Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prisegnuo Alvaro Colom, novi predsjednik Guatemale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokrat Alvaro Colom prisegnuo je na dužnost predsjednika Guatemale i obvezao se na provođenje socijalne politike kojom bi se ublažio jaz između najbogatijeg i najsiromašnijeg sloja stanovništva.

Tijekom svečanosti prisege Colom je najavio promjene kojima 'počinju privilegije siromašnih'. On je pojasnio da će 'davanjem najsiromašnijima svi kasnije dobiti, te da je borba protiv siromaštva prioritet kojeg Guatemala zaslužuje'.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!"

Jedanaest šefova država, među kojima brazilski predsjednik Lula, venezuelanski Hugo Chavez i meksički Felipe Calderon bili su nazočni kako bi pozdravili stupanje na vlast tog 56-godišnjeg poslovnog čovjeka.

U zemlji u kojoj se na dan dogodi 16 ubojstava, Colom je obećao borbu protiv kriminala.

Nakon više desetljeća ultra liberalne politike koju je iskoristila
elita, Colom je obećao da će ukinuti fiskalne privilegije i najavio je borbu protiv niskih plaća, poboljšanje sustava javnog zdravstva i izjasnio se protiv privatizacije.

Indijanci, koji predstavljaju 42 posto od 13 milijuna stanovnika
Guatemale, puno očekuju od Alvara Coloma. On želi osnažiti svoje veze sa Sjedinjenim Državama gdje živi 1,2 milijuna guatemalskih doseljenika i koje su glavni gospodarski partner Guatemale, a nazočnost brojnih južnoameričkih predsjednika na njegovoj prisezi očituje njegovu želju da oživi odnose s tim vladama.

Colom je pobijedio na predsjedničkim izborima u studenom
konzervativnog umirovljenog generala Otta Pereza Molinu. Colom će prekinuti modu svojih prethodnika, jer će nakon 42 godine biti prvi predsjednik bez brkova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene