli odnijeti pobjedu nad demokratima na međuizborima za Zastupnički dom, što postaje sve izglednije kako pristižu rezultati. Tijesna utrka vodi se za Senat. Bez obzira na gubitke, Ameriku ipak nije preplavio crveni val koji su neki najavljivali. Joe Biden obratio se javnosti.

 

  • Tijesna utrka vodi se za Senat na američkim međuizborima
  • U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina, pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva
  • U utorak se biralo 35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati
  • Republikanci će, gotovo je sigurno, osvojiti Zastupnički dom
  • Vlast u Senatu ovisit će o Arizoni, Nevadi i Georgiji
  • U Georgiji će u prosincu biti održan drugi krug izbora za Senat

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

22:15 Američki predsjednik Joe Biden obraća se javnosti. Pred novinare je došao veseo te u pozitivnom tonu uzviknuo: "Dobar dan za Ameriku."

"Demokracija je stavljena na kušnju posljednjih godina, ali američki narod je rekao. Očekivani crveni val nije se dogodio. Osjećao sam se dobro tijekom cijelog procesa. Demokrati su imali jaku noć", istaknuo je Biden te je dodao kako ima još puno posla.

Napomenuo je da zna kako ljudi žele da se on bavi rastućom inflacijom, kriminalom i javnom sigurnošću. "Shvaćam da su birači još uvijek frustrirani", rekao je.

"Glasači ne žele nove poreze, ali žele poreze za velike korporacije. Kada je srednja klasa uspješna, to pomaže cijeloj državi. Moramo smanjiti poreze za srednju i radničku klasu. Ako želite biti multimilijunaš, to je okej, ali platite svoj obol. Svi moraju izvršiti svoje obaveze", rekao je Biden.

"Moramo se pobrinuti da ne dođe do porasta saveznog poreza. Ni pod kojim okolnostima neću poduprijeti prijedloge senatora da se promijeni sustav zdravstvenog osiguranja. Stavit ću veto na svaku zabranu pobačaja. Stavljam interes američkog naroda na prvo mjesto", kazao je Biden.

"Nikada nisam bio optimističniji u vezi američke budućnosti, nego što sam danas, osobito zbog svih mladih koji su izašli na izbore. Oni su najuključenija generacija u američkoj povijesti. I dalje vjerujem da je ovo sjajna nacija, mi smo sjajan narod. Nemojte se nikada kladiti protiv Amerike. Ništa nije izvan naših mogućnosti ako surađujemo. Mi smo SAD. Siguran sam da ćemo uspjeti mnogo toga učiniti", istaknuo je Biden.

"Mnogo je toga što tek počinje stupati na snagu. Isto se odnosi na pitanja vezana za okoliš. Zabranit ću jurišno oružje. Kandidirao sam se iz tri razloga; rekao sam da ću vratiti dušu ove zemlje da nas se tretira s integritetom i dostojanstvom. Želim izgraditi zemlju od dna prema vrhu, da taj teret ne snose radnički slojevi. Rekao sam da ću ponovno ujediniti zemlju. Teško je biti lider ako nemate jedinstvo", istaknuo je Biden dodavši da neće ništa fundamentalno promijeniti.

Na pitanje o tome vjeruje li da će Republikanci preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, Biden je bio oprezno optimističan. "Sigurno smo izgubili vrlo malo mjesta", istaknuo je Biden.

Novinari su Bidena upitali i o Kevinu McCarthyju koji razmišlja o ulozi predsjednika Zastupničkog doma ako Republikanci preuzmu kontrolu. Biden je rekao kako nema previše odnosa s njim, ali i da planira s njim porazgovarati.

Biden je potvrdio da se planira ponovno kandidirati. Rekao je da će odluku vjerojatno donijeti početkom sljedeće godine. Rekao je da mu je to bilo u planu bez obzira na međuizbore. O tome će, kaže, odličiti početkom iduće godine.

21:50 Službe sigurnosti američkih saveznih država Arizone i Nevade u srijedu su u stanju visoke pripravnosti zbog mogućih postizbornih prosvjeda i navoda o izbornoj prevari, dok se pripremaju za višednevno brojanje glasova koje će odrediti konačne rezultate ključnih utrka za guvernera i Senat.

Stotine tisuća glasova i dalje su neprebrojane u dvije tim državama koje će odlučiti hoće li Demokratska stranka predsjednika Joe Bidena izgubiti kontrolu nad Senatom. Izborni dužnosnici u okrugu Maricopa, najmnogoljudnijem okrugu u Arizoni, rekli su da bi brojanje glasova moglo potrajati do petka.

21:42 Američki predsjednik Joe Biden obratit će se javnosti oko 22:00 po našem vremenu. Očekuje se da će biti optimističan zbog izbornih rezultata koji su bolji od očekivanih. Bijela kuća je ranije objavila videu u kojem Biden čestita izbornim pobjednicima.

Republikanci su u Zastupničkom domu zasad osvojili 206 mjesta, demokrati su na 176. Za većinu je potrebno 216 mjesta. Još se uvijek bori tijesna borba za prevlast u Senatu budući da su obje strane na 48 mandata. U slučaju da obje budu imale 50, presudan će glas u Senatu biti potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.

21:34 Gabriel Sterling, visoki izborni dužnosnik savezne države Georgije rekao je da je u toj državi za prebrojati ostalo manje od 10.000 glasova, što znači da će se bitka za Senat nastaviti u drugom krugu koji će biti održan 6. prosinca.

 

20:30 Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić javio se uživo u Dnevnik Nove TV i komentirao izbore u SAD-u. 

"Apsolutno nije došlo do toga što se predviđalo, što se nagađalo", rekao je Puljić. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

18:10 Američki predsjednik Joe Biden imao je razloga za slavlje kada su došli rezultati izbora na polovici predsjedničkog mandata, čak i ako bi njegova Demokratska stranka mogla izgubiti kontrolu nad Kongresom, piše u srijedu Reuters.

Republikanci bi mogli ostvariti tijesnu većinu u Zastupničkom domu, a ključne utrke za Senat u Arizoni, Georgiji i Nevadi i dalje su neizvjesne. No, sve to su bolje vijesti nego što je bilo očekivano za Bijelu kuću.

Demokrati su izbjegli ostvarenje strašnih prognoza u nacionalnim utrkama, osigurali pobjedu na izborima za guvernere u saveznim državama ključnim za sljedeće izbore 2024., te na glasovanjima potvrdili neke lijevo orijentirane politike poput kodificiranja prava na pobačaj u Michiganu.

Bidenovi pomoćnici i saveznici smatraju da je njegov odabir prava na pobačaj, desničarskog političkog ekstremizma, i zdravstva kao ključnih tema u kampanji pomogao smanjiti rast podrške za Republikansku stranku.

Republikanska stranka će vjerojatno imati dovoljno velike dobitke da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom, što bi značilo da bi mogli onemogućiti Bidenovo obećanje da na nacionalnoj razini legalizira pobačaj ili zabrani prodaju jurišnog oružja. Također, mogli bi pokrenuti potencijalno štetne istrage o Bidenovoj administraciji i obitelji.

17:39 O prevlasti u Senatu Sjedinjenih država moglo bi se odlučivati u drugom krugu izbora u saveznoj državi Georgiji. Naime, tijesna utrka između aktualnog demokratskog senatora Raphaela Warnocka i republikanskog protukandidata Herschela Walkera mogla bi rezultirati neuspjehom obojice da osvoje 50 posto glasova.

Nakon što je prebrojano više od 95 posto, Warnock je osvojio 49,41, Walker 48,52, a kandidat libertarijanaca Chase Oliver 2,07 posto glasova. Ako niti jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, Warnock i Walker natjecat će se u drugom krugu koji će biti održan 6. prosinca.

16:40 Republikanac Mehmet Oz, poznatiji kao Dr. Oz, nazvao je svog protukandidata Johna Fettermana i priznao je poraz. Objavio je to Fettermanov glasnogovornik Joe Calvello.

Loša noć za Donalda Trumpa

15:29 Republikanski analitičar Patrick Ruffini rekao je da nije mogao zamisliti goru noć za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kojeg je opisao kao ranjenu životinju.

Upitan što se dogodilo s predviđenim republikanskim crvenim valom, Ruffini kaže da je odluka Vrhovnog suda da poništi Roe protiv Wadea - sudsku presudu iz 1973. da je abortus ustavno pravo i stoga legalan u cijelom SAD-u - potaknula odaziv demokrata.

Demokratski kandidat za guvernera u Pennsylvaniji John Fetterman pobijedio ljubimca Donalda Trumpa, slavnog televizijskog doktora Mehmeta Oza. 

15:24 New York Post je na svojoj naslovnici guvernera Rona DeSantisa preimenovao u DeFuture (eng. budućnost), što je veliki udarac Donaldu Trumpu.

15:23 Američki mediji javljaju kako svi okreću leđa Donaldu Trumpu. Među njima je i Mike Cernovich, desničarski komentator kojeg je Politico svojedobno opisao kao "neumornog Trumpovog navijača".

Nema sumnje da Cernovich kao republikanskog predsjedničkog kandidata vidi DeSantisa umjesto Trumpa. "Trump općenito nema šanse za 2024. godinu. Nakon ove noći, ovo nije za raspravu", tvitao je Cernovich u utorak navečer. 

14:56 Republikanci jesu u prednosti u dosad poznatim rezultatima američkih među izbora, ali su demokrati prošli bolje nego što se očekivalo i u srijedu ujutro po američkom vremenu još se ne zna hoće li predsjednik Joe Biden zadržati kontrolu nad Kongresom, što mu je važno za provedbu ciljeva do kraja mandata.

Mnoge od najnapetijih utrka za mjesta u Zastupničkom domu još nisu završene, no republikanci su ipak priznali da se najavljivani "crveni val" (nazvan tako prema boji njihove stranke) ipak nije ostvario.

Republikanci su u donjem domu parlamenta zasad ostvarili 199 mandata, a demokrati 178. Ta razlika, međutim, vara jer se radi o samo šest 'otetih' mandata, odnosno onih koji su iz dosad demokratskih ruku prešli u republikanske, što u konačnici donosi samo jedno mjesto više od minimuma potrebnog da preuzmu donji dom, predviđa institut Edison Research.

Naravno, i takva tanka većina omogućila bi im da blokiraju Bidenove prioritetne zakone te da otvore rasprave o propustima u njegovoj administraciji i samoj Bidenovoj obitelji.

Demokrati su prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Raspoloženje u Bijeloj kući znatno se podignulo kako je noć tekla, posebno nakon što je demokratski kandidat za guvernera u Pennsylvaniji John Fetterman pobijedio ljubimca Donalda Trumpa, slavnog televizijskog doktora Mehmeta Oza.

Time su povećani demokratski izgledi da zadrže vlast u Senatu iako je priča daleko od gotove jer se čekaju ishodi napetih utrka iz saveznih država Arizone, Wisconsina, Georgije i Nevade, u kojima se listići još prebrojavaju.Trenutačni omjer snaga u Senatu je 48:48.

Georgia će vjerojatno morati u drugi krug jer je po zakonu te savezne države potrebno 50 posto plus jedan glas za pobjedu, a to nijedan od glavnih kandidata gotovo sigurno neće ostvariti.

Ako naposljetku ovladaju Zastupničkim domom, republikanci će pokušati plafon saveznog zaduživanja koristiti kao polugu za dublje rezanje potrošnje. Također će tražiti da trajno ozakonjenje rezanja poreza za građane prema zakonu koji je donio Donald Trump 2017. te će nastojati zaštititi smanjenje korporativnih poreza.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu, Kevin McCarthy, nadao se slavodobitno obznaniti pobjedu koja će ga dovesti dužnosti predsjednika donjeg doma, treće najviše dužnosti u Sjedinjenim Državama. Umjesto toga morao se zadovoljiti time da pristašama uputi poruku: "Kada se sutra ujutro probudite, imat ćemo većinu, a predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi bit će u manjini", rekao je.

Zasad je odlučeno samo 13 od 53 najnapetijih utrka, prema analizi agencije Reuters, što upućuje na to da se konačni rezultati neće znati još neko vrijeme.

Joe Biden Ilustracija Foto: Afp

"Crveni val" nije se ostvario

15:00 "U konačnici se republikanski val nije dogodio, to je točno", priznao je republikanski senator Lindsey Graham u intervjuu za NBC. Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je: "Očito je da su demokratski članovi i kandidati za Zastupnički dom ostvarili bolje rezultate od očekivanih diljem zemlje."

Bivši predsjednik Donald Trump, koji je igrao aktivnu ulogu u odabiru republikanskih kandidata za Kongres i nagoviješta da bi se mogao kandidirati za predsjedničke izbore 2024., može biti napola zadovoljan. Tako je u saveznoj državi Ohio pobijedio ''njegov kandidat'' J. D. Vance i mjesto te države u Senatu ostaje u rukama republikanca, no popularni televizijski voditelj Mehmet Oz podbacio je u Pennsylvaniji.

Senatski ždrijeb

15:05 Bitka za Senat još se vodi jer se čekaju rezultati iz Arizone, Wisconsina, Georgije i Nevade. Utrka kandidata za Senat mogla bi završiti ponavljanjem izbora 6. prosinca. U sadašnjem sazivu obje stranke imaju jednak broj zastupnika u Senatu, no demokrati imaju većinu jer je prema američkom zakonu presudan glas potpredsjednice Kamale Harris. U utorak se na međuizborima biralo 35 mjesta u Senatu te svih 435 mjesta u donjem (Zastupničkom) domu, kao i tridesetak guvernerskih mjesta. Više od 46 milijuna Amerikanca glasalo je prije izbornog dana, bilo poštom bilo osobno te je izborno povjerenstvo upozorilo da bi prebrojavanje glasova moglo potrajati.

Visoka stopa inflacije i pravo na pobačaj bile su teme važne biračima, pokazale su izlazne ankete, a biračima je također bila važna i borba protiv kriminala, što je bilo u fokusu republikanske kampanje u završnim tjednima.

14:03  Analitičar Mate Mijić smatra da je Donald Trump najveći gubitnik međuizbora.

 "Donald Trump posljednjih je dana upućivao otrovne strelice prema guverneru Floride Ronu DeSantisu. Ne zato što je htio da ovaj izgubi izbore, nego zato što mu je želio pokazati da on itekako može utjecati na njegov izborni rezultat i da o njegovoj volji ovisi DeSantisova politička karijera.

Loša procjena. DeSantis je ostvario povijesni rezultat, a njegovo odmicanje od Trumpa dovelo ga je u poziciju neformalnog lidera Republikanaca nakon ovih međuizbora. Oni trenutno nemaju jače figure od njega.

Osim toga, Trumpovi rukopoloženici, kandidati kojima je dao nedvosmislenu potporu i sudjelovao u kampanji, u većini su važnih utrka poraženi ili na pragu poraza.

To nipošto ne znači da je trumpizam kao politika poražen ili da se republikanska baza radikalno mijenja (čak dapače!), ali Trump je kao osoba izgubio prođu kod birača.

Ne govore to 'lažljivi mainstream mediji', govore to izborni rezultati. Trump je prošlost", napisao je na Facebooku.

 

13:52 "Koliko će rezultati republikanaca, pobijedili ili izgubili, biti vaša zasluga?" pitala je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa novinarka NewsNationa u noći izbora. Donald Trump dao je nevjerojatan odgovor. "Pa, ako pobijede, ja bih trebao dobiti sve zasluge. Ako izgube, nitko ne bi trebao kriviti mene", rekao je Trump.

 

12:46 Republikanci se jutros bude uz, u najboljem slučaju, crevno mreškanje. Crveni val kojem su se nadali je izostao. O kontroli Zastupničkog doma još uvijek nije odlučeno, iako republikanci imaju pristojne šanse osvojiti tijesnu većinu. U Senatu se još uvijek broje glasovi iz četiri velike države: Arizone, Georgije, Wisconsina i Nevade, piše BBC. 

Ako republikanci uspiju preokrenuti Nevadu, nakon što su izgubili Pennsylvaniju, onda bi se kontrola nad Senatom mogla svesti na drugi krug izbora u Georgiji u prosincu. Za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ovo nije bila dobra noć. Njegovi kandidati uglavnom su loše prošli, dok je jedini trumpist koji ima jake rezultate Kari Lake u Arizoni. Iako, čak i ona trenutno zaostaje. Čini se da se predsjedniku Bidenu njegova usredotočenost na prava na pobačaj isplatila.

Republikanci su računali na visoku inflaciju i strah od kriminala koji će ih dovesti do povijesne pobjede. Umjesto toga, demokrati su prkosili vjetrovima koji obično dovode do toga da stranka u Bijeloj kući teško gubi na sredini izbora, piše BBC. 

Joe Biden John Fetterman - 4 Foto: AFP

12:33 Kremlj je u srijedu rekao da američki međuizbori neće popraviti "loše" odnose između Moskve i Washingtona, pri tom odbacivši optužbe da se Rusija miješala u američke izbore, objavili su ruski državni mediji.

"Ti su izbori važni, no ne treba preuveličavati njihovu kratkoročnu i dugoročnu važnost za naše odnose", prenijela je RIA riječi glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova u obraćanju novinarima.

"Ti izbori ne mogu ništa bitno promijeniti. Odnosi jesu, i ostat će, loši", dodao je.

Peskov je rekao da je Moskva toliko navikla slušati kako se Rusija miješa u izbore u SAD-u da ne obraća pozornost na nove krugove optužbi.

12:29 Tri američke savezne države podržale su na izborima u utorak zaštitu prava na pobačaj - Michigan, Kalifornija i Vermont, prenosi Reuters. Birači u pet američkih saveznih država odlučivali su u utorak o pitanjima povezanima s pobačajem, inicijativama koje su izbile su prvi plan nakon što je Vrhovni sud u lipnju poništio presudu u slučaju Roe v. Wade kojom je bio legaliziran pobačaj na nacionalnoj razini.

U kolovozu, birači u konzervativnom Kanzasu odbili su prijedlog kojim se htjelo izbrisati prava na pobačaj iz državnog ustava.

11:43 Birači u ključnoj saveznoj državi Michiganu podržali su inicijativu kojom se pobačaj proglašava pravom zaštićenim državnim ustavom.Parlament u toj državi kontroliraju republikanci, a guverner je demokrat.Konzervativni republikanci željeli su dopustiti zabranu pobačaja iz 1931. nakon poništenja presude Roe v. Wade. No sudac je 7. rujna odlučio da ta zabrana, koja ne dopušta iznimke u slučaju silovanja ili incesta, nije u skladu s državnim ustavom i da ne može biti uvedena.

11:42 Birači u Kaliforniji, najnapučenijoj saveznoj državi, usvojili su prijedlog da se pravo na pobačaj zaštiti državnim ustavom velikom većinom glasova.Aktivisti u toj lijevo orijentiranoj državi borili su se zaštitu prava na pobačaj godinama, uključujući nedavnu odluku parlamenta da se financijski pomogne onima koji žive u državama u kojima je pobačaj ograničen ili zabranjen, a traže pomoć u Kaliforniji.

11:41 Birači su odlučili uključiti prava na pobačaj u državni ustav Vermonta. Inicijativu je već dva puta odobrio parlament države koji kontroliraju demokrati.

Inicijativa u konzervativnom Kentuckyju predlagala je da državni ustav ne štiti i da ne priznaje pravo na pobačaj. Nakon prebrojavanja 95 posto glasova, oni koji su glasali "ne" u blagom su vodstvu pred onima koji su podržali mjeru.

11:40 Birači u Montani odgovarali su na pitanje u vezi tzv. zakona "rođeno živo" koji traži medicinsku skrb za djecu rođenu živu nakon neuspješnog pobačaja.Zbog uvjerenja nekih aktivista protiv pobačaja da se djecu ostavlja da umru nakon pobačaja, poroda ili "vađenja" kao kod carskog reza, mjerom se traži da sva djeca rođena živa budu smatrana osobama po zakonu.Liječnici koji se ne budu brinuli za takvu djecu bili bi kažnjeni s do 50.000 američkih dolara i mogli bi dobiti do 20 godina zatvora.Ograničeni podaci o takvim incidentima sugeriraju da su rijetki i vjerojatno se odnose na djecu s teškim oboljenjima zbog kojih vjerojatno ne bi preživjela.Druge konzervativne države uvele su zadnjih godina slične zakone. Rezultati za ove izbore još nisu poznati.

Trump će biti kriv ako Republikanci izgube Senat?

11:39 Bivši republikanski kongresnik Joe Walsh predviđa da bi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa mogli okriviti ako demokrati zadrže kontrolu nad Senatom, ali republikanci to vjerojatno neće priznati u javnosti. Govoreći o tome kako bi republikanci mogli reagirati na to što predsjednik Biden već govori o "velikoj pobjedi" demokrata, BBC-u je rekao: "Privatno će raditi ono što su radili zadnjih šest godina jer su svi kukavice, a privatno će svi kriviti Trumpa."

"Nitko od njih to neće javno reći, javno će okriviti bilo koga osim Trumpa i još jednom se nadati da će Trump jednostavno otići."

Govoreći o onome što vidi kao dobru noć za demokrate kaže kako se čini da će demokrati zadržati kontrolu nad Senatom i izgubiti samo nekoliko mjesta u Zastupničkom domu. "Ovo je velika pobjeda", kaže, "iako će vjerojatno izgubiti kontrolu nad Domom."

10:30 Birači u Michiganu glasali su na referendumu o uvrštavanju pobačaja u državni ustav. Zajedno s biračima u Kaliforniji i Vermontu odobrili su tu mjeru, što znači da će žene moći odlučiti pobaciti unutar granica te tri države. Biračko tijelo u Michiganu usvojilo je ustavni amandman poznat kao Prijedlog 3 s više od 55% nakon 82% prebrojanih glasova.

Demokrat pobijedio slavnog dr. Oza

10:29 Demokrati su osvojili u srijedu ujutro potencijalno odlučujuće mjesto za kontrolu Senata u saveznoj državi Pennsylvaniji gdje je John Fetterman pobijedio sljedbenika Donalda Trumpa, dr. Mehemeta Oza, javljaju televizije Fox News i NBC.Muškarac divovskog rasta koji je pretrpio moždani udar u svibnju, John Fetterman se za mjesto u Senatu natjecao s liječnikom superzvijezdom Mehmetom Ozom u dvoboju koji je bio najviše praćen na ovim međuizborima.

"Kladili smo se na stanovnike Pennsylvanie - i niste nas iznevjerili. Ni ja vas neću iznevjeriti", reagirao je odmah nakon objave pobjede demokrat Fetterman u zahvali biračima.

10:28 Bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je guvernera Floride Rona DeSantisa da se ne kandidira za predsjednika 2024. godine ocijenivši da bi to naštetilo Republikanskoj stranci. "Mislim da bi napravio grešku. Mislim da se bazi to ne bi svidjelo", rekao je bivši predsjednik za Fox News, javlja BBC.

Ako bi DeSantis najavio predsjedničku kandidaturu, Trump kaže da bi otkrio "stvari o njemu koje neće biti baš laskave - ja o njemu znam više nego itko, osim, možda, njegove supruge".

Ron DeSantis ponovno je izabran za guvernera Floride, i to uvjerljivije nego što je bilo očekivano, što bi mu mogla biti odskočna daska za buduću kandidaturu za Bijelu kuću.

Joe Biden Ron DeSantis - 1 Foto: AFP

10:24 Republikanska stranka na putu je da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom američkog kongresa, dok u utrci za Senat trenutačno vode demokrati prema preliminarnim rezultatima izbora. Republikanci trenutačno imaju 198 mjesta, a demokrati 173 u Zastupničkom domu, prema projekcijama američkih televizija. Za većinu u ovom domu potrebno je 218 mandata. U borbi za gornji dom, Senat, trenutačni odnos snaga je 48:48.

Demokratima je vjetar u leđa dala pobjeda Johna Fetterman nad Trumpovim ljubimcem, ''televizijskim doktorom'' Mehemetom Ozom u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država za izbore.

Utrke su još otvorene u četiri države; uz Georgiju, to su Arizona, Nevada i Wisconsin.

Joe Biden Ron DeSantis - 2 Foto: AFP

10:23 Senatski izbori u Georgiji, jednoj od ključnih država, gotovo će sigurno biti odlučeni u drugom krugu početkom prosinca, objavili su tamošnji izborni dužnosnici. To je stoga što se prema državnom zakonu, ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, kreće u drugi krug između dva najbolja kandidata. Bivša zvijezda američkog nogometa Herschel Walker, koji je dobio potporu Donalda Trumpa, nastoji osvojiti mjesto u Senatu koje drži demokratski pastor Raphael Warnock, propovjednik u bivšoj crkvi Martina Luthera Kinga Jr. u Atlanti. Nakon 98 posto prebrojanih glasova Warnock ima 49,4 posto glasova, a Walker 48,5 posto. Dva posto osvojio je libertarijanac Chase Oliver. Georgia je ključna i demokratima i republikancima za zadobivanje kontrole u Senatu.

Izborni dužnosnik Gabriel Sterling objavio je na Twitteru da, dok se "detaljan rad na prebrojavanju glasova" nastavlja, smatra da će sigurno biti drugog kruga za američki Senat.

10:14 BBC-jeva dopisnica iz SAD-a Sarah Smith ukratko je sažela dosadašnje rezultate izbora.

"Crveni val koji su republikanci predviđali izgleda više kao kapljica. Čini se da to nije put kojeg su se demokrati bojali. Zadržali su brojna mjesta tamo gdje su izgledali ranjivo. 

Stranka na vlasti u Washingtonu obično gubi mjesta na izborima u sredini mandata, a čini se da će Joe Biden izgubiti manje nego što su Barack Obama ili Donald Trump izgubili u ovoj fazi svojih predsjedničkih mandata. Međutim, republikanska većina u bilo kojem domu Kongresa značit će da mogu blokirati gotovo svaki dio zakona koji predsjednik Biden predloži", izjavila je za BBC. 

10:09 "Dok su mnoge utrke i dalje pretijesne da bi se moglo reći tko je pobijedio, jasno je da demokrati snažno nadmašuju očekivanja diljem zemlje", poručila je predsjednica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi.

Ona je ponovno izabrana u Kongres za 19. uzastopni mandat. Ako republikanci preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom na ovim izborima, kako se predviđa, Pelosi će izgubiti mjesto predsjednice.

10:06 Republikanci trenutačno vode u utrci za Zastupnički dom. Imaju 198 mjesta, dok demokrati imaju 173. No, republikancima još uvijek trebaju 22 mjesta kako bi osigurali kontrolu nad Zastupničkim domom, javlja BBC.  

9:46 Trenutačan omjer snaga za Senat je 48:48. Ukupno je 100 mjesta. Omjer snaga za Zastupnički dom između demokrata i republikanaca 176: 195. (bira se 435 mjesta).

Analitičari javljaju da je biračko tijelo ostalo snažno podijeljeno, ali da nije došlo do najavljivanog snažnog otklona prema sadašnjoj opoziciji.

9:01 Demokrat John Fetterman, za kojega i BBC i CNN pišu da je osvojio senatorsko mjesto u Pennsylvaniji, u govoru se zahvalio svojim glasačima i podupirateljima. Fetterman se u toj američkoj saveznoj državi borio protiv Trumpove TV zvijezde i liječnika, Mehmeta Oza.

Joe Biden John Fetterman Foto: AFP

9:00 Tijesna utrka vodi se za Senat na američkim međuizborima: demokrati trenutačno imaju 48 mjesta a republikanci 47, javlja BBC u srijedu. Kad bi republikanci demokratima preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi spriječiti zakonodavne planove Joea Bidena za njegove sljedeće dvije godine na dužnosti. Čini se da će se borba za Senat svesti na četiri najtješnje utrke.

U Georgiji je utrka između republikanca Herschela Walkera i demokrata Raphaela Warnocka pretijesna da bi se mogao proglasiti pobjednik. Ako demokrati tamo izgube, morat će dobiti i Nevadu i Arizonu kako bi zadržali kontrolu nad Senatom. U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i njezinog republikanskog protukandidata Adama Laxalta.

U Arizoni je utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca Blakea Mastersa također jako tijesna. Ako demokrati izgube Nevadu ili Arizonu, morali bi dobiti Wisconsin, gdje se demokrat Mandela Barnes bori protiv republikanca Rona Johnsona.

7:45 Zatvorena su posljednja birališta na američkim međuizborima u američkoj saveznoj državi Aljasci, javlja BBC. Birači u državi biraju guvernera te predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu.

Republikanci su na putu da preuzmu kontrolu u Zastupničkom domom, kako stižu rezultati ključnih američkih međuizbora. Ali bitka za kontrolu u Senatu vrlo je tijesna s ključnim državama Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade gdje je još ishod neizvjestan. Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću.

7:44 Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zatupničkog doma koji će izgubiti. U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva. Ondje je trenutačno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska. U utorak se biralo 35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati.

6:45 Izrazito važna utrka za Senat u Pennsylvaniji naginje demokratima, objavio je CBS; što znači da demokratski kandidat trenutačno drži malu prednost pred protivnikom.No to se može vrlo lako promijeniti, kako se nastavlja prebrojavanje glasova, naglašava BBC. Demokrat John Fetterman bori se u toj američkoj saveznoj državi protiv republikanca, liječnika i tv zvijezde Mehmet Oza.

Prvo veće senatsko razočaranje za demokratskog predsjednika Joea Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija.Taj bivši vojnik, autor uspješne knjige o bijeloj srednjoj klasi, pobijedio je demokrata Tima Ryana. Vance i Ryan natjecali su se za mjesto koje je ispraznio senator s dva mandata Rob Portman, koji odlazi u mirovinu.

6:10 Republikanac Chuck Grassley (89), senator iz Iowe od 1981., osvojio je u utorak osmi mandat, javljaju NBC i CBS. Suočio se s najtješnjom utrkom u 42 godine, protiv demokrata i bivšeg visokog vojnog časnika Michaela Frankena. Chuck Grassley će na kraju novog mandata imati 95 godina.

Taj član senatskog Odbora za pravosuđe tijekom cijele svoje karijere želio je biti glas ruralne Amerike i obiteljskih farmi, a i sam je poljoprivrednik. Ove je godine vodio kampanju o inflaciji. Donald Trump mu je dao podršku, iako je Chuck Grassley možda imao neslaganja s bivšim predsjednikom, čiju je politiku ipak uvelike podržavao. U braku je 68 godina, ima petero djece.

6:00 Nakon zatvaranja birališta u četrdesetak saveznih američkih država na međuizborima republikanci imaju 185, a demokrati 158 mjesta u Zastupničkom domu od 435 mjesta. Što se tiče Senata, demokrati trenutačno imaju 46, a republikanci 46 mjesta. Ti rezultati mijenjaju se iz minute u minutu, ali republikanci su od početka u upornom vodstvu.

Dosad je Zastupnički dom bio demokratski. Oni su imali 222 zastupnika naspram 213 republikanskih. No, već i uoči izbora ispitivanja su ukazivala na vjerojatan poraz demokrata u borbi za donji dom.

Republikanci su pritom preuzeli tri mjesta koja su ranije držali demokrati, objavio je Edison Research. Što se tiče izbora za Senat, koji su puno tješnji, nekoliko republikanskih senatora vrlo je lako ponovno izabrano. No, inicijalni rezultati zasad ne narušavaju ravnotežu snaga u Senatu, koja je 50:50 i trenutačno ga kontroliraju demokrati zbog dodatnog glasa potpredsjednice Kamale Harris.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić Analiza iz Washingtona Izbori koji će odrediti budućnost Amerike: "Demokracija bi se mogla početi topiti poput sladoleda u studenom – polako, ali neupitno"

U utorak se na međuizborima bira 35 senatora i borba je vrlo neizvjesna. Ključna borba odvija se u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa republikanca Herschela Walkera. Borba za Senat vodi se i u Pennsylvaniji između demokrata John Fettermana i republikanca, poznatog liječnika i TV zvijezde, Mehmeta Oza.

Pročitajte i ovo Izbori u SAD-u: Ilustracija - 1 Donji dom Kongresa Svijet s pozornošću iščekuje rezultate izbora u SAD-u: "Ovo nije referendum, nego izbor između dviju doista različitih vizija Amerike"

Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvjesna, moglo bi proći i nekoliko dana prije nego što bude jasan pobjednik.

Birači u državi biraju guvernera te predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu. Republikanci su na putu da preuzmu kontrolu u Zastupničkom domom, kako stižu rezultati ključnih američkih međuizbora. Ali bitka za kontrolu u Senatu vrlo je tijesna s ključnim državama Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade, u kojima je još ishod neizvjestan.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću. Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zatupničkog doma, koji će izgubiti.

U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene