Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 89. godini

Preminuo Šemso Šiljak - posljednji osuđenik na smrt u Jugoslaviji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šemso Šiljak bio je najpoznatiji bjegunac u bivšoj Jugoslaviji.

Posljednji osuđenik na smrt u bivšoj Jugoslaviji Šemso Šiljak preminuo je jutros u kolektivnom centru Balkan u Goraždu gdje je godinama stanovao.

Pročitajte i ovo Ilustracija U pritvoru Kina osudila australskog pisca na smrt: Suđenje je bilo tajno, mučen je mjesecima Ilustracija Poslali oštru poruku Iran pogubio četvoricu muškaraca: Bili su špijuni Mossada koji su planirali terorističke napade?

Šiljak je preminuo u 89-oj godini života, a njegovi susjedi iz kolektivnog centra pričaju da je ove zime rijetko izlazio van zbog starosti i bolesti pa su mu neki od njih pomagali donoseći ogrjev i hranu, javlja Klix.ba

Šemso Šiljak je najpoznatiji bjegunac u bivšoj Jugoslaviji. Nakon dvostrukog ubojstva braće Pleh iz Goražda 70-ih godina prošlog stoljeća, tri godine je proveo bježeći policiji i skrivajući se u obližnjim šumama i pećinama.

Kada ga je policija uhvatila, osuđen je na smrt, a izvršenje kazne čekao je dvije godine u zatvorskoj ćeliji. Izbjegao je strijeljanje jer se žalio na presudu, a žalba je dočekala ukidanja kažnjavanja smrću pa mu je kazna preinačena na 20 godina zatvora. U zatvoru u Zenici je dočekao i početak rata u BiH, a pomilovan je kao zatvorenik stariji od 60 godina.

Posljednje godine života proveo je kao slobodan čovjek u sobici kolektivnog centra živeći od socijalne pomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene