Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodan Agrokoru

Mercator čini skoro 10 posto slovenskog BDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među najvećim bojaznima političkih stranaka i sindikata je ona da će se na police umjesto slovenskih proizvoda stavljati produkti Agrokorovih tvrtki

Multiplikativni učinci prodaje Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, ali i strahovi koji se u vezi s tom operacijom pojavljuju u slovenskoj javnosti, vidljivi su iz podatka da je svako peto slovensko poduzeće Mercatorov dobavljač, te da se prodajom kroz Mercatorovu mrežu ostvari od 8 do 10 posto slovenskog nacionalnog BDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija sezona pred vratima Inflacija je neukrotiva, a troškovi su eksplodirali! Neumoljiva statistika otkrila je kako zapravo žive Hrvati: "Netko nas dobro dere" Slika nije dostupna "to je zloporaba zakona" Fortenova: "Slovenija je neutemeljeno otuđila Agrokorove dionice Mercatora"

Kako u četvrtak prenose slovenski mediji, ponavljajući strahove političkih stranaka i sindikata, najveća je bojazan da će Mercator nastojati smanjiti broj zaposlenih u slovenskom trgovačkom lancu kojih je u Sloveniji 12.500, te da će umjesto slovenskih proizvoda na police postaviti produkte Agrokorovih tvrtki, ćime bi se smanjio potencijal izvoza i prodaje tradicionalih dobavljača najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Stranke o prodaji Mercatora Agrokoru: 'Najgori oblik tajkunskog preuzimanja'

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i ministar poljoprivrede u vladi na odlasku Dejan Židan tvrdi da je uz sistem Mercator u Sloveniji šire gledano povezano čak 100.000 radnih mjesta, te da bi mogla trpjeti slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija, a prodaji se oštro protivi.

Da s prodajom hrvatskom kupcu ne samo za Mercator nego i za slovensku ekonomiju u cjelini dolaze velike promjene ocijenio je u četvrtak za Slovensku tiskovnu agenciju STA agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

'Možemo očekivati velike promjene', rekao je Kuhar, dodavši da će Agrokor vjerojatno primijeniti politiku smanjivanja troškova i štednje, te da u tom procesu treba očekivati i 'nepoštene prakse' u odnosu prema dobavljačima, prehrambenoj industriji i poljoprivrednom sektoru.

Protiv prodaje slovenskog 'trgovačkog bisera' izjašnjavaju se otvoreno i političari, pa je među ostalima izrazitu nenaklonjenost dolasku hrvatskog Agrokora u Sloveniju izrazio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

Mercator prodan Agrokoru

'Prodaji smo se cijelo vrijeme protivili jer je posao bio vođen netransparentno i može imati teške posljedice. Postupak prodaje davno smo morali poništiti i u novom pokušaju tražiti boljeg kupca', rekao je Erjavec.

Jedna od rijetkih stranaka koja je podržala prodaju Mercatora je Građanska lista (DL).

'Ako se prodaja završi uplatom dogovorenog iznosa i objavom ponude za preuzimanje ostalih dionica po istoj cijeni, to možemo ocijeniti kao pozitivnu vijest', navela je stranka u priopćenju povodom najava o skorom zaključivanju transakcije Agrokora i prodajnog konzorcija većinskih vlasnika Mercatora.

Premijerka Alenka Bratušek najavila je u četvrtak da će nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora s novim vlasnicima razgovarati ministar gospodarstva Metod Dragonja, te zahtijevati da se poštuju obveze u pogledu zaposlenih u Mercatoru.

Uzlet dionica Mercatora, otpori Agrokoru i dalje jaki

Dragonja je ovog tjedna najavio kazneni postupak protiv nadzornog odbora tvrtke Helios koja je prodana austrijskom Ringu, nakon čega je po Dragonjinim riječima slovensko poduzeće višestruko zaduženo iznad ranije razine, a otpušteno i 150 od 1200 zaposlenih.

Na ovotjednoj sjednici parlamentarnog odbora za gospodarstvo kojoj je prisustvovao i Dragonja više je zastupnika iz različitih stranaka navelo da je slučaj s Heliosom i njegovim austrijskim vlasnikom samo 'uvertira' u ono što se može događati nakon što Mercator preuzme hrvatski koncern Agrokor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene