Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rijetko ga se viđalo bez njegova zaštitna znaka - cigarete.


Bivši njemački kancelar Helmut Schmidt umro je u utorak u 96. godini, objavio je njegov liječnik.

Vezani članci Građani se upisuju u knjigu žalosti za Milana Bandića U srijedu u Zagrebu Dan žalosti: Zastave na pola koplja i bez glazbe na javnim mjestima V.S. Naipaul (Foto: AFP) Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio''

Schmidt je vodio tadašnju Zapadnu Njemačku od 1974. do 1982. godine, u turbulentnim vremenima terorističkih napada Frakcija crvenih brigada (RAF), ali i gospodarskih uspjeha kojim su položeni temelji za kasnije uvođenje eura.

Po riječima liječnika Heinera Gretena, bivši kancelar umro je u svom domu u Hamburgu. Nije se uspio do kraja oporaviti od vaskularne operacije početkom ove godine i od tada je često pobolijevao. Po njemačkim medijima, zadnje je svoje sate proveo u groznici i bez svijesti.

Iako je sišao s vlasti 1982., socijaldemokrat Schmidt nikada nije do kraja napustio političku scenu, radio je kao izdavač i politički komentator, a rijetko ga se viđalo bez njegova zaštitna znaka - cigarete. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook