Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ilegalno stečeni novac izvučen je iz 151 zemlje u usponu i razvoju.


Izvlačenje nezakonito stečenog novca iz zemalja u usponu i razvoju dosegnulo je gotovo bilijun dolara u 2012., i znatno premašilo ukupnu pomoć i ulaganja u te zemlje iz inozemstva, objavila je organizacija Global Financial Integrity (GFI) koja naglašava da "prljavi" novac najviše curi iz najsiromašnijih regija.

Vezani članci Slika nije dostupna Eurozona odobrila treći program pomoći Grčkoj Slika nije dostupna Izračunali su: 'Njemačka nam je dužna 279 milijardi eura!'

U šestom po redu godišnjem izvješću naslovljenom "Nezakoniti financijski tokovi iz zemalja u razvoju", američka nevladina udruga specijalizirana za financijsku korupciju, piše da je ilegalno stečeni novac izvučen iz 151 zemlje u usponu i razvoju.

U proteklom desetljeću najviše se takva novca zarađenog mutnim poslovima, kriminalom i korupcijom odlilo iz Kine, Rusije, Meksika, Indije i Malezije.

Najteži gospodarski udarac nanesen je subsaharskoj Africi gdje nestanak prljavog novca čini 5,5 posto BDP-a. Nigerija i Južna Afrika svrstane su među 12 vodećih zemalja po istjecanju nezakonito stečenog novca.

Umjesto u trezor, 100.000 kuna stavio u ladicu i odnio sa sobom

Ilegalno stečeni novac isisan iz zemalja u razvoju 11,1 puta premašuje ukupnu pomoć koju su te zemlje primile iz inozemstva, rekao je predsjednik GFI-ja Raymond Baker.

Odljev novca nazvao je "alarmantnim" jer raste ritmom od 9,4 posto na godinu, pri čemu je uzeta u obzir i inflacija, navodi AFP. Tako je od 297 milijarda u 2003. narastao na 991 milijardu u 2012.

"Nezakoniti financijski tokovi problem su koji najviše šteti gospodarstvima zemalja u razvoju i onima u usponu", rekao je Baker te ocijenio: "Nemoguće je ostvariti održivi globalni razvoj ako se svjetski političari ne suoče s tim problemom".

Količinski mjereno najviše se "prljavog" novca odlilo iz Azije, a od ukupnog iznosa najviše iz Kine (40,3 posto). Po brzini odljeva prljavog novca vodi Bliski istok sa sjevernom Afrikom (24,2), a slijedi subsaharska Afrika (13,2 posto).

Izdavanje lažnih računa za trgovinske transakcije ili podešavanje faktura tako da se izbjegnu porezi i pristojbe najdraža je metoda za odljev ilegalno stečenog novca i rabila se u gotovo 78 posto slučajeva u 2012.

Baker je pozvao Ujedinjene narode da u Ciljeve održivog razvoja (koji će zamijeniti Milenijske ciljeve) upišu i taj da se do 2030. prepolovi sva trgovina ilegalno stečenim novcem.

Ilegalno zarađeni novac što su ga zemlje u razvoju izgubile u 2012. mogao se uložiti razvoj poduzetništva, u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu te je mogao stvarati radna mjesta i gospodarski rast. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju