Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Današnji dogovor uklonit će neizvjesnost koja već predugo visi nad tom zemljom i eurozonom, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis


Ministri financija eurozone odobrili su u petak treći program pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijarda eura, kazali su europski diplomati.

Vezani članci Snijeg u Grčkoj - 2 Snijeg na Mediteranu: Zbog hladne fronte ponegdje ih zamelo i do tri metra snijega Kredit: Ilustracija - 2 Što s kreditima u kunama kad pređemo na euro? Stručnjaci objašnjavaju hoće li rasti kamatne stope

"Današnji dogovor uklonit će neizvjesnost koja već predugo visi nad tom zemljom i eurozonom", rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, dodajući da će dogovor "stvoriti nova radna mjesta i obnoviti gospodarski rast."

Trogodišnji program pomoći, treći u zadnjih pet godina, moraju još odobriti nacionalni parlamenti nekih država članica, uključujući njemački Bundestag.

Grčki parlament prihvatio ga je u petak ujutro.

'Žele nas vratiti u beskonačnu krizu, nećemo to dopustiti'

Program predviđa dalekosežne gospodarske i socijalne reforme - reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, liberalizaciju tržišta, privatizaciju, reformu javne uprave, suzbijanje porezne evazije, jačanje financijskog sustava i proračunske ciljeve kako bi se smanjio dug. Napredak će se ocjenjivati svaka tri mjeseca i program će se shodno tome prilagođavati.

Grčka u četvrtak mora platiti ratu duga ECB-u od 3,2 milijarda eura. U slučaju da joj pomoć do tada ne bude dostupna, postoji mogućnost da joj se odobri kredit za premošćivanje.

Nekoliko ministara financija tražilo je da MMF bude uključen u program, smatrajući njegovu tehničku potporu ključnom za provedbu reformi.

BORBA S DUGOVIMA JE POČELA Sve je na rasprodaji, pa čak i energetske mreže

MMF je sudjelovao u prethodnim programima pomoći Grčkoj, kao i u pregovorima o novom programu, ali čeka odluku o ublažavanju grčkog duga prije nego odluči hoće li se uključiti.

O tome se, međutim, neće razgovarati do listopada, tek kada se program pomoći provede, što je "pomalo kvaka 22", rekao je finski ministar financija Alexander Stubb. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju