Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pregovori o Kosovu završili bez uspjeha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori izaslanstva Srba i kosovskih Albanaca o kompromisnom rješenju za budući status Kosova završili su u subotu u Beču bez rezultata, kazao je posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari.

- Nadao sam se i priželjkivao da će se pronaći dogovorno rješenje ... ali posve je nedvojbeno da među stajalištima dviju strana nema zajedničke osnove, rekao je Ahtisaaari na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

- Time je iscrpljen potencijal za pregovore, rekao je bivši finski predsjednik.

Ahtisaari je potvrdio da će svoj prijedlog budućeg statusa Kosova koji kao "realističan kompromis", kako ga je nazvao, predviđa ograničenu neovisnost Kosova pod nadzorom EU i opsežnu zaštitu srpske manjine, do kraja ožujka predložiti Vijeću sigurnosti UN-a da donese konačnu odluku.

Pregovori dvaju izaslanstava završili su nakon 17 krugova bez
uspjeha, kazao je Ahtisaari.

Kosovsko izaslanstvo pozdravilo je Ahtisaarijev plan koji omogućuje "izgradnju demokratske europske kosovske države". 

- Kosovo ulazi u zajednicu slobodnih naroda, kazao je predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju po završetku konferencije i obećao da će kosovski Albanci "ispuniti najviše europske standarde demokracije". Sejdiu je ponovio da kosovski Albanci neće prihvatiti "nikakve institucionalne veze sa
Srbijom".

Srpski premijer Vojislav Koštunica optužio je izaslanika UN-a da njegov plan sadrži samo pozicije kosovskih Albanaca i ponovio da je neprihvatljiv za Srbiju.

- Ahtisari je od početka pokazivao odbojnost prema kompromisu, rekao je Koštunica nakon završetka pregovora. 

- Ahtisaarijev dokument sadrži isključivo poziciju kosovskih Albanaca i stoga je za Beograd apsolutno neprihvatljiv, naglasio je Koštunica. 

- Nema nijednog opravdanja da se oduzme 15 posto srpskog teritorija, kazao je Koštunica zatraživši prave a ne kvazi-pregovore.

Ahtisaari je kazao da rješenje statusa Kosova nije samo u interesu naroda Kosova nego je od vitalne važnosti za regionalnu stabilnost na cijelom Balkanu.

Srpska strana istaknula je da je priznavanje neovisnosti Kosova opasan presedan i upozorila da je Srbija "ponižena".

Srpski predsjednik Boris Tadić rekao je da Srbija unatoč svemu vjeruje u pregovore. 

- Čvrsto vjerujemo da u danima pred nama ima
vremena i mjesta da se poprave stvari koje nam ne odgovaraju, rekao je Tadić.

Srpski premijer Koštunica pozvao je na nastavak pregovora. 

- Pozivam na nastavak pregovora, kazao je Koštunica nakon što je Ahtisaari objavio da su pregovori završili neuspjehom da se nađe kompromisno rješenje.

Ako Beograd ne prihvati Ahtisaarijev plan o budućem statusu Kosova, Rusija je najavila da će vetom spriječiti njegovo usvajanje u Vijeću sigurnosti UN-a. U tom slučaju Sjedinjene Države i Europska Unija razmišljaju da, nakon jednostranog proglašavanja neovisnosti od strane kosovskog parlamenta, priznaju Kosovo na bilateralnoj osnovi kao najmlađu europsku državu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene