Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice Brexita

Predsjednik udruge britanskih bankara: Velike banke rade na planu izlaska s britanskog tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveće britanske banke pripremaju se iseliti iz Velike Britanije zbog sve većih strahova oko posljedica napuštanja EU, upozorio je jedan od glavnih šefova bankarskog sektora.

Anthony Brown, predsjednik udruge britanskih bankara rekao je kako se ''mnoge male banke'' planiraju preseliti s otoka čak i prije Božića. Veće institucije, očekuje on, isto će napraviti tijekom prvih mjeseci 2017. ''Već traže relokaciju'', napisao je u Observeru, a prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

''Bankarski sektor vjerojatno je pogođen Brexitom više nego bilo koji drugi sektor u ekonomiji'', rekao je Brown.

Dodaje kako sve tvrđa retorika koja dolazi od strane EU i britanskih političara te nesigurnost oko krajnjeg dogovora njih ostavila s malo mogućnosti te im stoga preostaje da poduzmu korake kojima će zaštiti svoju budućnost.

''Većina međunarodnih banaka ima projektne timove koji rade na tome da odaberu što će morati poduzeti da osiguraju mogućnost rada za klijente, do kada to moraju napraviti i kako to najbolje napraviti'', pojasnio je. Želja vlade da preuzme kontrolu nad slobodom kretanja ljudi znači da je vrlo vjerojatno da će Britanija izgubiti pristup jedinstvenom tržištu.

Članstvo na jedinstvenom tržištu, što je ključ članstva u EU, je krucijalna za banke zbog onoga što se zove i ''pasporting''. To dopušta bankarima sa sjedištem u Velikoj Britaniji da neometano prodaju financijske usluge svim EU članicama.

Kao rezultat toga, mnogi američki investicijski bankari ostaju u Londonu kao globalnom financijskom centru. Gubitak ''pasportinga'' stoga će potencijalno imati teške posljedice na britanski bankarski sektor.

Znamo da je Goldman Sachs među onima koji planiraju otići. Vjeruje se da će sastaviti planove da presele 2000 radnih mjesta iz Londona u neki drugi financijski sektor u EU.

Unatoč tome, Brown ne vjeruje da će britanski financijski sektor biti nepopravljivo oštećen. ''London će preživjeti kao globalni financijski centar. Financije su inventivne i pronaći će način da opstanu'', zaključuje Brown.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene