Nakon što je Putinov kritičar Aleksej Navaljni završio u komi zbog sumnje da je popio čaj u kojem je bio podmetnut otrov, propala je njegova evakuacija u njemačku kliniku. Navaljnova supruga Julija Navaljni i glasnogovornica Kira Jarmiš tvrde da ruske vlasti namjerno odugovlače s transportom. Još nema potvrde da je otrovan.


Saveznici Alekseja Navaljnog optužili su u petak Kremlj da sprječava njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku te rekli da mu time ugrožavaju život jer sibirska bolnica u kojoj je hospitaliziran nije dovoljno opremljena.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni tvrdi da ga je tajna služba i ranije pokušala otrovati: "Oba puta doza je bila premala" Aleksej Navaljni (Foto: Dnevnik.hr) Rusija optužila Njemačku za ometanje istrage o trovanju Navaljnija: "To je proturuska histerija na Zapadu"

Žestoki kritičar Vladimira Putina i njegovih pobočnika u teškom je stanju nakon što je u četvrtak ujutro popio čaj za koji njegovi saveznici vjeruju da je otrovan. Liječnik kaže da mu se tijekom noći stanje malo popravilo.

Julija Navaljni, supruga, i Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, govorile su protiv Kremlja pošto je njegov liječnik u sibirskoj bolnici koji liječi Navaljnog rekao da bi mu premještanje ugrozilo život jer je još uvijek u komi i nestabilnom stanju.

"Zabrana transporta Navaljnog pokušaj je ubojstva, a sada to čine liječnici i podmukle vlasti koje su to odredile", napisala je Jarmiš na društvenim mrežama.

Ona je rekla da su liječnici isprva pristali na njegovo premještanje, ali su u posljednji čas odustali od dogovora.

"Ta odluka, naravno, nije njihova, to je odluka Kremlja", napisala je Jarmiš.

Kremlj je u četvrtak rekao da će medicinske vlasti hitno razmotriti svaki zahtjev za premještanjem u europsku kliniku te da su otvorene u pogledu njegova zdravstvena stanja.

Spor je nastao kad je u Omsk, grad u kojemu je Navaljni hospitaliziran, sletio zrakoplov njemačke zračne hitne službe s namjerom da ga preveze u Njemačku na liječenje, ako je moguće.

Međutim, glavni bolnički liječnik Aleksandar Murakovski rekao je da se moraju riješiti mnoga pravna pitanja prije nego što mogu predati Navaljnoga europskim liječnicima.

Pet je mogućih dijagnoza, a testovi će biti unutar dva dana, rekao je.
Murakovski je odbio odgovoriti na pitanje je li Navaljni otrovan.

Navaljnov tim citirao je policijskog dužnosnika koji je rekao da je u njegovu tijelu identificirana vrlo opasna tvar koja predstavlja rizik za sve u njegovoj okolini i zbog toga moraju biti u zaštitnim odijelima.
Navaljnovi ljudi vjeruju da liječnici žele odugovlačiti ne bi li nestao svaki trag da je bio otrovan.