Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najduža belgijska kriza vlasti završila je danas nakon puna 194 dana prisegom prijelazne vlade, ali nesuglasje koalicijskih stranaka ostaje.


Premijer Guy Verhofstadt predstavio je u Bruxellesu svoju treću vladu koja proširuje liberalno-socijalističku koaliciju kršćanskim demokratima, javlja Associated Press.

Vezani članci Ministar financija Zdravko Marić - 1 Prije godišnjih odmora, premijer ministre okupio na zanimljivom mjestu, oni otkrili svoje planove: "Ovo mi je prvi odmor bez porezne reforme" Zdravko Marić Marić nakon sjednice Vlade: "Moja uloga u Vladi je u pravilu onaj koji govori - ne, ali suradnja s kolegama je sjajna"

Verhofstadt je dobio mandat za sastavljanje vlade nakon što izborni pobjednik, flamanski kršćansko-demokratski čelnik Yves Leterme šest mjeseci nije uspio pregovorima doći do vlade.

Prijelazna će vlada raditi tri mjeseca i bavit će se hitnim
gospodarskim pitanjima, javlja France Presse.

Letermeovi pristaše odmah su odbacili Verhofstadtov kompromisni prijedlog da se pozabavi zahtjevom Flamanaca za širom regionalnom autonomijom, a istodobro da ublaži strahove Valonaca, frankofonih Belgijaca, u vezi s jedinstvom zemlje.