Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špekuliranje obveznicama

Grčka optužila Njemačku da zarađuje na njihovoj krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka ne želi pomoći Grčkoj jer njezine banke i izvoznici profitiraju od dužničke krize koja je potresla euro, rekao je zamjenik grčkog premijera Theodoros Pangalos, prenose novinske agencije.

'Špekuliranjem s grčkim obveznicama, nauštrb prijatelja i partnera, omogućavanjem kreditnim institucijama da sudjeluju u toj bijednoj igri, neki ljudi u Njemačkoj zarađuju novac', rekao je Pangalos na tiskovnoj konferenciji u Ateni, prenosi agencija dpa. Pangalos je to izjavio pošto su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i drugi europski čelnici izvršili pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel da odustane od svog protivljenja mjerama pomoći dugom opterećenoj Grčkoj. Zamjenik grčkog premijera Pangalos, koji je prošli mjesec optužio Njemačku da nije dovoljno obeštetila Grčku za okupaciju u Drugom svjetskom ratu, također je kazao da bi se mehanizmi za pomoć Grčkoj trebali donijeti vrlo brzo kako bi se spasila cijela Europa.

Pročitajte i ovo Isplata zarade - 2 Upisalo se 45.000 građana Ulagači došli na svoje: Počinje isplata zarade od državnih obveznica Slika nije dostupna Angela Merkel upozorava: 'O situaciji u Grčkoj ovisi budućnost Europe'

'Zabrinut sam jer ako se odluka ne donese brzo ... euro će izgubiti smisao, a ako euro propadne to će nas vratiti mnoga desetljeća unazad u smislu europskih integracija', rekao je Pangalos, prenosi Reuters. Bilo kakva pomoć Grčkoj vrlo je nepopularna u njemačkoj javnosti, koja smatra da se njemački novac ne smije koristiti kako bi se nagradila grčka fiskalna nepromišljenost. Druge članice eurozone pak smatraju da bi plan pomoći Grčkoj bio nužan kako bi se međunarodna tržišta uvjerila da nastave posuđivati novac Ateni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene