Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet pozdravio je dogovor čelnika eurozone o mehanizmu pomoći Grčkoj, koji uključuje bilateralne zajmove uz sudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda.


'Iznimno sam zadovoljan što su šefovi država ili vlada uspjeli pronaći održivo rješenje', rekao je Trichet na konferenciji za novinare. 'Vjerujem da neće biti potrebe da danas prihvaćeni mehanizam bude aktiviran i da će Grčka postupno zadobiti povjerenje tržišta', rekao je Trichet. Zemlje članice eurozone dogovorile su u četvrtak navečer u Bruxellesu plan za pomoć Grčkoj, koji uključuje usklađene bilateralne zajmove zemalja članica te u manjem dijelu doprinos Međunarodnog monetarnog fonda.

>> Grčka optužila Njemačku da zarađuje na njihovoj krizi

Vezani članci Mladi u kafiću, ilustracija Plenkoviću, evo ideje: Mlade nagrađuju sa 150 eura ako se cijepe, novac mogu potrošiti na hotele, avio karte ili koncerte Migranti u Grčkoj Grčka zatvara granice za migrante koji dolaze preko Turske: ''Ovo je važan korak u borbi protiv ilegalnih migracija''

Plan se može aktivirati samo u slučaju krajnje nužde, to jest ako bi se Grčka našla u situaciji da na financijskim tržištima ne bi mogla financirati svoje dugove. Grčka bi mogla dobiti te zajmove samo ako to ocijene nužnim Europska središnja banka i Europska komisija. Kamate na te zajmove bile bi nešto više od prosječne kamatne stope koju plaćaju zemlje članice eurozone. (Hina)