Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je pozvao radničke sindikate da podrže njegovu reformu zdravstva, u emotivnom govoru koji je održao na godišnjoj konvenciji sindikalne federacije AFL-CIO u Pittsburghu.


Rekavši da se o pitanju zdravstva raspravlja 'do besvijesti', Obama je upitao okupljene sindikalce 'Koliko ćemo dugo još morati čekati? Ja ne mogu čekati!', a oni su mu glasno odgovorili 'Mi ne možemo čekati!'. 'Jeste li se raspalili? Jeste li spremni za pokret? Krenimo i napravimo to!', povikao je Obama u stilu predizborne kampanje, uz bučno odobravanje publike na skupu AFL-CIO.

Vezani članci Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Martina Bolšec Oblak Luetić reagirao na Plenkovićevu izjavu o cijepljenju: "Čudi me to." Otkrio i kad očekuje vrhunac četvrtog vala Cijepljenje medicinara - 5 Jesu li bolnice spremne za novi val koronavirusa? Pacijenti traže ista pravila za sve: "Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni"

Njegova je poruka bila djelimična repriza govora koji je održao prošle srijede u Kongresu, uz dodatne 'zapaljive' elemente. Predsjednik AFL-CIO na odlasku John Sweeney obećao je potporu Obami, rekavši 'mi u ovoj dvorani smo mu vjetar u leđa'. Sweeney je odao priznanje Obami za prošlotjednu odluku da se uvedu visoke carine na kineske automobile i gume za lake kamione.

Razljutio konzervativce

Ta je odluka razljutila konzervativce i otvorila mogućnost trgovinskog rata sa zemljom na koju Obama računa da će mu financirati rekordni proračunski deficit i pomoći s pritiskom na Sjevernu Koreju i Iran da odustanu od svojih nuklearnih programa, komentira u utorak The Wall Street Journal. Sindikati su bili važna osnova potpore Obami na izborima 2008. i nakon njih, no u teškoj političkoj bitci oko reforme zdravstva potrebna mu je njihova još energičnija potpora.

Uzdrmana ljetnom protukampanjom protivnika reforme, Bijela kuća je naišla na iskušenja u nastojanju da uvjeri Amerikance koji imaju osiguranje, uključujući i ono o kojem su pregovarali sindikati, da su najavljene promjene bolje od 'statusa quo'. 'Plan koji sam objavio ponudit će više sigurnosti i stabilnosti Amerikancima koji imaju osiguranje. On će omogućiti osiguranje Amerikancima koji ga nemaju i usporit će rast zdravstvenih troškova', rekao je Obama.

>> Obama u Kongresu predstavio plan reforme zdravstva

Obama je u utorak posjetio i tvornicu General Motorsa u Lordstownu, Ohio, gdje je zajamčio da neće stati dok svaki Amerikanac koji traži posao ne bude mogao dobiti dobro plaćeno radno mjesto. U sklopu svoje kampanje za potporu zdravstvenoj reformi, Obama će u četvrtak održati skup na Sveučilištu Maryland u College Parku, predgrađu Washingtona, u nedjelju će biti gost u pet televizijskih 'talk-show' emisija, a u ponedjeljak će gostovati u CBS-ovu 'Late Showu' kod Davida Lettermana. (Hina)