Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je u četvrtak Nikolu Špirića mandatarom za sastav novog Vijeća ministara BiH, potvrdio je novinarima predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić.


- Mandatar je novi-stari premijer Nikola Špirić, kazao je Komšić u Sarajevu nakon hitne sjednice državnog vrha.

Vezani članci Automobil, ilustracija - 1 Užas u BiH: Četverogodišnja djevojčica umrla od vrućine zatvorena u automobilu Valentin Inzko Inzko emotivno: ''Nije se rodio onaj tko je svima ugodio. Ovdje je prisutno čovječanstvo, sveopće bratstvo''

Uz Špirića kojega je predložila Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, kandidat je bio i Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak" no on nije imao ozbiljnih izgleda s obzirom da su se čelnici šest stranaka iz dosadašnje vladajuće koalicije suglasili poduprijeti aktualnog premijera koji je u ostavci od 1. studenoga.

Komšić je novinarima kazao da on osobno nije glasovao za Špirića pa je on nominiran zahvaljujući glasovima bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i srpskog člana Nikole Radmanovića.

Predsjedništvo će o imenovanju Špirića za mandatara u petak izvijestiti Parlament BiH koji to imenovanje mora potvrditi.

Sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH zakazane su za petak pa postoji mogućnost da već tada na dnevnom redu bude izjašnjavanje o potvrđivanju Špirićeva imenovanja.

Pošto parlament potvrdi premijera on ima obvezu u roku od 30 dana predložiti sastav Vijeća ministara.

Parlament potom ponovno glasuje o povjerenju premijeru i cijeloj vladi.