Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sivo nebo iznad Chicaga

Građani opet s maskama, dim stigao do Europe: Vlasti apelirale na dio građana

Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 5
Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 5 Afp
Aktualno Galerija Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 5 Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 5 Foto: Afp Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 4 Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 4 Foto: Afp Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 3 Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 3 Foto: Afp Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 2 Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 2 Foto: Afp +0 Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 1 Galerija 1/5 >>
Stanovnici američkog Srednjeg zapada ponovno su se u srijedu probudili s jako zagađenim zrakom i dimom od požara u Kanadi, što je drugi veliki incident onečišćenja zraka povezan s ovim požarima tijekom lipnja u Sjedinjenim Državama.

U Chicagu, trećem najmnogoljudnijem gradu u zemlji, nebo je već drugi dan zaredom sivo, a neki su stanovnici stavili maske jer su prinuđeni kretati se po gradu.

Vlasti su savjetovale da se ograniči boravak na otvorenome, posebno za djecu i trudnice. Igrom slučaja, predsjednik Joe Biden u srijedu je stigao u Chicago kako bi razgovarao o gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Nesreća na okupljanju automobila Pitanje sigurnosti Nova žrtva na okupljanju jurilica, prometni stručnjak upozorava: "Treba jasno definirati tri stvari''

U Detroitu pak indeks onečišćenja zraka američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) pokazuje razinu "vrlo štetnu" za zdravlje.

Očekuje se da će se dim kretati prema istoku i doći do područja Washingtona tijekom dana ili noći, najavio je NASA-in znanstvenik za onečišćenje zraka Ryan Stauffer.

“Već smo imali jedan izvanredan događaj s tim u vezi, a ovo će biti drugi u mjesec dana”, kazao je znanstvenik na Twitteru.

Problem i u New Yorku

Vlasti New Yorka upozorile su stanovnike da će se kvaliteta zraka u srijedu i četvrtak pogoršati te su organizirale distribuciju maski.

Kvaliteta zraka u srijedu je loša i u kanadskom Torontu, a očekuje da će se tijekom dana naglo pogoršati u Ottawi, objavile su kanadske vlasti.

Pročitajte i ovo Debeljak bez jamstva za brodove - 6 Čeka se izvješće Debeljak ministru ne odgovara, a novinarima je okrenuo leđa: "Svi smo u bojazni da Brodosplit neće isporučiti brodove"

Iako još nije provedena studija koja procjenjuje izravnu vezu između klimatskih promjena i trenutnih požara, znanstvenici inzistiraju na tome da globalno zatopljenje, uzrokovano ljudskim aktivnostima, općenito povećava rizik od požara i njihov intenzitet.

Tijekom prvog velikog incidenta s onečišćenjem zraka početkom lipnja, koja je zahvatila cijeli sjeveroistok SAD-a, američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da se radi o "brutalnom podsjetniku na posljedice klimatskih promjena".

Dim stigao do jugozapadne Europe

U ponedjeljak je NASA objavila da je dim od kanadskih požara stigao do jugozapadne Europe. Objavila je satelitsku sliku na kojoj se vidi sivi oblak iznad sjeverne Španjolske i Portugala.

No kvaliteta zraka tamo bi ipak trebala ostati prihvatljiva, jer je dim, kada stigne u Europu, u višim slojevima atmosfere, precizirala je NASA.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Pravosuđe na aparatima Vlada službenicima neće platiti dane u štrajku? Dobronić želi razgovarati s Plenkovićem

Trenutno je u Kanadi aktivno oko 500 šumskih požara, od kojih se polovica smatra izvan kontrole. Pokrajina Quebec suočena je s povijesnom i posebno ranom sezonom požara.

Prema procjenama, ova kriza će se vjerojatno nastaviti jer vrhunac ljeta još nije dosegnut.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene