Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilateralni zajmovi

Pozdravljen dogovor o mehanizmu pomoći Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet pozdravio je dogovor čelnika eurozone o mehanizmu pomoći Grčkoj, koji uključuje bilateralne zajmove uz sudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda.

'Iznimno sam zadovoljan što su šefovi država ili vlada uspjeli pronaći održivo rješenje', rekao je Trichet na konferenciji za novinare. 'Vjerujem da neće biti potrebe da danas prihvaćeni mehanizam bude aktiviran i da će Grčka postupno zadobiti povjerenje tržišta', rekao je Trichet. Zemlje članice eurozone dogovorile su u četvrtak navečer u Bruxellesu plan za pomoć Grčkoj, koji uključuje usklađene bilateralne zajmove zemalja članica te u manjem dijelu doprinos Međunarodnog monetarnog fonda.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

>> Grčka optužila Njemačku da zarađuje na njihovoj krizi

Plan se može aktivirati samo u slučaju krajnje nužde, to jest ako bi se Grčka našla u situaciji da na financijskim tržištima ne bi mogla financirati svoje dugove. Grčka bi mogla dobiti te zajmove samo ako to ocijene nužnim Europska središnja banka i Europska komisija. Kamate na te zajmove bile bi nešto više od prosječne kamatne stope koju plaćaju zemlje članice eurozone. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene