Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedovala njegova stranka

Presuda Berlusconiju ugrožava stabilnost talijanske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka Silvija Berlusconija bojkotirala je sastanak krhke talijanske koalicijske vlade i blokirala je rad parlamenta u srijedu u znak prosvjeda protiv odluke vrhovnog suda da ubrza donošenje presude kojom bi mu se moglo zabraniti obnašanje javne dužnosti.

Gotovo sva aktivnost u oba doma parlamenta bila je prekinuta na jedan dan zbog prosvjeda Berlusconijeve stranke Narod sloboda (PDL), jednog od dva glavna partnera u koalicijskoj vladi Enrica Lette.

Odluka suda pojačala je napetosti u koaliciji koja je već bila na udaru kritika zbog sporog provođenja reformi potrebnih za oporavak zemlje od najgore recesije od Drugog svjetskog rata.

Vrhovni sud bio je prisiljen u srijedu izdati neuobičajeno priopćenje u kojemu brani svoju odluku da sasluša Berlusconijevu konačnu žalbu 30. srpnja na presudu u slučaju izbjegavanja poreza. Odvjetnici 76-godišnjeg medijskog magnata nisu očekivali presudu tako brzo.

>> Slučaj Mediaset: Berlusconiju potvrđena četverogodišnja kazna

Sud će donijeti odluku hoće li podržati prvostupanjsku presudu od 8. svibnja, kojom je Berlusconi osuđen na četiri godine zatvora i zabranu vršenja bilo kakve javne dužnosti tijekom pet godina u aferi Mediaset za utaju poreza.

Iako će Berlusconi vjerojatno izbjeći zatvor zbog svojih godina ako presuda bude potvrđena, mogao bi biti izbačen iz parlamenta što bi bio veliki udarac za Lettinu krhku vladu.

Letta je izjavio u utorak navečer da će vlada preživjeti što god da se dogodi, ali se vjeruje da neki u Berlusconijevoj stranci žele održavanje izbora već u listopadu u slučaju da on bude osuđen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Slika nije dostupna Raspad Vlade Italija u političkom kaosu: 'Ovo Talijanima nije ništa novo'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene