Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Priština: Novi haški optuženici odlaze u Haag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši kosovski ministar kulture Astrit Haraqija i glavni i odgovorni urednik dnevnika "Bota sot" Bajrush Morina predani su predstavnicima Haškog suda u Prištini i tijekom dana bit će prebačeni u Haag jer su optuženi za nepoštivanje suda i zastrašivanje svjedoka tijekom suđenja bivšem kosovskom premijeru i jednom od zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ramushu Hardinaju kojeg je Haški sud oslobodio svih optužbi za ratne zločine.

Haraqi je izjavio da se osjeća nedužnim i izrazio je uvjerenost da će se poslije prvog ročišta vratiti na Kosovo.

Pročitajte i ovo Mama's - 1 Miran prosvjed Maštovit odgovor na crveno svjetlo iz EU-a: Vlasnik restorana u Prištini uveo vize veleposlanicima Unije Slika nije dostupna Nezapamćena tragedija Dio ih je već napustio Hrvatsku: Organiziran let kući za one koji mogu putovati nakon stravične autobusne nesreće, još 15 ih je u bolnici

"Vjerujem u pravdu i odlazim u Haag siguran da ću biti oslobođen optužnice", izjavio je Astrit Haraqija i dodao da neće uzeti odvjetnika već će se braniti sam.

Haški tribunal je u siječnju ove godine podigao optužnicu protiv

Haraqija i njegova savjetnika Bajrusha Morine, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik dnevnika "Bota Sot", za nepoštivanje suda i zastrašivanje svjedoka u procesu protiv Ramusha Haradinaja.

U optužnici se navodi da je Haraqija naredio Morini da otputuje u Norvešku i da u Oslu stupi u kontakt i razgovara s jednim zaštićenim svjedokom u procesu protiv Haradinaja, prenose prištinski mediji.

Morina se 10. i 11. srpnja 2007. godine sastao sa zaštićenim svjedokom P.V., njegovim poznanikom i od njega zatražio da ne svjedoči na suđenju Haradinaju. Morinino putovanje u Norvšeku platilo je kosovsko Ministarstvo kulture.

Svjedok je unatoč Morininu nagovoru svjedočio u procesu protiv Haradinaja.

Bivši ministar Haraqija bio je član Odbora za obranu Haradinaja kojeg je Haški sud oslobodio optužbi za ratni zločin nad kosovskim Srbima 1999. Oslobađajuća presuda izazvala je val kritika i ogorčenost kosovskih Srba i službenog Beograda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene